В ОКУПАЦІЇ ОТРИМАЛИ РОСІЙСЬКІ ПАСПОРТИ: ЯКА ЗА ЦЕ ЗАГРОЖУЄ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ?

За матеріалами інтернет-видань 19.10.2024 63

ВЧОРА ЗАПИТАННЯ - СЬОГОДНІ ВІДПОВІДЬ

Підготувала Ірина САЄНКО

«Ми перебуваємо нині в окупації на Донеччині. З вагомих причин не змогли виїхати — залишилися в селі доглядати за сліпою мамою. Та й велике господарство маємо: свині, корова, кози, кури… Довго намагались обійтися без ненависного російського паспорта, а на наполегливу та регулярну пропозицію місцевої влади отримати ці документи тільки кивали головою, мовляв, так, саме це ми й плануємо незабаром зробити. Тягнули, скільки могли, але вже несила опиратися, доводиться під тиском обставин таки оформляти російський паспорт. Боїмося через відсутність цього документа втратити майно. Без нього «швидка» не приїжджає на екстрені виклики, навіть пожежні служби ігнорують «безпаспортних». Крім того, без російського паспорта не можемо вільно пересуватися, є складнощі й на роботі. А що ж буде потім, після звільнення окупованих територій, яка буде відповідальність?» — цікавиться Олександра К. із Волноваського району Донецької області.

В РАЗІ примусового отримання українцями на тимчасово окупованих територіях російського паспорта відповідальності не буде. Про це йдеться в роз’ясненні Міністерства юстиції України. Зазначається, що росія на окупованих територіях України зухвало порушує норми міжнародного права. «Відсутність легітимних органів влади та правосуддя, систематичне нав’язування ворожих наративів та масові порушення прав людини стали новою реальністю, яку рф нав’язала мільйонам українців в умовах тимчасової окупації, замінивши цивілізовані умови життя на тортури», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що люди в окупації не мають вибору, тому їм доводиться під тиском обставин йти на отримання російського паспорта.

Відомо, що на підконтрольних агресору територіях відбувається насильна русифікація громадян, які мають український паспорт. При цьому максимальних страждань росія завдає мирному населенню, бо розцінює наявність українського паспорта як акт протесту, тому в окупації місцеві жителі вимушені взяти російське громадянство.

У Мін’юсті наголошують: «Ситуації, коли особа позбавляється можливості вибору, — практика, яка нерідко застосовується російською окупаційною владою задля впливу на поведінку людини, щоб остання діяла не за власним бажанням, а під тиском обставин через страх репресій або встановлення протиправних обмежень. Одним із прикладів може слугувати примусова паспортизація на тимчасово окупованих територіях України, що є одним із численних доказів порушення прав громадян». При цьому підкреслюють, що особи, які вчинили суспільно небезпечне діяння з метою уникнення жорстокого поводження, не підлягатимуть відповідальності. «Стаття 40 Кримінального кодексу України, за умови наявності доказів застосування примусу, забезпечує їм повний правовий захист у судовому порядку». Такі документи від агресора не мають жодної юридичної сили та не визнаються ніде, крім окупованих територій.

«Насильницька паспортизація є незаконною та не визнається в Україні й у світі, оскільки суперечить принципам і нормам міжнародного права і є порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Відповідальність за діяння, вчинені під примусом або внаслідок страху за своє життя, не може бути рівнозначною відповідальності за дії або бездіяльність тих, хто свідомо підтримує ворога», — сказано в повідомленні.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець наголосив, що українці на тимчасово окупованих територіях мають брати російський паспорт задля збереження власного життя або у будь-який спосіб виїжджати звідти.

Він зазначив, що громадян України, які відмовляються від російського паспорта, можуть заарештувати, і це буде окрема категорія цивільних заручників, яких російська федерація триматиме в полоні, в ув’язненні на своїй території або на тимчасово окупованій території України.

Він порадив брати російський паспорт, щоб вижити в окупації і дочекатися, коли буде звільнена ця територія. Він додав, що примусова паспортизація — це новий окремий воєнний злочин російських загарбників.

                                                                                  (Газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ