Увага: зміни в мобілізації та військовій службі

За матеріалами інтернет-видань 11.04.2024 345

 

Данило Крамаренко.

Президент України Володимир Зеленський підписав низку законів, які стосуються призову військовозобов’язаних до діючої армії та безпосередньо служби. Йдеться, зокрема, про зниження мобілізаційного віку, реєстр «Оберіг», електронний кабінет військовозобов’язаного, виплати в разі загибелі на війні тощо.

Про найголовніше, що і як зміниться найближчим часом, — у матеріалі інформаційного агентства «РБК-Україна».

Граничний призовний вік

ГЛАВА держави підписав законопроєкт №9281 про внесення змін до закону «Про військовий обов’язок та військову службу». Згідно з документом, знижується граничний призовний вік з 27 до 25 років. Придатні до служби чоловіки віком 25-27 років вилучаються з реєстру призовників і беруться на облік як військовозобов’язані.

Фактично це означає, що з набуттям статусу військовозобов’язаних українці віком від 25 років можуть бути мобілізовані в особливий період. Раніше з добровольцями віком 18-25 років лише укладали контракти.

Деякі положення стосуються строкової служби. Після ухвалення нового великого закону про мобілізацію №10449, який у Верховній Раді досі проходить стадію правок та підготовки до другого читання, вона буде замінена базовою військовою підготовкою.

Положення закону, що дозволяє мобілізацію українців з 25 років, набирає чинності наступного дня після його опублікування. Зміни, які містяться в ньому, ініціювали Міноборони та Збройні сили. Прикметно, що Верховна Рада ухвалила його ще у травні 2023 року, але відтоді документ лежав без підпису Президента. У листопаді в Раді нацбезпеки та оборони (РНБО) пояснювали, що станом на осінь Президент не підписував закону, оскільки це було «чутливе питання».

Реєстр «Оберіг», е-кабінет та статус УБД автоматично

ТАКОЖ було підписано великий проєкт №10062 про вдосконалення порядку обробки та використання даних з реєстрів для військового обліку і набуття статусу ветерана війни.

Військові подавали його як крок, спрямований на цифровізацію армії, що дасть змогу їй діяти «мобільніше та ефективніше як на полі бою, так і в тилу». І називали закон критично важливим.

Документ дозволяє перенесення українських військових IT-систем до хмарних сховищ країн — членів НАТО в рамках посилення кіберзахисту. А також забезпечує запуск цифрових облікових документів (сертифікатів) з удосконаленням системи «Оберіг» — електронного Реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Мета «Оберега» полягає у зборі персональних даних українців віком 18-60 років (призовників, військовозобов’язаних та резервістів). До системи вносяться:

ПІБ, дата та місце народження, стать, громадянство;

місце проживання та перебування;

дані про сімейний стан (наявність дітей);

освіта, професія та місце роботи;

стан здоров’я;

військово-облікова спеціальність;

реквізити паспортів та ІПН, оцифрований образ обличчя;

відомості про батьків, судимість;

номери телефонів, електронна адреса, відомості про наявність прав водія та інші дані.

Інформація в системі «Оберіг» доступна лише працівникам територіальних центрів комплектування (ТЦК). Фактично вона спрощує ведення обліку військовозобов’язаних, що має оптимізувати процес мобілізації. Очікується, що на його базі запустять і електронне бронювання. А також видачу електронних військових квитків з інформацією про статус громадянина: установа, де він стоїть на обліку, чи придатний до військової служби.

Окремий Реєстр військовослужбовців має спростити набуття статусу учасника бойових дій шляхом переведення даних в електронний формат. Якщо коротко, то військові зможуть податися на статус не тільки у письмовій формі, як зараз, а й дистанційно.

Процедура передбачає, що протягом п’яти днів після виконання бойового наказу уповноважені особи військових частин зобов’язані сформувати довідку про участь людини у бойових діях та внести відомості до Реєстру. Статус УБД присвоюватиметься автоматично після формування виписки разом з елект-ронним ідентифікатором (QR-кодом, штрих-кодом, цифровим кодом). Посвідчення за бажанням видаватиметься в електронній або паперовій формі.

 

Також із допомогою Реєстру можна буде оформити пільги та інші державні послуги.

Закон набирає чинності наступного дня після опублікування.

Ще раніше в Міноборони заявляли, що відразу після цього буде запущено електронний кабінет (е-кабінет) військовозобов’язаного. Орієнтовний термін — ІІ квартал 2024 року.

Е-кабінет — це додаток до реєстру «Оберіг». Вочевидь, він відображатиме вищезгадані дані про призовників, військовозобов’язаних чи резервістів. Е-кабінет дасть можливість громадянину без відвідування ТЦК актуалізувати свої дані.

Українців хвилювало питання про те, чи розсилатимуть через е-кабінет повістки до військкомату. На сьогодні відомо, що профільний комітет Верховної Ради відмовився від того, що реєстрація е-кабінету має бути обов’язковою, а також від розсилання повісток через нього. Використання такого кабінету заявляється як право, а не як обов’язок.

Утім, чимало моментів ще має врегулювати великий закон про мобілізацію.

Без обмежено придатних, виплата родині загиблого

ТАКОЖ законом став законопроєкт №10313 щодо забезпечення прав військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист. Одна з головних його норм — більше не буде статусу обмежено придатних. Тобто стосовно військовозобов’язаних, призовників та резервістів будуть діяти тільки статуси придатний чи непридатний до служби.

Також встановлюється обов’язок для українців, які раніше були визнані обмежено придатними, протягом 9 місяців пройти повторний медогляд. Але такий огляд стане можливим лише після того, як підзаконні акти приведуть у відповідність до нового закону. До цього військово-лікарські комісії не зможуть діяти за нормами проєкту №10313.

Інша важлива зміна: військовим дозволили безперервно перебувати на лікуванні за кордоном терміном до 12 місяців. Тобто без необхідності проходити ВЛК кожні чотири місяці. Також дозволяється брати одноразову відпустку у зв’язку з народженням дитини зі збереженням грошового забезпечення.

Крім того, норму про виплату 15 млн гривень родині загиблого військовослужбовця тепер встановлено на рівні закону.

Документ набирає чинності наступного дня після його опублікування. Прикметно, що у законопроєкті пропонувалося заборонити військовим публікувати деякі дані в медіа та мережі Інтернет, але до другого читання ця норма була відхилена.

Відрядження, виключення з особового складу, відпустки на лікування

КРІМ підписання законів, Президент видав два укази. Обидва стосуються положення про проходження військової служби у Збройних силах України.

Зокрема, тепер жінки приймаються на контракт та проходять службу нарівні з чоловіками (за винятком випадків, передбачених законами з питань охорони дитинства та материнства, а також заборони дискримінації за статевою ознакою).

Частина змін стосується відряджень на роботу у військово-цивільних адміністраціях (ВЦА). Військовослужбовці (крім мобілізованих офіцерів) за згодою можуть бути направлені для виконання завдань на користь оборони у ВЦА зі збереженням на військовій службі, але зі звільненням з посади та подальшим призначенням.

Також указ Президента передбачає, що під час дії режиму воєнного стану мобілізовані українці можуть бути направлені за кордон для навчання, підготовки, перепідготовки чи підвищення кваліфікації (та з іншою метою, передбаченою законами).

Строковики, термін служби яких закінчився під час дії воєнного стану, можуть подати рапорт на мобілізацію. Зарахування з усіма видами забезпечення здійснюється з дня наказу по стройовій частині. Командир військової частини протягом п’яти днів зобов’язаний направити до ТЦК за місцем призову такого військового на строкову службу витяг з наказу про мобілізацію.

Виключення зі списків особового складу ЗСУ військових, визнаних безвісти зниклими або померлими, здійснюється на підставі рішення суду або оголошення під час воєнного стану:

осіб офіцерського складу — командувачами видів Збройних сил України, окремих родів військ (сил) Збройних сил України та вище, ГУР, керівником служби персоналу Міністерства оборони;

осіб рядового складу, сержантського та старшинського складу — командирами корпусів, командувачами військ оперативних командувань та вище.

Військовослужбовці, які, згідно з висновком військово-лікарської комісії, мають право на відпустку для лікування, за рапортами направляються до ТЦК для отримання переданих із військової частини документів про надання такої відпустки. Вони мають право особисто подавати документи для її оформлення.

Ті, хто досяг граничного віку перебування в запасі, підлягають звільненню з військової служби. Визнані ВЛК непридатними до служби підлягають відставці. Визнані непридатними з переглядом через 6-12 місяців підлягають звільненню в запас із зазначенням у наказі про те, що вони мають пройти повторний мед­огляд після закінчення терміну.

При підготовці матеріалу використовувалися тексти законопроєктів № 9281, 10062, 10313, а також указів Президента №213/2024 та №214/2024.

   Газета захисту інтересів і прав селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ