великоруська література чужа для України і слов'янщини, - Іван Нечуй - Левицький

За матеріалами інтернет-видань 29.05.2024 312
На зображенні може бути: 1 особа та текст
   Зараз у школі ще не вивчають наукову розвідку «Непотрібність великоруської літератури для України і для слов’янщини», написану Іваном Нечуєм - Левицьким у 1878 році. А дарма...
Авторка допису Марія Маслюк, мережа ФБ.
   Дуже було б слушно, бо саме в цій праці відомий автор відповідає на запитання, яке й досі хвилює багатьох наших сучасників в усьому світі – запитання зазвичай саркастичне: чому, мовляв, в Україні було так мало цікавої літератури, «де ваші Шекспір, Байрон і Бальзак?». Ось як пояснює це Іван Нечуй-Левицький:
«В Україні великоруські школи іґнорували народний український язик. Уряд не пускав його в школи. Петербурзькі царі видавали укази, забороняючи печатати українські книжки, повисилали українських писальників то в Сибір, то на Кавказ, то на далеку північ у Великоросію. Великоруська журналістика знущалась над нашим язиком та літературою. Трудно й до сього часу розвиватись українській літературі в Руському царстві.»
   Саме через це наша класика народжувалася і жила в таких муках, – бо російська імперія весь час намагалася зробити так, щоб українська література взагалі перестала існувати, – і зовсім не тому, що українці недостатньо творчі, не надто глибоко мислять чи не мають оригінальних ідей.
   Натомість російська література видається письменникові байдужою, штучною:
«Недостача елеґантности, естетичности, фантазії й глибокого серця зразу дає впізнати великоруські поетичні твори, по більшій частці холодні, як полярний лід, і монотонні, як снігове полярне поле. Пушкінові поеми неначе чудові цяцьки, вирізані з льоду, і так холодні, як лід».
   Не оминає Нечуй-Левицький і теми релігії. Він закликає тримати дистанцію в культурному полі та не обманюватися богомільністю московитів, під прикриттям якої вони намагаються звабити вірян-українців. Адже у молитвах росіян немає й ніколи не буде щирості, та й Бога там ніколи не було й не буде – не може любити Бога той, хто ненавидить людей:
«Їхня релігійність (…) вся основана на обряді, на букві, на зверхности, вона не має в собі нічого морального. Каже ж великоруська приказка: “Мужик перекрестится, а потом зарежет”. Од того страшного деспотизму виходить те дике самодурство, той гніт, те звірство , що проявляється у великоросів».(Що ми власне сьогодні й спостерігаємо).
   Але повернімося до мистецтва. Насамперед – до фольклору, в якому відбивається підсвідомість народу, та частина його світогляду, яку можна закамуфлювати гарними манерами, освітою, дипломатією, – одначе пісня виносить на-гора те справжнє, чим дихає і живиться народ, його справжню суть.
Одна з функцій творчості – показувати, відтворювати навколишній світ. Яким же малює світ «великоросів» їхня народна пісня? Грубим і меркантильним. Таким, у якому гроші, взагалі матеріальне – найголовніше, й тому найприємніший комплімент людині, її погляду – що вона «поглядит, как рублем одарит». Іван Нечуй-Левицький зауважує: «На Україні се буде зовсім навиворіт: про злого чоловіка кажуть, що він “гляне, неначе п’ятака дасть!”»
   Чи, можливо, росіяни здатні розповісти про кохання? Про сімейне життя? Дзуськи! В них і кохання якесь, м’яко кажучи, дивне.
Ось як описує Нечуй-Левицький у «Хмарах» сімейний побут українки Марти Сухобрус та росіянина Степана Воздвиженського:
«Горда, розумна й завзятуща, як щира українка, Марта зовсім не була зугарна по своїй вдачі коритися деспотизмові чоловіка, а навпаки, їй бажалось всім правучать в домі і в хазяйстві. Воздвиженський вивіз із Тули зовсім інший погляд загалом на всіх жінок. Мартина енергія й злість зовсім збили його з пантелику».
   У росіян же, наголошує митець, «панує деспотизм батька над цілою сім’єю, над жінкою, над дітьми.
В кінці розвідки, Іван Нечуй-Левицький доходить висновку, що лише своя, рідна література, неодмінно українською мовою, може наповнити та збагатити нашу читацьку авдиторію:
   "Нова літературна школа потребує, щоб для козаків були обмальовані такі ж самі козаки, а не хтось інший, щоб вони побачили в книжках таки себе, свій живий образ, з його вартістю й недостачею, і тільки по такій літературі вони можуть рости і розвиватись".
   P.S. Хто захоче прочитати більше, ось покликання на сам текст розвідки: https://chtyvo.org.ua/.../Nepotribnist_velykoruskoi.../
 
 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ