Торгівля свининою у січні відповідала звичним сезонним тенденціям

За матеріалами інтернет-видань 07.02.2024 286
Торгівля свининою у січні відповідала звичним сезонним тенденціям

На думку керівника аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України» Олександри Бондарської, торгівля свининою у січні відповідала звичним сезонним тенденціям.   Істотних змін її динаміки до початку весни не очікується.

Олександра Бондарська зауважила, що середня ціна закупівлі в січні склала 58,9 грн/кг з ПДВ (49,1 грн/кг без ПДВ) чи 1,55 дол. США (1,3 дол. США/кг без ПДВ) у валютному еквіваленті. Це нижче на 12,3% чи на 8,3 грн/кг з ПДВ, ніж у грудні та на 9,8% чи 6,4 грн/кг з ПДВ, ніж у аналогічний період минулого року.
У січні обсяги імпорту свинини (УКТ ЗЕД 0203) встановили новий антирекорд з 2018-го, склавши 141,8 т за перший місяць року. Це у 2,4 рази менше порівняно з грудневим показником та у 13,5 разів поступається обсягу поставок свинини у січні 2023-го. У валютному еквіваленті імпорт склав 386,5 тис. дол. США, а середня ціна кілограма завезеної продукції понизилася до 2,73 дол. США проти 3,11 дол. США місяцем раніше.

Експертка підкреслила, що помітне зменшення обсягів імпорту протягом останніх чотирьох місяців підштовхує операторів м’ясопереробки все більше покладатися на українську м’ясну сировину. Попри те, що у кінці року до економічних передумов послаблення імпортної активності додалися і деякі логістичні складнощі, у січні нецінових бар’єрів для зовнішніх поставок свинини не було. При цьому свої потреби у м’ясній сировині м’ясопереробка задовольняла за рахунок продукції внутрішнього виробництва.
Здешевлення свинини в роздрібі протягом першого місяця року продовжилося: середня ціна кілограма охолодженої свинини склала 196,7 грн/кг, що на 5,9 грн/кг чи 2,9% дешевше, ніж у грудні. Середня ціна на курятину за підсумками січня залишилася на досягнутому рівні, тоді як яловичина продовжила здороження, додавши 6,9% до показника попереднього місяця.

 

Асоціація «Свинарі України»

 

 

 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ