У Дніпропетровщині мешканка Кам’янського госпіталізована через ботулізм

За матеріалами інтернет-видань 06.11.2023 345
У Дніпропетровщині мешканка Кам’янського госпіталізована через ботулізм

З початку року у Дніпропетровщині зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм. Причиною захворювання стала в’ялена та сушена річкова риба. Захворілі потрапили до лікувальних закладів у 2 випадках у важкому стані, в 1 – у стані середньої важкості. Повідомило ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Зазначається, що один з випадків захворювання на ботулізм зареєстровано наприкінці жовтня поточного року. Із симптомами різкого погіршення зору, слабкості, запаморочення, сухості у роті, порушення ковтання та мовлення по медичну допомогу звернулася 40-річна мешканка м. Кам’янського. У результаті чого госпіталізована до медичного закладу КНП КМР «МЛШМД» з діагнозом «ботулізм з тяжким перебігом хвороби». Хворій своєчасно надане відповідне лікування, зокрема, введено протиботулінічну сироватку.




Додамо, що  ботулізм викликають  продукти домашнього консервування: м’ясо, риба, рідше овочі. Найчастіше до ботулізму призводить споживання непатраної риби прісноводних водойм домашнього виготовлення – соленої, в’яленої, сушеної та риби холодного копчення. Така риба стає небезпечною для споживання, оскільки:

    • не проходить термічну обробку, а ботулотоксин (його вегетативна форма) гине лише при кип’ятінні впродовж 10-15 хв. при t +80ºC, а спори не гинуть при кип’ятінні протягом 5 годин;

    • може бути заражена у природніх умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул, що є природнім анаеробним середовищем (без кисню);

    • Clostridium botulinum міститься у зараженому продукті не рівномірно, а зосереджений у визначених ділянках, тому з однієї банки або одну і ту ж рибу може їсти вся сім’я, а захворіти може лише одна або кілька осіб, які споживають в їжу заражені ботулотоксином ділянки продукту;

    • соління відбувається вже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;

    • присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їхніх органолептичних властивостей, але може утворюватись в бомбажних (здутих) консервах, деформованих банках;

    • споживач не може знати про умови зберігання чи транспортування продукції: чи було тривале зберігання пораненої риби на ґрунті, порушення умов транспортування, зберігання, реалізації тощо.




Перші симптоми захворювання найчастіше виникають за 12-24 год. після споживання зараженої продукції. Інкубаційний період становить від 2-3 годин до 10 діб.
Симптоми ботулізму: підвищена температура, сухість у роті, ускладнення ковтання, невиразність мови, двоїння в очах, помутніння і опущення повік, м’язова слабкість, запаморочення, нудота і блювання, пронос, здуття живота і закреп, ураження м’язів шиї і кінцівок.
     Одужання триває тижні, іноді й місяці. При відсутності відповідного лікування на 2-3 добу може настати смерть.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ