Скільки видів тварин людство знищило на планеті до пуття ніхто не знає

За матеріалами інтернет-видань 25.07.2024 100

 

    25 липня 2024 року

Людство має сумнівну репутацію винищувача дикої природи. Список жертв людської діяльності вражає: від дронтів та золотих жаб до тасманських тигрів. Але точну кількість видів, доведених до зникнення, вчені досі не можуть визначити.

Сотні тисяч втрачених видів

Згідно з Червоним списком Міжнародного союзу охорони природи (МСОП), з 1500 року вимерло 777 видів тварин. Проте, ця цифра відображає лише зареєстровані випадки, і реальна кількість втрачених видів може бути набагато більшою.

Дослідження 2022 року припускає, що з 1500 року могло зникнути від 150 000 до 260 000 видів. Ці цифри шокують навіть самих вчених і підкреслюють масштаби впливу людини на біорізноманіття планети.

Останній відомий тилацин (тасманський тигр) помер у неволі в зоопарку Хобарта в Тасманії 7 вересня 1936 року

Труднощі підрахунку

Визначення точних темпів вимирання ускладнюється тим, що більшість видів на Землі досі невідомі науці. Крім того, багато видів зосереджені у маловивчених регіонах, таких як тропіки. Особливо мало відомо про комах, які становлять більшість видів тварин.

Людство – головний винуватець

Незважаючи на труднощі з точним підрахунком, вчені одностайні в тому, що людська діяльність є основною причиною прискореного вимирання видів. Втрата середовища проживання, забруднення, зміна клімату та інші фактори призводять до зникнення тварин у масштабах, що значно перевищують природні темпи вимирання.

Питання про кількість видів, винищених людством, залишається відкритим. Проте, навіть приблизні оцінки свідчать про те, що ми несемо відповідальність за втрату сотень тисяч видів тварин. Це тривожний сигнал, який закликає до негайних дій щодо збереження біорізноманіття та захисту нашої планети.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ