ВІДКРИТО ПРОВАДЖЕННЯ ЧЕРЕЗ... НИЗЬКІ ЗАРПЛАТИ ВЧИТЕЛІВ

Микола Ясень 03.09.2024 97

Дмитро Лубінець відкрив провадження через низькі зарплати вчителів

Як повідомляють у Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, на постійному контролі Омбудсмана Дмитра Лубінця перебувають питання щодо захисту прав освітян.

Сподіваюся, що Мінфін забезпечить виконання положень Закону України «Про освіту», що стосуються належної оплати праці освітян. Провадження з цього питання триває та перебуває на моєму контролі, — зазначив Дмитро Лубінець.

У Секретаріаті зазначають, що у положеннях статті 61 Закону України «Про освіту» передбачається, що посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі трьох мінімальних заробітних плат. З січня 2024 року мінімальна заробітна плата становить 8 000 грн. Ця сума встановлена Законом України «Про державний бюджет України на 2024 рік».

Відповідно, посадовий оклад не може бути меншим, ніж 24 тисячі грн на місяць, — кажуть там.

Однак, додають у Секретаріаті, в одному зі звернень зазначалося, що на місяць сума зарплати вчителя вищої категорії з 30-річним досвідом складає 13 000 грн, і це разом з надбавками.

З цього питання Уповноважений відкрив провадження, в межах якого надав відповідні рекомендації Міносвіти та Мінфіну, — повідомляють у Уповноваженого України.

У МОН, своєю чергою, повідомили, що для виплати зарплати на рівні не менше 24 000 грн необхідні додаткові видатки як з державного, так і місцевих бюджетів у сумі щонайменше 300 млрд грн.

Джерело: sud.ua


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ