Топ-тендер тижня: ремонт траси на Кривий Ріг

За матеріалами інтернет-видань 28.08.2024 102
Топ-тендер тижня: ремонт траси на Кривий Ріг

Держвідновлення повернулось до «Великого асфальтування», а саме до ремонту дороги на Кривий Ріг, розпочатого ще до вторгнення. Про це пише видання NashiGroshi.

Йдеться про трасу Н-23 Кропивницький – Кривий Ріг – Запоріжжя на ділянці км 140+056 – км 155+050.

Ще до вторгнення місцева служба «Укравтодору» віддала її ремонт «Онуру» за 636 млн грн. У 2021 році було профінансовано роботи на 120 млн грн, і потім все зупинилось аж до минулого тижня.

19 серпня по цій ділянці було досягнуто домовленості між замовником і підрядником про поновлення фінансування ремонту. На останні місяці цього року дають 134 млн грн за рахунок спецфонду держбюджету. І на наступний рік – ще 382 млн грн.

Фото видання Hubs, 2021 рік.

А паралельно місцева служба Держвідновлення уклала з «Онуром» іншу угоду на взагалі додаткові гроші на цю ділянку. Йдеться про 223 млн грн на додаткові роботи, що виникли по ходу виконання робіт і коштують менше 50% від основного договору.

Виявилось, що коли «Онур» почав ремонт в 2021 році, тоді проектом було передбачено використання неактивних шлакових матеріалів у складі щебенево-піщаної суміші С5 для влаштування нижнього шару основи дороги. Однак НЕактивний шлак був відсутній у регіоні. Відтак «Онур» виконав роботу з іншим шлаком – АКТИВНИМ доменним та влаштував температурні шви з гранітного щебеню через кожні 100 метрів. Також «у зв’язку зі стислими термінами виконання робіт було прийнято рішення виконати дефрагментацію дорожнього покриття за віброрезонансною технологією», йдеться в обгрунтуванні закупівлі, затвердженої начальником Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Дніпропетровській області Олександром Коломійцевим.

Коригування проектної документації провело ТОВ «Солід-проект», позитивний експертний звіт зробило ТОВ «НВП «Міжрегіональна будівельна експертиза».

Всі документи по додатковій угоду були підписані влітку цього року, після відставки Олександра Кубракова з Мінінфра та Мустафи Найєма з Держвідновлення. Остаточно угоду з «Онуром» затвердив в.о. керівника агентства Роман Комендант.

Нагадаємо, ремонт цієї траси Н-23 фігурував у скандалі в 2021 році саме зі шлаками, які планували використовувати для ремонту дороги. Тоді Володимир Кияшко, батько дружини президента Олени Зеленської опікувався темою переробки промислових відходів для дорожного покриття. Тодішній голова Укравтодору Олександр Кубраков обережно ставився до використання АКТИВНИХ доменних шлаків в ремонті доріг через технологічні та екологічні ризики.

Тож схоже, що тоді «Онур» вирішив підмінити активний шлак на неактивний. А тепер бере за це з держави додаткові гроші.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ