У Павлограді обговорили стан профілактики гепатиту А

За матеріалами інтернет-видань 06.11.2023 512
У Павлограді обговорили стан профілактики гепатиту А

У Дніпропетровській області ситуація з вірусного гепатиту А контрольована, і захворюваність не перевищує сезонні середньобагаторічні показники. Повідомив Дніпропетровський обласний центр контролю хвороб  МОЗ.

Минулого тижня в області досліджено 182  проби  питної води, з них 108 не відповідають нормативам за показниками присмаку, забарвленості,  каламутності, окиснюваності, хлороформу тощо. Збудник вірусного гепатиту А у воді не виявлено.

3 листопада 2023р. у Павлограді  фахівці ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» зустрілися з місцевими представники охорони здоров’я, освіти. Йшлося про питання профілактики інфекційних хвороб, зокрема, вірусного гепатиту А.
Також була проведена інформаційно-роз’яснювальна робота з населенням щодо профілактики зараження на вірусний гепатит А та інші інфекційні хвороби.

Обласний центр контролю хвороб попередив, що вірусний гепатит А – це гостре захворювання, яке спричинено вірусом гепатиту А, який вражає печінку. Вірус гепатиту А дуже стійкий та може зберігатись тривалий період часу в зовнішньому середовищі. Так, в воді вірус може зберігатись від 3-х до 10 місяців, у випорожненнях – до 30 діб, у побуті в сухому середовищі за кімнатною температурою – протягом тижня. Вірус гепатиту А гине через 5 хвилин кип’ятіння.
Хворіють на гепатит А тільки люди. Джерелом збудника інфекції може бути тільки хвора людина. Інкубаційний період, тобто період від потрапляння вірусу в організм людини та до появи першим проявів захворювання, складає в середньому 14-28 днів, але може бути до 50 днів.
Попередити вірусний гепатит А можна, дотримуючись простих правил, а саме гігієни рук (ретельне миття рук з милом під теплою водою (щонайменше 20 секунд), особливо миття рук перед приготуванням їжі, після відвідування вбиральні, після вулиці тощо; вживання кип’яченої або бутильованої води; ретельного миття овочів та фруктів.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ