Богданівська сільська бібліотека та Петриківська публічна бібліотека - переможці Дніпропетровського обласного конкурсу

Марина Бабич 26.09.2024 121
Богданівська сільська бібліотека та Петриківська публічна бібліотека - переможці Дніпропетровського обласного конкурсу

На Дніпропетровщині підбито підсумки обласного конкурсу серед бібліотек на кращий сценарій і захід про нематеріальну культурну спадщину "Скарби Дніпропетровщини: вивчаємо, цінуємо, популяризуємо". Цими днями його переможці та учасники отримали свої заслужені дипломи, грамоти та сертифікати. Повідомляє Дніпропетровська обласна рада.
Зазначається, що за підсумками конкурсу обрано чотири переможці. На ІІ місці - "Центральна бібліотека Жовтоводської ЦБСˮ та Апостолівська міська бібліотека.  На  І місці -  Богданівська сільська бібліотека та Петриківська публічна бібліотека.
В історичному музеї ім. Яворницького напередодні Міжнародного дня нематеріальної культурної спадщини та Всеукраїнського дня бібліотек  відзначили не лише переможців конкурсу, а й фахівців 3-х обласних бібліотек.
П'ять бібліотекарів обласної універсальної наукової бібліотеки отримали грамоти обласної ради.
Як зауважила начальниця управління з питань культури та спорту Дніпропетровської облради Лілія Гиренко, наразі бібліотеки -  в авангарді подій. В  обласній науковій - тривали онлайн-курси домедичної допомоги, в інших працюють з переселенцями, проводять різноманітні просвітницькі заходи для молоді та людей золотого віку.
Багато бібліотекарів стали волонтерами, пекарями, громадськими діячами. Вони плетуть для воїнів маскувальні сітки, відвідують  лікарні, шелтери, роблять гідний особистий внесок у спільну Перемогу.
Саме від бібліотекарів та їх професійності залежить збереження української народної спадщини. А вона у нас - ой, яка велика. Один Петриківський розпис чого вартий, промовляє всьому світові про талановиту Україну. Та й козацькі пісні, протяжні та довгі, ідентифікують наш край як пісенне, степове роздолля. Ці пісні разом з розписом стали нематеріальною культурною спадщиною ЮНЕСКО. На святі продемонстрували всесвітньовідомий народний спів учасники фольклорного ансамблю “Першоцвіт” з Павлоградського району. Це – один з трьох колективів Дніпропетровщини, внесених до  номінаційного досьє ЮНЕСКО. Саме у ньому козацькі пісні відтворені в давній манері виконання і стали  національною родзинкою пісенної України.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ