Відкриття ринку оренди державної землі очікується в липні цього року

Марина Бабич 05.02.2024 378
Відкриття ринку оренди державної землі очікується в липні цього року

За словами Віталія Коваля, Голови Фонду Держмайна України, Земельний Банк - це надзвичайно амбітний проєкт. Йдеться про відкриття ринку оренди державної землі.

"На жаль, державна земля впродовж десятків  років була місцем розвитку тіньових корупційних схем і збиткової діяльності державних підприємств. І ці земельні наділи, кластери генерували лише проблеми і не генерували доходів у вигляді сплати податків. Сьогодні завдяки співпраці з ВР України є початок відкриття прозорості ринку оренди держземлі", - зазначив в телеефірі Віталій Коваль.

Він додав, що на даний момент у Фонді перебуває 386 тисяч га землі. Залишається внести законотворчі зміни і дозволити ринку взяти в оренду на 14 років ці земельні ділянки.

"Вже основа покладена. Будь- хто, від фермера до агрокомпанії, зможе взяти в оренду землю. Якщо це однолітні насадження, то на період до 14 років, якщо багатолітні, - то на 25 років. І сплатити ставку оренди, яка буде визначена аукціоном в Prozorro. Тобто, старт починатиметься з 12% нормативно-грошової оцінки ділянки, а далі аукціон покаже, хто дасть 14 чи 20%", - пояснив очільник Фонду.

За його словами, липень 2024 року стане місяцем повноцінного старту цього проєкту.

 

Віталій Коваль / Фонд держмайна України

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ