ПАНОРАМА АГРАРНИХ НОВИН І ПЕРСПЕКТИВ

За матеріалами інтернет-видань 19.10.2024 69

 

Григір РУДЬ

Дотації для "білого золота"

ЗАСТУПНИК голови аграрного комітету Верховної Ради Степан Чернявський запропонував закласти у бюджеті на 2025 рік 300 млн грн на держпідтримку фермерів для вирощування бавовнику.

«Відновлення посівних площ бавовнику позитивно вплине на всі три промислові галузі, зокрема текстильну, легку та оборонну, забезпечуючи стабільні поставки сировини, знижуючи виробничі затрати та підтримуючи економічний розвиток і зміцнення внутрішньої економіки, зменшення імпортної залежності та підвищення рівня технологічної самостійності країни», — пояснив він.

За словами нардепа, держпідтримка покриватиме орієнтовно 50% затрат на вирощування бавовнику на гектар — близько 10 тис. грн. Бавовник Україні потрібен для виготовлення не так тканин, як пороху для снарядів. Раніше «біле золото» нам постачали, зокрема, Середня Азія та Китай. Перестали…

Ворожіння на пшениці

АНАЛІТИКИ оцінюють цьогорічний урожай пшениці на рівні 22 млн тонн. При цьому експорт прогнозується в межах 15,5 млн тонн. Про це повідомив операційний партнер Barva Invest Юрій Гаврилюк на форумі «Зерно і переробка: розвиток попри війну — 2024».

«Приблизно 60% вирощеного — фуражне зерно, 40% — продовольче. Але коли з’явився активний попит на українську пшеницю в Іспанії… вони купували фураж… Тому катастрофи немає. Більша частина продовольчої пшениці залишається в Україні», — зазначив Юрій Гаврилюк. Крім того, чимало переробників готові платити за доброякісне зерно ціну, яка значно конкурентніша за експортну.

Ціни на картоплю б’ють рекорди

ХОЛОДНА затяжна весна і посушлива осінь змусили картоплярів перенести терміни і посадки, і копання «другого хліба».

Директор компанії «Агріко Україна» Микола Гордійчук вважає, що на ціну картоплі в Україні впливатимуть не лише внутрішньоринкові обставини, а й відповідна ситуація в сусідніх країнах. Як тільки в Україні ціна перевалить за 18-20 грн, відразу стане цікавим імпорт, що й показали останні тижні. На думку аналітиків EastFruit, імпорт картоплі розпочавсь у зв’язку із підвищеною потребою у продовольчій картоплі місцевих оптових компаній та роздрібних мереж, а також спекуляцій щодо потенційного дефіциту високоякісної картоплі поточного сезону. Також експерти зазначають, що основними причинами імпорту картоплі стали зростання попиту через потреби армії, міграцію населення, а також скорочення локального виробництва в Україні.

Особливе сало з Полтавщини

ПОЛТАВСЬКИЙ бренд «Найдорожче сало в Україні» виготовляє унікальні види сала, які користуються популярністю серед любителів цього продукту та тих, хто шукає незвичайний подарунок. Про це повідомляє newfood.

Засновники виробництва — подружжя Марина та Віталій Мостові виготовляють близько тисячі банок продукції на місяць. У банках — фірмове сало з копченою паприкою, закуска козацька з часником та кропом, класичне сало із сумішшю перців, пікантне — з сушеними томатами та базиліком. Також є традиційне сало з травами, з медом і гірчицею…

Бензоколонки Коломойського «пішли» з молотка!

МАЛОВІДОМА фірма «Макс Енерго Ресурс» Ігоря Супруненка купила на аукціоні ПриватБанку 245 АЗС, які раніше контролював Ігор Коломойський.

«Макс Енерго Ресурс» почала займатись імпортом пального лише після початку великої війни та перебудови ринку на постачання з країн Євросоюзу. Основна мета купівлі — розвивати мережу. На першому етапі планується запустити 55-60 заправок, на що піде близько пів року. Другий етап передбачає запуск ще 50-60 АЗС, а решту треба відновлювати. «Максимум половина заправок — це те, що ми маємо відкрити протягом наступного року. У запуск цього проєкту заплановано вкласти 1,2 мільярда гривень», — деталізував Супруненко. Слід зауважити, що близько 50 заправок розташовані на окупованій території.

Обіцяти не значить женитися

УКРПОШТА ухвалила рішення про збереження тарифів на доставку кореспонденції та посилок принаймні до кінця 2024 року. Про це заявив гендиректор компанії Ігор Смілянський.

Чиновник зазначив, що Укрпошта розглядала питання підвищення тарифів, але, враховуючи потенційно важку зиму та збільшення податків на фінансування армії, прийняла рішення утримати доступні тарифи. «Сподіваємося, що бізнеси підтримають нас через збільшення обсягів. Це буде найкраща взаємна підтримка», — сказав І. Смілянський. «Ми також плануємо запустити новий зручний мобільний додаток та інші приємні для клієнтів нововведення», — додав він. Тим часом відомство вкотре підвищило тариф на доставку преси на 2025 рік.

                                             (Всеукраїнська газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")

 

   
Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ