«Це заслуга людей і тільки, без них я б не нічого не зміг», - Петро Ляхович

Марина Бабич 07.02.2024 435
«Це заслуга людей і тільки, без них я б не нічого не зміг», - Петро Ляхович

У Межівській громаді Дніпропетровської області живе і працює чоловік, який гуртує земляків і обертає весь світ навколо своєї діяльності. Кожного дня він просинається і думає, скільки ще потрібно зібрати коштів, щоб у воїнів були пікапи, РЕБи, дрони, амуніція тощо.
Безумовно, дбати про забезпечення армії у ході війни - це справа української влади. Але, на жаль, чиновники зайняті чим завгодно, тільки не виконанням своїх  прямих обов'язків. І тоді їх роботу виконують прості аграрії, яким просто болить бездіяльність і відсутність основних засобів боротьби з ворогом. До числа таких людей належить Петро Ляхович, відомий фермер громади, депутат селищної ради і активний діяч зі збирання коштів на підтримку ЗСУ.

"Я кожного Божого разу дякую людям. За довіру дякую. Те, що в мене виходять такі речі робити, то тільки за допомогою інших небайдужих людей. Повторюся,  що це не моя особиста заслуга, це заслуга людей, без них я б нічого не зміг", - підкреслив у телефонній розмові Петро Васильович.

 

Він добре знаний в Межівщині та за  її межами поборник забезпечення  військових спорядженням.

"Я і раніше збирав кошти на потребу хлопцям на фронт. І тепловізори, дрони, і акумулятори спеціальні. На РЕБи ОТГ перераховувала досить солідну суму. Ось нещодавно причеп передав, бо він був  затребуваний бійцями.
А 6 лютого військовим передали автомобіль, якого вони давно чекали. І це вже така масштабна наша робота, я б сказав, всенародна. Хтось копійку доклав, хтось слово замовив, хтось вчасно зателефонував - усі робимо спільну справу", - говорить Петро Ляхович.

На його думку, тільки особисті зв'язки допомагають не потрапляти у шахрайські пастки при пошуку автомобілей. А їх потрібно воїнам ще два.
Петро Ляхович розповів, що оборонці з 203-го батальйону 108-ї бригади Тро попросили придбати для них легковик, бо їхнє авто розбомбив ворог. Тоді фермер оголосив про збір в соцмережах. Дізналися бійці 53-ої бригади, теж висловили "автомобільне" прохання. А згодом чоловік з Латвії відгукнувся, що має якісну машину з вантажопідйомною лебідкою.

"Отак починали з однієї машини, а збір йшов на три. Ну одна вже, як я казав, "у полях".
А щодо всюдихода з Латвії, то він типу нашої ГАЗ-66, хлопцям якраз підходить у воєнних умовах.
Мені допомагають дуже багато місцевих людей, є навіть із Латвії,  Німеччини. Ось і з Штатів відгукнулася людина. Особисті зв'язки діють сильніше за все: я когось прошу, той ще когось, іще -  і так ланцюжком один одного і тримаємо!
Почувши мій клич про збір, депутати Межівщини вирішили теж внести свою допомогу. Вони запропонували перерахувати  одноденну зарплату працівників ОТГ. А це десь 150 - 200 чоловік: дитсадки, навчальні заклади, виконком. Навіть депутатські кошти, які виділяє держава, місцеві депутати віддали для нашого автозбору. Тому  і вийшов всенародний збір! По сумі десь мало бути понад пів мільйона гривень. На три автомобілі.
Для мене це великий збір. Я таких масштабних зборів не організовував. Решта були набагато менші за зібраними коштами", - поділився думками Петро Васильович.

У нього ще є добрі помічники в Межівській ОТГ.

"Я завжди особисто звертаюсь до фермерів, телефоную їм, вони не відмовляють і дуже багато від них допомоги, дуже. А ще допомагають діти. Це юні волонтери з Межівщини – Діана та Каміла Семенюк, Маша Ситниченко та Дмитро Матюхін. Кожної суботи з 2022 року вони продають свої вироби на організованих ярмарках в селищі і складають гроші на ЗСУ. Це дітки родичів із нашої Роти самооборони, а нині підрозділу ЗСУ. Я з ними почав співпрацювати, і вони не жаліють своїх маленьких, а у підсумку - великих зусиль для перемоги", - зазначив очільник зборів.

За його словами, зібрати кошти - це одне завдання, а інше - знайти потрібні пікапи для бійців. І це зовсім непросто.

"Вже три машини злетіло. Працюємо над четвертою. Дасть Бог, все вдасться. А ще радий сказати, що вчорашній переданий автомобіль  з США придбав і перевірив наш співвітчизник  Олександр Пошивайло , а від кордону його привезли наш фермер Сергій Кутній з Іваном Гуртовим з Новомосковщини. Саме через них та їх добрих знайомих я вийшов на цей автомобіль. І вони надзвичайно допомогли. Це дуже важливо. І для мене, і для воїнів, і для оборони нашої України", - наголосив Петро Ляхович.

Він передав автомобіль преображенцю Віктору Ігнатьєву з 53-ої окремої механізованої бригади, де ще четверо земляків з колишнього Межівського району захищають Україну.

Віктор Ігнатьєв висловив велику вдячність усім, хто долучився до придбання необхідної машини, яка обов'язково стане ще одним оплотом в нелегкій боротьбі проти російських окупантів.



 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ