У Приоріллі згоріло майже 100 га лук і лісів

Григорій Давиденко 16.03.2024 530

Як діяти при лісовій пожежі – Сучасний журнал про безпеку ...

   Ця прикра подія трапилася 13 березня. Ось що про неї «Фермеру Придніпров’я» розповіла директор філії Шульгівське лісництво Світлана Ганенко:

- Надвечір майже одразу зайнялася суха трава на луках, подекуди молодий ліс між Сорочиним Шульгівського старостату і Протовчами Могилівської сільради. Це явна ознака того, що підпал здійснений умисно. Не знаю, заради чого ці нелюди це скоїли — аби прибрати до рук луки, але це варварство найвищої міри до природи. У цей ще холодний період саме нічого не може загорітися! І не місцеві жителі все зробили, бо вогонь бушував усього за 400 метрів від крайніх хат у селі Сорочине. Звірина металася між вогнем, а скільки тих зайчат новонароджених згоріло! Вогонь гасили трактори із Паньківського лісництва і Царичанського, з Шульгівської філії, пожежні машини із Петриківки і Магдалинівки. Прибув на пожежу і очільник Петриківського лісництва Іван Кожокарь, координував усі дії.

    Особлива вдячність нашому постійному помічнику, бджоляреві Олександру Вишняку із Могилева — 2. Не дивлячись на пенсійний вік, він не лише організував дії на пожежі з боку Орелі і каналу Дніпро — Донбас, а й власними руками гасив вогонь покривалом. Тепер для відновлення рослинності потрібно кілька років, якщо не буде хороших дощів.

   Так є у житті: ницість одних і героїзм інших ідуть поряд. Відомий пасічник Олександр Вишняк повідомив «ФП»:

- Зі своєї Дрюківки на краю Могилева побачив стовп диму за Широким, що на Орелі. Одразу зателефонував у Протовчі, і з родиною негайно виїхали на місце. На заклик про допомогу оперативно відгукнувся могилівський сільський голова Валерій Дружко — підняв фермера Віктора Мамая, котрий вправно оборював пожежу. Вогонь був надзвичайно сильним, ішов і проти вітру, плюс настала ніч. Лише видно було перелякані від жаху очі зайців і косуль, які шукали виходу із вогняної пастки. До речі, зайці і косулі виводять потомство не в лісі, а саме в густій траві. Дуже прикро, що це зробили люди, яких даремно звуть «гомо сапієнс». За моїми підрахунками, площа пожежі становить до сотні гектарів.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ