Ціни на овочі у 2023 році залежать від воєнної ситуації в Україні

За матеріалами інтернет-видань 06.01.2023 1343
Ціни на овочі у 2023 році залежать від воєнної ситуації в Україні

У 2022 році відбулося різке подорожчання цибулі – у 2,5 раза за рік, а також суттєво подорожчала морква. Водночас підскочили ціни на всю імпортну плодоовочеву продукцію. У ягідному сегменті суттєво виросла суниця садова – до торішньої вартості додалось приблизно 40-45%. Ціни на основний набір овочів і фруктів зросли на 47-48% у порівнянні з попереднім сезоном. Повідомила  Українська плодоовочева асоціація.
За словами Катерини Звєрєвої, директорки з розвитку Української плодоовочевої асоціації, високі ціни на плодоовочеву продукцію у 2022 році  прогнозовані. Адже Україна втратила великі площі під овочами, а також сировину у холодильних комплексах через війну, розв’язану рф. Українські порти заблоковані російськими окупаційними військами. Через терористичні атаки знищені сади, виробничі та зберігальні потужності агровиробників, зруйнована зрошувальна система на сході та півдні України. Суттєво знизилася пропозиція українських овочів та фруктів внаслідок окупації південних регіонів України. Це також призвело до значного подорожчання всіх продуктів. Відбулася і девальвація національної валюти, в середньому на 35% за рік.
Катерина Звєрєва підкреслила, що навесні 2022 року багато підприємств не були готові швидко переорієнтуватися на нове виробництво, наприклад, на овочі, щоб замістити потребу в тих позиціях, які не потрапили до українських споживачів внаслідок окупації південних регіонів. Тому власної продукції не вистачало, а на імпортовану вплинуло подорожчання логістики втричі.

“Цінові прогнози на плодоовочеву продукцію у сезоні 2023 року залежать від воєнної ситуації в Україні. Якщо війна швидко закінчиться, то великі та малі підприємства й господарства зможуть більш впевнено інвестувати у виробництво, зможуть відбудувати власну справу та налагодити логістику. Це призведе до збільшення пропозиції місцевих овочів та фруктів і зниження цін на них. Якщо логістика буде вигідною для імпорту недорогих овочів та фруктів, то на українському ринку збільшиться пропозиція імпортованої продукції”, – спрогнозувала  Катерина Звєрєва.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ