У ВЕРХОВНІЙ РАДІ: ЕНЕРГІЯ НОВА, АЛЕ КАДРИ СТАРІ

За матеріалами інтернет-видань 26.09.2024 114

 

Марина ТІШКОВА.

Розпочався новий політичний сезон: 3 вересня була закрита 11-та й відкрита 12-та сесія парламенту нинішнього скликання. «Найсмачніше», тобто кадрові переміщення, як і обіцяли, здійснили у перший тиждень осені.

УРЯДОВА криза, що тривала понад сім місяців, вирішилася за два дні. Яким, утім, передували напружені розмови, але не у Верховній Раді, а на Банковій. Адже, кажуть, депутати дізнавалися прізвища кандидатур за кілька годин до голосування. Думка «перезавантажити уряд», як зазначають джерела різних ЗМІ, виникла у В. Зеленського давно. «Нам сьогодні потрібна нова енергія», — казав він прем’єру Ірландії С. Гаррісу. Проте за підсумками минулого тижня більшість оглядачів роблять висновки, що добувати цю «нову енергію» доручили все ж таки старим кадрам.

Отож замість Д. Кулеби главою МЗС став його заступник А. Сибіга (кадровий дипломат, до того ж був одним із фахівців, які писали промови В. Зеленському). О. Стефанішина об’єднала два крісла — віцепрем’єра з питань євроатлантичної інтеграції та глави Мін’юсту («довгожитель» Д. Малюська, кажуть, хотів піти з посади давно). Віцепрем’єром із відновлення — міністром розвитку громад та територій став О. Кулеба — «права рука» А. Єрмака. Екскерівник Фонду держмайна В. Коваль очолив Мінагрополітики (його звільнили з попередньої посади і призначили на наступну за один день). Дипломат М. Точицький керуватиме Мінкультом, хоча із галуззю не знайомий (зате був одногрупником, а потім і заступником А. Єрмака). В. о. очільника Мінмолодьспорту М. Бідний тепер повноцінний глава відомства. Мінстратегпром очолив Г. Сметанін (його попередника О. Камишіна, ймовірно, заберуть в особисті радники В. Зеленського). С. Гринчук та Н. Калмикова керуватимуть Міндовкілля та Мінветеранів відповідно. Крім того, І. Верещук перейшла з посади глави Мінреінтеграції у заступники до А. Єрмака, а саме відомство хочуть приєднати до Мінвідновлення. Всі кадрові призначення затвердили голосами «слуг» та чотирьох депутатських груп, які, за спостереженнями, постійно допомагають ухвалювати провладні рішення.

Однак політичної згоди вистачило не на всі питання. Одіозна і позафракційна нині М. Безугла, яка систематично здійснює публічні інформаційні атаки на військових, досі залишається заступником голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки. Голосів трьох опозиційних фракцій і навіть частини «слуг» для звільнення забракло, а депутатські групи умили руки. Мабуть, перебування М. Безуглої в керівництві важливого комітету та її специфічна діяльність влаштовують тих, хто має можливість це припинити.

Не кадрами єдиними: парламент працював і над законопроєктами з різних галузей життя країни. Напружена ситуація виникла навколо податкових змін (див. номер за 10 вересня, «Готуємось до чергових викликів»). У порядку денному стояли два законопроєкти, які мали йти пакетом: урядовий — про внесення змін до бюджету, якими передбачається зростання оборонних видатків на 500 млрд гривень, і депутатський (підготований групою на чолі з головою профільного комітету Д. Гетманцевим), котрим мали забезпечити надходження для реалізації попереднього. Так от, перший ухвалили за основу, а другий, у якому йшлося про підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%, для ФОП I і II груп — до 10% від мінімальної зарплати, для III групи — 1% і подібні речі, депутати відправили на повторне перше читання. Причина — пропозицію «обскубти» підприємців вони вважають несправедливою і такою, що призведе до поглиблення економічної кризи.

У першому читанні також ухвалено законопроєкт щодо надання відстрочки від мобілізації особам молодше 25-річного віку, які були раніше визнані обмежено придатними. Це важливе питання, оскільки через колізію таких чоловіків свого часу зараховували в резерв, а тепер почали залучати до війська.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ