Головний напрям розвитку Софіївської громади Дніпропетровщини - вирощування зернових та їх реалізація

За матеріалами інтернет-видань 05.02.2024 388
Головний напрям розвитку Софіївської громади Дніпропетровщини - вирощування зернових та їх реалізація

На думку Петра Сегедія, голови Софіївської ТГ Дніпропетровської області, наразі внаслідок війни кількість місцевих сільгосппідприємств, які займаються вирощуванням продукції та її реалізацією, не змінилася. І виробництво агропродукції у громаді залишилося на тому ж рівні, який спостерігався у  минулі  роки.

"Дякувати Богу, що до нас не долітали снаряди, поля не були заміновані. Тож усі наші землі задіяні — усі сіють, збирають і працюють на розвиток громади. Усі підприємства, які у нас працювали, так і залишилися, жодне не закрилося. Найбільш бюджетоутворюючим є відділ освіти, на нього витрачається близько половини бюджету громади, і, відповідно, від них сплачується найбільше податків. Також у нас є такі господарства як СФГ «Астрон», «Дніпропетровські електромережі», «Дніпропетровськгаз», агрофірма «Петрово». Є переробні підприємства — ТОВ «Саноілтрейд» та ТОВ ВП «Євромлин»", - розповів Петро Сегедій виданню AgroPortal.ua.

Він, зокрема, зазначив, що загалом працює 92 агроформування, 11 з яких — ТОВ та 92 — фізичні особи-підприємці. Це ті, які безпосередньо займаються обробітком землі.

"Найбільшою проблемою наших аграріїв, як і для всієї України, є реалізація продукції. Затрати на вирощування досить високі, на пальне піднялася ціна, добрива здорожчали, а реалізація продукції дуже низька.
Під час жнив пшениця у нас продавалася по 4 тис. грн, ячмінь — 3,5 тис. грн за тонну. А щоб виростити цю тонну, необхідні великі кошти і дуже багато власної праці", - зауважив очільник громади.

Софіївщина тісно співпрацює з програмою DOBRE, програмами U-LEAD, USAID та іншими міжнародними організаціями. Нині тут використовують можливості цих громадських організацій і залучають всі можливі ресурси для розвитку території.

"Торік отримали більш, ніж на 5 млн грн різної грантової підтримки — це паливно-мастильні матеріали, планшети, комп’ютери, оргтехніка, спортивні майданчики, інструменти для проведення робіт із благоустрою, пробурені свердловини, установки для очищення води тощо. Через підрив Каховської ГЕС отримуємо воду з Кривого Рогу. На сьогодні ситуація з безводдям стабілізувалась, води отримуємо достатньо, центральним водозабезпеченням подаємо її в усі населені пункти. Люди мають змогу придбати собі якісну очищену воду", - прокоментував діяльність ОМС Петро Сегедій.

Він додав, що цього року зусилля Софіївської громади будуть спрямовані на  облаштування укриттів для дітей у навчальних закладах. Також проблемною є логістика: дороги у надзвичайно поганому стані, їх необхідно терміново ремонтувати, щоб забезпечити безпечний підвіз дітей. Також є певні проблеми з медициною, які потрібно вирішувати.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ