ДИВНІ ДІЛА ТВОЇ, ГОСПОДИ

Микола Нечипоренко 03.01.2023 576

                             

У перший день нового року у селищі Слобожанському на майдані коло церкви тамтешній народ мав нагоду спостерігати неповторну й захоплюючу бійку навкулачки священнослужителя, ясна річ московського патріархату, одразу з трьома дебелими місцевими чоловіками. Останні якийсь час діяли обережно та нерішуче, бо як не як вперше у житті з попом битися не зовсім звично й приємно їм було, але цим швидше тільки заохочували батюшку до рішучіших рухів руками. Він явно все дужче запалювався, намагаючись уже відібрати з рук одного ще зовсім молодика пакет з пляшками, як потім виявилося, пива. А оскільки молодик ні в яку не погоджувався своїм скарбом ділитися навіть із служителем Бога, то врешті-решт розгніваний піп зняв з себе рясу, жбурнув її під паркан, засукав рукава спідньої сорочки і кинувся в рукопашну…

Причина ж такого несподіваного на очах прихожан вчинку священика виявилася надто банальною: у руках перехожих він угледів справді пляшки з пивом, і йому відразу закортіло «цим пійлом відполірувати випитий щойно самогон». Згодом каявся і божився, ніби запропонував «хлопцям разом з ним розпити їхній жаданий напій», але ті чомусь «посміли з ним, російським попом, відмовитися вгамовувати спрагу». Отож якби погодилися, то ніякої пригоди і не сталося б!

А наступного новорічного дня, себто 2 січня, уже у Дніпрі-обласному центрі численному перехожому народу пощастило спочатку на Січеславській Набережній, а потім і на Набережній Заводській вздовж житлового масиву Червоний Камінь спостерігати, що аж дух перехоплювало, неймовірну, мов у кіношному бойовику, погоню: слідом за іномаркою Citroen, котра мчала на шаленій швидкості, на своїх авто гналися три екіпажі патрульної поліції. Ясна річ, у поліцію поступив сигнал: містом щодуху гасає з затемненими вікнами іномарка, ледве не на кожному кроці-перехресті створюючи аварійні ситуації. Спробувала вона шмигнути у бічну вуличку Андрія Фабра, але наткнулася там на зустрічні машини, а ті візьми і зіткнулися між собою, тому винна в цьому мерщій дременула назад. Тут поліцейські усіма доступними їм сигналами і методами наказували зухвалому автомобілю зупинитися, а він лиш ще дужче піддавав газу.

Хто за кермом перебував, розгледіти не було можливості, але стало ясно, що неврівноважений і неадекватний, якщо й не навіжений водій. Врешті Citroen зважився утікати від погоні у бік колишнього новокодацького селища, та як на своє лихо, потрапив у тупик. Здавалося, все, дурнуватий заїзд автогонщика скінчився. У випадкових глядачів очі на лоби полізли: натомість Citroen розвернувся, зачепивши-пошкодивши три поліцейських автомобілі, і рвонув, очевидно сам не відаючи куди.

Бо йому довелося залітати на доволі просторий двір тамтешнього храму, на який випадково натрапив по дорозі. Тільки от в чому річ: на церковному дворі то перебувало чимало якраз люду. Розбігалися з переляку, хто куди, але всі з-під коліс. А той, хто перебував за кермом явно не міг знайти виїзду геть, і заходився кружляти, не збавляючи швидкості.

Коротше, поліцейським нічого не залишалося, як виймати вогнепальну зброю. Стріляли вони по колесах, по шинах тобто, і «автогонщику» одразу не вдалося продовжити свою втечу. А тепер же слухайте, що з'ясувалося, коли з машини силоміць виволокли злодія-порушника. Не порушника, точніше, а порушницю. Оскільки водійкою виявилася… жінка. Причому доволі молодого віку. Під випливом алкоголю чи наркотиків вона перебувала, ще досі до пуття не звісно, та і не в цьому річ. Річ у тому, що жіночка навіть не ледве стояла на ногах, а зовсім на них не стояла. Настільки була п’яна та нетвереза, що коли їй заломили руки і вели у поліцейську машину, то не вели, а або несли, або й, даруйте, тягли по землі, як чимось забитий мішок. А вона одначе несподівано мов отямилася і не своїм голосом заволала:

- У мене там дитина!

Там – це у салоні автомашини. Начальник Департаменту патрульної поліції міста Олексій Білошицький навздогін повідомив: затримана пояснила згодом, що «таким чином вирішила покатати свого дворічного синочка». От, мовляв, і вся причина її шаленої гонки. А тоді на подвір'ї храму, як запросили з машини перелякане хлоп’я, навіть невіруючі, кажуть, перехрестилися.

Але якщо вже ми заговорили про святково-новорічні пригоди у Дніпрі, то ніяк не можна обминути таку ось ще цікаву подію: мер міста Борис Філатов вирішив не відкладати у довгу шухляду і за гарячими слідами оголосив подяку та нагородив цінними, як раніше казали, подарунками трьох членів автоекіпажу комунальної фірми «Екологія». За що? За «проявлену пильність і похвальну громадянську свідомість». Фірма «Екологія» займається тут тим, що вивозить з дворів городян побутове сміття. Можна уявити, скільки його у новорічні свята набралося у сміттєзбірниках багатоповерхових будинків на житлових масивах обласного центру. Але чим відзначилися пильні сміттярі? Уявіть собі, в одному з контейнерів вони угледіли раптом підозрілий лантух, повен… боєприпасів.

Ось перелік того, що в лантухі знайшлося: 45 бойових гранат «РГД-5», 18 знову ж таки гранат «Ф-1», три протитанкових міни і купа тритолових шашок та інших вибухівок. Поліція нині зайнята пошуками того чи тих, хто настільки небезпечний «новорічний подарунок» підкинув дніпрянам, а міський голова вирішив, що благородний вчинок сміттярів гідний вдячності жителів Дніпра. Бо дійсно могло б статися непоправне і трагічне, якби зброя потрапила на очі, скажімо, безхатченкам або й до рук підлітків. Згодні? Отож!

І нарешті якщо при цій нагоді згадали ми й міського голову Дніпра, то як змовчати, що на третій день нового 2023 року Борис Філатов звернувся до земляків з закликом наступного разу неодмінно відмовитися від таких блюд на святкових столах, як салати «Олів”є» та «Оселедець під шубою». Заявив, наче зопалу у його родині наготували гори того й іншого, тепер же він не те що їсти їх не має духу – просто дивитися на них теж не може. Все одно, що боїться отруїтися. І несподівано зрозумів, чому. Це салати-блюда, нав’язані нам, мовляв, ще радянськими традиціями і, звичайно, потворною рашньою. Геть їх із нашого вжитку! Треба триматися все далі і далі від москви і її звичаїв!

Інша річ український холодець, написав Борис Філатов на своїй сторінці в Telegram, "за нього я й душу віддам, особливо якщо з гірчицею».

                                                                               


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ