Витрати на посівну цього року зростуть в середньому на 25% проти минулорічної

За матеріалами інтернет-видань 21.03.2023 335
Витрати на посівну цього року зростуть в середньому на 25% проти минулорічної

Посівна-2023 буде ще складнішою, ніж торік. Рік великої війни виснажив фінансові запаси аграріїв, заблоковані порти збільшили вартість логістики, що ускладнило можливість продати збіжжя. Витрати на посівну кампанію 2023 року в середньому зростуть на 25% порівняно до попереднього року. Про це зауважив генеральний директор УКАБ Роман Сластьон.
За його словами, якщо брати загальну посівну площу в 20 млн. га, то  додаткові витрати становитимуть  близько 70 млрд. грн.

"Зростання витрат пов’язане з девальвацією гривні, адже більшість ресурсів, як то добрива, ЗЗР, пальне, техніка та запчастини, насіння, прив’язані до курсу іноземних валют. Водночас найбільше зросли ціни на комплексні добрива — понад 50%, і на пальне — понад 45%.
Цього року до проблем здорожчання виробництва додається ще й питання розмінування полів: коли вартість розмінування перевищує 40 тис. грн на гектар, то немає жодного сенсу зараз проводити це розмінування за такі кошти, оскільки при таких умовах аграрій спрацює в нуль. Однак, навіть при зниженій площі посівів і при зменшеній врожайності Україна цього року виробить зернових та олійних принаймні вдвічі більше, ніж потрібно для внутрішнього споживання”, – зазначив Роман Сластьон.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ