Як теща в селі купила квартиру в Києві, іномарки за 49 тисяч: перший день співбесід на директора НАБУ

За матеріалами інтернет-видань 21.02.2023 521

    Учора розпочалася співбесіди на доброчесність із кандидатами, які змагаються за крісло нового керівника НАБУ. Перший день співбесід тривав понад 5 годин, комісія мала оцінити 4 претендентів на відповідність 5 критеріїв:

1. відповідність доходів кандидатів їхнім витратам та майну;

2. спосіб життя кандидатів;

3. рівень їхньої професійної етики;

4. політичну нейтральність;

5. інші можливі порушення доброчесності.

    Рішення щодо того чи відповідають ці кандидати критеріями – дізнаємось вже наприкінці тижня, коли завершать усі співбесіди.

    На жаль, жоден із них не зміг розвіяти наші сумніви щодо можливих порушень критеріїв доброчесності.

У цьому матеріалі про те, що розповіли перші 4 кандидати та, найголовніше, відповіді на які питання ми так і не почули протягом їх співбесіди.

     Юрій Бєлоусов, керівник Департаменту війни ОГП
 



     З 2011 року Бєлоусов з сім'єю проживає у квартирі тещі у Києві загальною площею 84,9 кв.м. При цьому теща там не проживала жодного дня. Кандидата сказав, що на момент купівлі теща розглядала можливість переїзду до Києва, але не склалося і там почала проживати його сім'я, яка платила за комунальні послуги та зробила ремонт.


      Найцікавіше почалося під час пояснення щодо джерел походження коштів на квартиру:

Кандидат: традиційно родина моєї дружини займалася сільським господарством в доволі серйозних масштабах, що дозволило їм заробити ці кошти.

Член комісії Кучерявенко: дякую.

Член комісії Легких: Чи цікавилися ви джерелом походження коштів і порядком набуття квартири?

Кандидат: я знав, що вони заробляли доволі серйозно на реалізації цієї сільськогосподарської продукції.

Член комісії Легких: зрозумів, дякую.

    Погодьтеся, якось дуже лояльно поставилася комісія до пояснень. Ми не знаємо, які документи надавав кандидат комісії поза співбесідою, однак склалося враження, що члени комісії повірили виключно словам без документів (принаймні про них на трансляції не повідомляли) і НЕ поставили кандидату ряд важливих питань:

- Скільки теща заплатила за квартиру чи майнові права на неї та, чи зберігся у неї договір купівлі-продажу?

- З якого часу родина тещі займається сільським господарством?

- Якими саме сільськогосподарськими продуктами вони торгують?

- Чи оформлена ця діяльність офіційно? Як саме?

- На яких земельних ділянках здійснювалася ця діяльність?

- Який розмір податків сплачувався тещею та тестем у зазначені періоди?

- Чи працювала теща і тесть у вказаний час на будь-якій іншій роботі та чи був у них вільний час займатися с/г діяльністю?

    Примітно, що комісія чомусь не стала запитувати у кандидата й про те, чому він досі зареєстрований у гуртожитку МВС, хоча вже більше десятка років живе у квартирі тещі. Можливо причина криється в тому, що з 2010 року особа з таким же ПІБ як у кандидата значилася у списку громадян, що перебувають у першочерговій черзі на квартирному обліку Шевченківського району Києва в пільговій категорії "колишні працівники". З 2008 по 2010 роки Бєлоусов був помічником тодішнього Міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

    Були також питання до декларування вартості автомобілів. У 2016 році Бєлоусов продав Opel Vectra, у січні 2017 року придбав Hyundai Grand Santa FE, а у травні 2019 його дружина купила Mini Cooper. Всі авто коштували однаково – по 49 тис грн.

    Кандидат зізнався, що вказував у декларації не справжню вартість автівок, а так звану "оціночну вартість", яку пропонували в сервісному центрі. Зі слів Бєлоусова, вказувати таку суму нібито було "звичною практикою при декларуванні". Хоча насправді була й більш доброчесна практика, коли тисячі суб'єктів декларування вказували реальну вартість автомобілів, а не універсальні "49 000". ЗІ слів кандидата, кожного разу це був перший продаж авто за рік, то цей дохід не оподатковувався та ухилення/заниження оподаткування з його боку не було.

    Голова Комісії пан Кучерявенко просто почав дякувати кандидату "бо ви мене як податківця саме тішите тим, що ніякого умислу у скоєнні податкового правопорушення не було". Хоча під час подальших співбесід із сарказмом говорив про таку вартість автомобілів, що це знову у вас "чарівна цифра".

    Також кандидат не задекларував близько 65 тисяч доларів готівкових заощаджень (!) у декларації після звільнення за 2016 рік. З пояснень стало зрозуміло, що він чомусь вирішив використовувати старі правила для паперових декларацій, за якими готівкові заощадження не вказувалися. Нібито це все ще був перехідний період введення е-декларування і в роз'ясненнях НАЗК не було пояснення, яку саме інформацію відображати у декларації після звільнення.

    Таке пояснення кандидата суперечить тодішній редакції ст.46 Закону "Про запобігання корупції", відповідно до якої потрібно було вказувати усі наявні грошові активи. Також це питання було врегульовано на рівні роз'яснення НАЗК (N3 від 11.08.2016), яке чітко описувало усі типи декларацій та інформацію, яка у них повинна була міститися, зокрема про грошові активи (п.48 Роз'яснення).

    Також поза увагою залишилася спроможність родичів кандидата придбати другу київську квартиру тещі. У жовтні 2021 року теща придбала квартиру у недешевому житловому комплексі Respublika у м.Києві, загальною площею 42,4 кв.м. Кандидат пояснив, що ця квартира купувалась нею для онука на виплату. І платили за неї нібито три сім'ї: теща з чоловіком, їхня донька (мати онука) і його батько. І жодних запитань від комісії щодо наявності у цих осіб доходів на купівлю квартири, її вартість, причин реєстрації квартири на ім'я тещі. При цьому вартість квартир схожої площі без ремонту у вказаному будинку на сьогодні становить близько 2,8 млн грн.

    Рідний брат кандидата з 2015 року є міським головою Кам'янського. Кандидат сказав, що він розуміє, що "мер міста – потенційно суб'єкт НАБУ". Звернемо увагу кандидата, що ст. 216 КПК визначає серед суб'єктів НАБУ за посадою лише посадових осіб місцевого самоврядування першої та другої категорій посад. Міські голови міст, які не є обласними центрами, НАБУ за посадою не підслідні.

Михайло Буртовий, старший детектив НАБУ
 



    У 2019 році кандидат влаштувався на роботу в НАБУ, нещодавно його підвищили на посаду старшого детектива. Під час співбесіди він явно не проявив себе як доброчесний кандидат.

    Зокрема, у комісії були питання щодо ощадливості Буртового. У 2022 році він з дружиною задекларували 124,5 тис. доларів. Кандидат пояснив, що дуже заощадливий і почав відкладати ще курсантом: "Всі суми доходів і спосіб мого життя відповідає моєму вихованню і моєї дружини. Я народився у сільській місцевості, виріс в багатодітній родині, як і моя дружина. Відповідно раціональне використання своїх покупок та заощаджень – це притаманне з першого дня нашої родини. Витрати на місяць зараз складають 40-50 тисяч грн, екологічні чисті продукти ми отримуємо від наших батьків, які знаходяться в сільській місцевості і тримають здорове домашнє господарство. Це і птиця і тваринництво і рослинництво. Саме ці заощадження дозволяють накопичити вищезазначені суми кошти". Ага, охоче віриться.

    Півроку тому кандидат захищав кандидатську дисертацію, але з труднощами пригадав другого опонента на захисті. Також кандидат не зміг навести новизну своєї дисертації.

    Є серйозні питання до доходу матері. За даними податкової, з 1998 року вона заробила лише 513 тис грн. При цьому у 2016 році вона придбала Toyota Camry, а з 2017 року по 2021 рік набула у власність 58 земельних ділянок. Додамо, що сам кандидат мав оформлену довіреність на Toyota, але в декларації її не вказував. Сказав, що не знав про довіреність, а у матері нібито були інші доходи від фермерської діяльності.

     У 2017 році дружина Буртового отримала безкоштовно у власність 5,36 га землі у Черкаській області. При цьому дружина працює у банку і навряд планує займатися сільським господарством. Кандидат пояснив, що вона була членом фермерського господарства його батьків і саме тому оформила так багато землі.

    А ще Буртовий із братом у 2021 році відремонтували амбулаторію в рідному селі. Але сума ремонту і характер публікації про нього викликає запитання: "перекрито 250 кв. м даху, вирівняно, пошпакльовано та пофарбовано стелю й стіни, поставлено нові двері, проведено освітлення, обкладено кахлями стіни біля грубок і тепер бабусі й дідусі у черзі до лікаря дивляться телебачення по подарованому братами "плазмовому" телевізорі, зручно влаштувавшись на новеньких стільцях".


    Кандидат сказав, що матеріали коштували близько 70 тис. грн, а плазмовий телевізор китайський, придбаний за 4,3 тис. грн і він не радить нікому їх купувати.

    У 2018 кандидат заочно закінчив Уманський університет садівництва за спеціальністю "облік та оподаткування", а у 2021 році став магістром-агрономом. Також він захоплюється цивільною авіацією. Цікаво, як за такого щільного та інтенсивного графіка вистачає часу ще й на розслідування...

    Олександр Вікул, прокурор Вінницької обласної прокуратури


 



    Кандидат задекларував значні заощадження. При цьому частину коштів він отримував від матері, яка 20 років нелегально проживала і працювала в Норвегії, а зароблене пересилала йому в Україну.

    Підтверджувальних документів щодо доходів надати він не зміг, податків не сплачував. "Про декларування і сплату податків якось, відверто, думки не заходили. Наші громадяни, якщо відсутній певний контроль, законодавство рідко виконують. Якби було більше контролю, то податки б сплачував". От і всі пояснення Вікула. Також у кандидата є кілька рахунків у різних банках. Цю обставину він пояснив тим, що "не хотів збирати яйця в одну корзину".


    У Вінниці Вікул за гроші матері придбав квартиру. Зареєстрована вона на нього, але проживає там сестра. Обіцяв оформити квартиру на матір, як тільки вона повернеться. Сестра також придала Volkswagen Passat 49 999 грн. Знову ця гарна цифра.

    Ну й окремої уваги заслуговує сторінка кандидата у соцмережі. Зокрема, Вікул писав, що у "конфлікті в Україні є вина обох сторін". Кандидата сказав, що не може сказати, що Україна в чомусь винна, але на його думку, ми мали б повести себе по іншому, зокрема що стосується конфлікту мови: "Ми мали б спростовувати наративи, які наші вороги проти нас поширювали, а не підігрівати їх. Ми мали б переконати громадян росії у нашому дружньому ставленні до них".

    Віталій Власюк, заступник керівника Київської ОВА
 



    Кандидат володіє численним майно, проте не зміг переконливо пояснити джерела його походження. Зокрема комісія питала про те, звідки взялися 50% права власності на дві квартири у Києві, старовинна ікона, автомобілі Lexus та Tesla, дві земельні ділянки в с. Козин неподалік Києва. Замість детального пояснення, кандидат використав лише загальні фрази: "я з 16 років зареєстрований як ФОП, всі члени моєї сім'ї активні в бізнесі, тому мені очевидно, що ми могли заощадити кошти і придбати нерухомість". Особливо такі пояснення цікаво слухати в контексті того, що у 2013 році весь його річний дохід становив... 32 679 грн.

    На уточнювальне питання Власюк відповів, що вони з братом "збирали-розбирали" компʼютери, брали участь у сімейному бізнесі, отримували кошти від мережі аптек та забійного цеху матері. Примітно, що батьки кандидата більшість свого життя працювали у медзакладах. Паралельно встигали займатися бізнесом, зокрема фармацевтичним. Як неочікувано. Щодо появи самого бізнесу у батьків комісія жодних питань чомусь не ставила.

    Водночас багато запитань стосувалися наявної у кандидата криптовалюти, зокрема біткойнів на декілька мільйонів гривень. Власюк сказав, що займався майнінгом криптовалют з 2017 року як ФОП і платив 5% податку. Місячні операційні витрати на майнінг нібито становили 25 тис. грн на електроенергію і це було дуже вигідно. При цьому кандидат не зміг пояснити, скільки біткоінів отримував на місяць. І загалом, коли питання для нього було не зручні, він казав, що не є бухгалтером чи спеціалістом, тому не може це пояснити.

    Також у 2020 році Власюк отримував від матері довіреність на 6-кімнатну квартиру у центрі Києва на вулиці Інститутській. Вартість квартири Власюк точно не пам'ятав, сказав лише, що вона коштувала приблизно 15-20 млн грн. На спеціалізованому сайті з продажу нерухомості flatfy.ua міститься оголошення про продаж 6-кімнатної квартири у вказаному будинку, дещо більшої площі за ціною 750 тис доларів США (2 344 $/кв.м). Дійсно, хіба ж можна запам'ятати точну вартість такої повсякденної покупки.

    У оголошенні про продаж міститься опис квартири та будинку: "Квартира в подібному особняку, говорить про респектабельність та статус її власника. Пам'ятка архітектури, одна з 16-ти найкрасивіших будівель столиці, була збудована архітектором Георгієм Шлейфером у 1909 р. для своїх потреб. Тут була його особиста резиденція. Пізніше відбулася реставрація особняка, в результаті якої було зведено три поверхи зверху в єдиному стилі модерн. Повна реконструкція будівлі із заміною всіх перекриттів та відселенням мешканців проводилася у 1999-2000 роках. Встановлено ліфт. Будинок розташований в Урядовому кварталі, на розі вулиць Садової та Інститутської, поряд із Кабміном, Нацбанком та Маріїнським парком. Цілодобова охорона та перевірка двору. Квартира в 2-х рівнях, з високими 3,8 м стелі, панорамними вікнами з гарним видом на місто, індивідуальним опаленням. 3 спальні, 3 санвузли, кабінет, спортзал та сауна"


    Водночас комісія під час співбесіди навіть не намагалася з'ясувати обставини купівлі квартири та можливість матері придбати її. А також комісія не поцікавилася, для чого мати орендує чотири земельні ділянки у... своїх синів і чи отримують вони орендну плату. Також комісія не намагалася з'ясувати питання щодо наявності на вказаних земельних ділянках сонячних панелей, про що свідчать супутникові знімки.

    Дуже смішним було пояснення кандидата щодо довіреності на Mercedes-Benz S550. Цю довіреність йому видав батько дружини брата, але кандидат нібито про це й не знав. Цікаво, а вам часто видають довіреності на Mercedes без попередження?

    Ну і наостанок додамо, що значну частину питань зі звернення громадських організацій Конкурсна комісія кандидату не поставила. Так само члени комісії не намагалися з'ясувати у Власюка інформацію щодо бізнесу та доходів його близьких осіб, які вони отримували під час роботи у медичних закладах, веденні аптечного бізнесу, управлінні забійним цехом чи під час ймовірного виробництва електроенергії тощо.

_____________________________________________________________

    Нагадаємо, що в конкурсі на посаду директора НАБУ наразі бере участь 21 кандидат. Співбесіди на доброчесність з кожним кандидатом пройдуть упродовж тижня, а отже, вже сьогодні на нас чекаються чергові кандидати.

    У другий день комісія зустрінеться з такими кандидатами: Максим Ворвуль, Сергій Гупяк Руслан Кравченко та Семен Кривонос.

    "УП".


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ