Тема про другий термін в час війни - надактуальна? - Тарас Чорновіл

За матеріалами інтернет-видань 03.01.2023 393
       Відкрив стрічку новин - люди й далі сперечаються через промову.
Як на мене, тут взагалі нема предмету розмови, нема про що сперечатися.
Це була класична, типова промова Зеленського, яку ми чуємо вже 5-й раз. Те ж саме кожного разу.
Ні, слова всюди були різні. Тільки от принципи однакові: говорити про те, що хочуть почути, виходячи зі соціологічних даних, акцентувати на "величезній ролі кожного, всі ми президенти", торгувати емоціями.
       У 2018/2019 на каналі бені хотіли почути, як знесуть цього Порошенка і жити стане краще, як закінчать війну, просто переставши стріляти, і хутко поборють корупцію, і який смішний той "термос" Порошенка. Він говорив це з розстановкою, з емоцією, всі плакали. Наступного року всі плакали від того, що "не важливо як називається уліца, в честь мотороли чи стрємоусова, головне, щоб була освітлена". Потім ще від чогось плакали. Минулого року під час сильної промови плакали тому, що ніхто на нас не нападе, а в травні можна буде й на шашлики.
        Те саме й зараз. Те, що хотіли почути: про те, які вони чудові і як сильно допомагають державі, "просто сидячи за комп'ютером", які вони всі президенти, про те, як скоро переможемо і повернемося до "звичного життя".
       Саме тому чергова промова в такий складний час, в який знову пересічного українця намагаються згвалтувати за стандартною схемою, оголивши його емоцію (при тому що цього разу в цій емоції - втрата, розлука, біль, горе), ще цинічніша й фальшивіша, ніж минулі 4 рази.
     Саме тому жодна з цих промов і жодне з побажань за минулі 4 роки не збулися, від слова "зовсім". Бо їх зліплено з інфантильних бажань телевізійної авдиторії, і вони не мають жодного практичного втілення.
Не мають і цього разу, коли таким заявленим бажанням є перемога, відновлення територіяльної цілісности і "повернення до звичного життя". Бо ці пафосні слова про перемогу тут же перекреслюються позавчорашніми словами чинного міністра оборони про непотрібність мавіків в контексті заборони їх ввозу, брудними схемами з дронами Арахамії, тим фактом, що попередній міністр оборони за зірване оборонне замовлення сів не в тюрму, а в поважне крісло посла, тим фактом, що Іван Баканов пішов собі тихенько в ліс, і т. д., і т. п. І це тільки маленька частина з безпосередньо військового аспекту, що мав би обумовлювати перемогу, про яку так пафосно заявляється.
       А ще й світоглядне нерозуміння, що будь-які росіяни нам не друзі, навіть ті, якими засипаний етер телемарафону, що проблема не в путіні, що відновлення кордонів - це не перемога, а відкладення війни, що, власне, ми зараз далі від тих кордонів, які були рік тому, на 100 км в кожному з напрямків і за це, й за загибелі, за окупацію, за втрату майна, за катування, спричинені саботажем підготовки до війни, так ніхто й не відповів.
        І, звісно, це все не має стосунку до промови. Промова - це не нагода зводити рахунки (хоча попередні промови були такою нагодою), Йдеться про інфантильну пустоту, про фантазії без практичних дій для їхньої реалізації (а подекуди, як у випадку з мавіками, з діями - проти), про продаж людям їхніх же емоцій...
.      До послання Зеленського ще повернуся, як і до фальші, яка там була. Але тут вискочила перша медія-хвойда й головний кріт із надактуальним у період війни обговоренням теми про другий термін Зеленського. То все ж поверхово зачеплю тему. Бо тут і вся фальш, і дика безвідповідальність. У виступі в Раді Зеленський розказував, як не можна зараз займатися політикою, що ніхто не має права жити так, як до 24 лютого. От лише крадете, брешете й узурпуєте ви все навіть більше, ніж до вторгнення. А цинізм усього цього зараз стократ більший.
     А щодо другого терміну, то цим обом бракує акторської майстерности. Так бездарно розіграти експромт - цього навіть в аматорському театрі не буває. Фальш пролізла в кожному слові й міміці. А фраза: "ми не обговорювали це з ним, це моя власна думка" - вона ж точно для ідіотів. Ми ж бачимо за результатами дій, урізанням свободи слова, плодінням державних та слухняних медія, захопленням усіх повноважень, усуванням конкурентів, вирощуванням технічних кандидатів тощо, що тільки про це вони й спілкуються. Навіть нарвалися на дикий осуд ЄС та G-7, але провели закон, який дасть змогу захопити контроль над КСУ й відтак маніпулювати виборчим правом на свій розсуд.
      Це для нас війна, а для них ідеальний час для дикої наживи, узурпації влади та підготовки до неконкурентних або сфальшованих виборів...
  Тарас Чорновіл, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ