Візьміть до уваги: на річках, ставках та озерах сезон тиші

Анатолій Гайворонський 11.04.2024 337

 

Галина ВЕРНИГОРА.

Із 1 квітня на річках, ставках та озерах, на інших водоймах України почала діяти щорічна нерестова весняно-літня заборона на вилов риби.

НЕРЕСТ є особливим та вкрай важливим періодом для водних мешканців — часом їхнього розмноження. З метою створення сприятливих умов для цього щороку встановлюють заборону на вилов риби.

Як повідомило Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм, кінцевий термін дії нерестової заборони визначається окремо для кожної з областей і навіть для кожної з видів водойм. Максимальний строк її дії — 30 червня.

Під час нересту забороняється промислове рибальство, підводне полювання, пересування всіх транспортних засобів чи моторних суден у місцях нересту, а також посилюється контроль за роботою водозабірних споруд.

Для кожної області держагентство визначає певні ділянки у межах населених пунктів, де дозволяється займатися любительським рибальством. Але тільки з берега, у місцях, де немає традиційних місць розпліднення риб. І лише з однією поплавковою чи донною вудкою не більш як на два гачки або спінінгом із однією штучною приманкою. Під час риболовлі рибалки повинні мати при собі засоби для вимірювання маси та довжини водних біоресурсів. Добова норма вилову риби становить 3 кг плюс одна особина («трофей»), розмір якої перевищує мінімально дозволений для вилову.

Тим часом не зайвим буде нагадати, що з 9 грудня 2022 року в Україні почали діяти нові правила любительського і спортивного рибальства. Нині є досить високі штрафи за незаконно виловлену рибу. Наприклад, за ігнорування вимог нерестового періоду передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування завданих рибному господарству збитків.

Отже, на водоймах — сезон тиші. До речі, з 1 квітня по 15 червня він триватиме і в лісах, де заборонено будь-які заходи, що є джерелом підвищеного шуму та неспокою. Йдеться про проведення санітарних вирубувань лісу, запуск феєрверків і розведення багать під час так званих пікніків, а також проведення ралі та інших змагань на квадроциклах, які останнім часом набули поширення.

Пам’ятаймо про це. Бережімо природні скарби України.

  Всеукраїнська газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

 

   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ