Актуальна економічна панорама квітня

За матеріалами інтернет-видань 11.04.2024 383

 

Олена БЕГМА

 Найбільше йде на виплати військовим

МІНОБОРОНИ оновило бюджет на 2024 рік. Згідно з документом, 70% його (862,6 млрд гривень) цього року піде на виплати військовослужбовцям. «Цей блок включає грошове забезпечення військових, виплати рідним загиблих, виплати за поранення, за перебування на першій і другій лініях бойового зіткнення, харчування особового складу, речове забезпечення, винагороду за знищену техніку», — пояснив заступник міністра оборони України Юрій Джигир. Також, за його словами, ще 20% спрямують на закупівлю озброєння і військової техніки. Решта — експлуатаційні видатки, зокрема закупівля пального, підготовка війська, комунальні платежі, поточний ремонт.

Без нашого насіння олії не буде

НАЙБІЛЬШИЙ виробник соняшникової олії Молдови — компанія Floarea Soarelui — зупинила два заводи. Виробники заявили, що не мають сировини, оскільки місцеві фермери відмовляються продавати насіння за нинішньою ринковою ціною. Вони істотно підвищили її для місцевих олійних заводів, користуючись тим, що імпорт українського соняшникового насіння став суворо ліцензованим. Нещодавно Молдова продовжила ліцензування ще на три місяці. Молдовські виробники олії б’ють на сполох: їхні запаси сировини майже вичерпані, в країні вже відчувається дефіцит продукту. Тому вони вимагають скасувати ліцензії для українських постачальників.

Розмір субсидії зменшиться

УКРАЇНЦЯМ, які не можуть самостійно оплачувати комунальні послуги, уже найближчими тижнями зменшать розмір субсидії. З чим це пов’язано, пояснили фахівці Пенсійного фонду.

Наголошується, що причина не в нестачі коштів на виплати. Нижчі суми державної допомоги на оплату комірного будуть нараховані українцям у зв’язку з тривалістю опалювального сезону. Офіційно він розпочинається 16 жовтня і триває до 15 квітня. Тобто у травні українці отримають суму субсидії, яка враховуватиме тільки половину квітня.

Разом із тим з 1 травня буде проведено перерахунок субсидій на період, що не опалюється. Для всіх, хто одержував допомогу взимку, вона буде перепризначена автоматично. Позаяк у теплу пору року не потрібно оплачувати опалення, то розмір допомоги буде значно нижчим. Для розрахунку субсидії з початку неопалюваного сезону враховуються доходи за ІІІ та IV квартали 2023 року, нараховану пенсію — за березень цього року.

Хоч і біженець, а звіт подай

УКРАЇНСЬКІ біженці мають подати декларації про доходи у Державну податкову службу України. Це треба зробити до 1 травня 2024 року. Мета цієї ініціативи — посилити контроль за сплатою податків у країні. Загалом буде відбуватися обмін інформацією між Україною та 110 іноземними податковими адміністраціями, повідомили ЗМІ.

Разом із тим від 1 липня 2023 року вітчизняні банки почали збирати інформацію про своїх клієнтів-нерезидентів з метою інформування податкової та подальшого обміну цими даними з іншими державами. Так само інші країни проводять збір інформації щодо наявності рахунків українських резидентів. Перший автоматичний обмін між ними відбудеться у вересні 2024 року. Він стосуватиметься другого півріччя 2023 року.

Задекларувати свої доходи, зокрема отриману за кордоном соціальну допомогу, зобов’язані навіть біженці пенсійного віку. Соцдопомога не підлягає оподаткуванню, але неподання декларації загрожує штрафом (340 грн).

Знову понесли гривні на депозит

НА ПОЧАТКУ року в Україні почався масовий відтік банківських вкладів. Багато хто кинувся забирати свої гроші з рахунків після того, як стало відомо, що в оновленому законопроєкті про мобілізацію пропонується обмежити ухилянтам доступ до банківських заощаджень і керування ними. Однак незабаром з’явилась інформація, що ці репресивні заходи вилучені з проєкту документа. Тож тепер, згідно зі звітом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, українці понесли гроші назад у банки. Так, лише за лютий обсяг вкладів фізичних осіб у гривнях зріс на 13,1 мільярда, і на початок березня сягнув 1,3 трлн гривень. А наприкінці цього ж місяця він уже дорівнював 1,5 трлн грн.

Щоправда, в аналітиці від Фонду немає посилань на стать нових вкладників. Можна припустити, що тепер чоловіки завбачливо довірили свої кревні жіночій частині родини. Подібно до того, як активно чоловіки почали дарувати автівки своїм дружинам, після того як поширилась новина, що ухилянтам можуть заборонити керувати автомобілями.

Між іншим, за прогнозом аналітиків, депозитні ставки за вкладами в гривнях залишатимуться й надалі відносно стабільними: 13,5% річних — за депозитами строком від 3 до 6 місяців; 12,5-13% річних — за вкладами від 9 місяців до року.

Підоспіла міжнародна допомога

МІНФІН повідомляє: в березні нинішнього року до бюджету України надійшло близько 9 мільярдів доларів зовнішнього фінансування. Серед донорів — Євросоюз, 4,9 мільярда доларів, Канада — 1,5 мільярда доларів, Японія — 1,1 мільярда доларів, МВФ — 880 мільйонів доларів, Велика Британія — 515 мільйонів доларів. В уряді наголосили, що міжнародна допомога спрямовується на фінансування пріоритетних соціальних видатків державного бюджету України.

Нагадаємо: торік МВФ схвалив чотирирічний кредит для України, вперше надавши позику країні, яка перебуває у стані війни. Програму скоординовано з Євросоюзом, США та іншими країнами «Великої сімки», які пообіцяли позички, щоб допомогти Українському уряду покрити дефіцит держскарбниці.

Яйця гарно продаються

ПТАХІВНИЦТВО є доволі прибутковим бізнесом для вітчизняного підприємництва. Адже на те ж м’ясо та курячі яйця завше є сталий попит як в Україні, так і за кордоном. І навіть нинішні воєнні часи не виняток. Зокрема, за останні два місяці експорт яєць зріс на 41,4% і сягнув у загальній вазі 9,9 тис. тонн. Як свідчать дані Державної митної служби, головними покупцями українських яєць цього року були Ізраїль (частка вітчизняного експорту яєць до цієї країни становить 18,6%), Польща (15,5%) і Болгарія (12,4%). До речі, яйця у вітчизняних супермаркетах відчутно впали в ціні: подекуди десяток коштує 25 гривень. Це традиційне сезонне подешевшання, а перед Великоднем, як зазвичай, ціна поповзе вгору.

Програму компенсацій можуть скасувати

ЦЯ НОВИНА для тих, хто має рідних, які дістали притулок у Польщі. Уряд прем’єр-міністра Дональда Туска дійшов висновку про необхідність скасування програми виплати грошової компенсації тим, хто надав у своєму приватному будинку проживання та харчування переселенцям з України. Її розмір нині становить 40 злотих на кожну особу, якій надали притулок, на добу. Саме цю допомогу мають припинити виплачувати після 30 червня 2024 року. Як заявив заступник міністра внутрішніх справ і адміністрації Мацєй Дущик, однією з причин є те, що вона викликає суперечки та різні тлумачення. Це нібито призводить до численних зловживань. Безперечно, такий крок стане причиною відмови багатьох господарів від подальшого надання свого житла українцям. Утім, у польському уряді запевняють, що на вулиці ніхто не залишиться: в місцях колективного проживання й надалі прийматимуть біженців.

Краще б донатили, а не грали

ВІТЧИЗНЯНИЙ гральний ринок продовжує активно поповнювати податками державний бюджет. Так, згідно з фіскальними звітами, тільки за перші два місяці поточного року від азартних ігор надійшло в одинадцять разів більше податків і зборів, ніж за увесь мирний 2021 рік. Зокрема, за лютий надходження від підприємств цієї сфери становили майже 2 мільярди гривень. А за підсумками березня, очікують експерти, відповідна сума має сягнути 2,2 мільярда. При цьому йдеться суто про ліцензійних учасників ринку.

  Всеукраїнська газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

 

   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ