НАРЕШТІ І «АКУЛИ ПЕРА» ДОЧЕКАЛИСЯ ПОДЯКИ

Микола Нечипоренко 06.01.2023 819

         Кривий Ріг - це не місто для людей, а сфера впливу та можливість  збагачення, - журналіст | Громадське радіо

Навіть Головне юридичне управління Верховної Ради України вщент розкритикувало законопроект «Про медіа», за який народні депутати юристам наперекір одначе майже дружно проголосували. Це не говорячи уже про те, що Національна Спілку журналістів України теж рішуче виступила проти того, аби парламентарі схвалювали, а президент підписував Закон, котрий легкими розчерками пера даватиме змогу затикати, даруйте, роти «акулам пера», як раніше називали працівників ЗМІ. Тим, що з усіх сил борються з корупцією, мафією та усіма іншими ганебними й злочинними та злодійськими явищами, а також ще різними не менш небезпечними зловживаннями у нашій державі. І шкода, що гору взяв варіант, який до відання Національної ради з медійних питань відніс «прямі або опосередковані дії держави, спрямовані на обмеження чи навіть заборону поширення інформації, яку вона вважатиме шкідливою або не потрібною для суспільства». Таким чином це не що інше, як відновлення в Україні цензури, забороненої її Конституцією. 

І що це справді прикро та нічого хорошого не обіцяє, навпаки тільки край погане навіть гарантує тепер, щойно несподіваним чином підтвердив цікавий, як на наш погляд, випадок, який стався у Кривому Розі. Там міська рада добрим словом відгукнулася на адресу авторів журналістських розслідувань інтернет-видання ГО «Наші гроші». Читаємо дослівно: «Виконком Криворізької міської ради дякує команді «Наші гроші» за своєчасно надану інформацію». Хоч нам достеменно відомо, що за першими намірами згарячу тамтешня влада ладна була  аж бігом звинувачувати медійне електронне видання мало не в наклепі, «смажених»  чи перекручених фактах і тому подібному. Що ж у славному місті сталося, якщо дійсно спершу спалахнули пристрасті невдоволення, але згодом прохололи і вирішили дійсно розібратися, надуманим чи правдивим виявився постріл борців з розкрадання бюджетних, себто державних, ще точніше наших, народних грошей?

Є у Криворіжжі унікальна багатопрофільна лікарня, яку містяни і жителі тепер великого Криворізького району називають «тисячницею». Коли вводили її в експлуатацію, то ніби презентували як спроможну приймати за добу тисячу пацієнтів. Сьогодні ж стверджують про те, наче цей велетенський медичний заклад на тисячу ліжок для стаціонарного лікування хворих. Останнє, мабуть, ближче до істини, оскільки буквально в середині грудня минулого року гігант криворізької охорони здоров'я знайшов за необхідність оновити ліжкомісця, як ескулапи звикли висловлюватися, і придбати відразу півтисячі новеньких та більш сучасних. Як не важко здогадатися, це на багато мільйонів гривень, котрі були виділені з міського бюджету.

А вирішено, значить треба робити. І у середині грудня минулого року на сайті загальнонаціональної програми «ProZorro» було оприлюднено новину про те, що тендерна процедура, за якою «Криворізька міська клінічна лікарня №2 має отримати відразу 500 нових спеціальних ліжок». Процес, коротше, пішов, коли за медиків «тисячниці» залишалося наче тільки радіти. Тим паче за мешканців Кривбасу, які користуються її послугами. Та далі сталася скажемо так – неприємність. Бо на сайті електронного видання «Наші гроші» появилася слідом раптом підозра, ніби відкриті торги то насправді відбулися і не зовсім прозоро та відкрито. Навіть навпаки, як стверджували автори публікації – з порушеннями «вимог постанови Кабміну України № 1178 від 12. 10. 2022». Що тут зчинилося? Мало однак казати, що переполох. У Кривому Розі одні, яких набралася неймовірна більшість з числа практично усіх поголовно мешканців міста, гнівно обурилися від такого свавілля, а невелика ж купка працівників знаної лікарні від того, що на них наче незаслужено звели наклеп і зганьбили.

І тоді «з метою перевірки фактів розпорядженням міського голови від 20. 12. 2022 р. створили спеціальну надзвичайну комісію та провели й перевірку дотримання у даному випадку законодавства у сфері публічних закупівель при здійсненні відкритих торгів». Коротше, до честі міської влади, зажадали повної ясності, якою б вона не була. Пояснивши, що «коли Україна перебуває у стані війни, інакше не можна було поступати». І що ж з'ясували? Перш за все було закуплено два десятки унікальних ліжок для тяжко травмованих пацієнтів. Їх постачити взялося ТОВ «МТ-МЕД». То тут ні «в частині обрання переможця конкурсних торгів», ні «стосовно вартості товару порушень не встановлено». Тільки ж це ще не все.

Лікарня особливим окремим лотом замовила цілу купу функціональних медичних ліжок з електроприводом та регулюванням висоти, в тому числі для реанімаційних відділень – разом 480 штук. Досить дорогих ціною відтак. У цьому випадку до участі у торгах чомусь допустили лише одну фірму - «Гром Копані». Незважаючи на те, що вона не єдина наділена правами займатися реалізацією спецмедичних меблів «Medlabsoluion» компанії «ІР-СОМ». Зате «одеська, котра належить до давніх добре знайомих для багатьох у Кривому Розі діячів».

І ось тепер висновок, до якого дійшла комісія міської ради: «Перевіркою встановлено, що при визначенні очікуваної вартості закупівлі лікарнею було застосовано метод порівняння ринкових цін шляхом направлення письмових запитів цінових пропозицій лише двом постачальникам, а не трьом, як того вимагає законодавство України. Також не було проведено моніторинг цін на медобладнання, що є у відкритому доступі. При цьому офіційний імпортер і виробник даних медичних меблів до участі в торгах не були залучені».

З цих причин, підвела риску спеціальна комісія міської ради, «цінова пропозиція переможця конкурсних торгів ТОВ «Гром Компані» значно, а саме в 1. 5 рази перевищує ціну офіційного дилера виробника медичних ліжок та самого виробника ТОВ «ІР-СОМ». Отож ви зрозуміли? В півтора рази більше за ліжка виклали бюджетних гривень керівники знаменитої криворізької лікарні-велета. Чи не за принципом, що великому кораблю велике плавання? Адже кого ще звинувачувати, якщо усі медичні установи нині «згідно із законодавством України на сто відсотків є автономними, самостійно ухвалюють рішення про закупівлі та мають свій тендерний комітет».

Розв'язка ж у цій історії наступна: договори між лікарнею і переможцем торгів скасовані, головному лікарю оголошено сувору догану, а організатора торгів з боку медичного закладу звільнено з роботи. І як ми уже сповістили, а команді журналістських розслідувань сайту «Наші гроші» виконком міської ради висловив свою подяку. І ви тепер скажете, що на медійні засоби масової інформації доречно нинішні народні депутати «на всяк випадок» накинули вуздечки цензури, обмежень і перестраховок та й «за необхідності» загалом заборони?

                                                                                


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ