Законопроєкт №8369: п'яте колесо до воза

За матеріалами інтернет-видань 03.04.2023 654
Законопроєкт №8369: п'яте колесо до воза

Законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності транспортних засобів» №8369 від 19.01.2023 вводить адміністративну відповідальність і недопуск транспортних засобів до участі в дорожньому русі без сезонних шин. Зокрема, встановлюється адміністративна відповідальність у розмірі 340 гривень і передбачається, що у період з 1 листопада по 31 березня не допускається участь у дорожньому русі транспортних засобів:

  •     з масою до 3,5 тонн — без всесезонних та/або зимових шин,
  •     з масою понад 3,5 тонн — без зимових шин.

Про це повідомив Олег Нестеров, координатор комітету техніки УКАБ. Він, зокрема, проаналізував основні недоліки законопроєкту і зазначив, що автори законопроєкту, ймовірно, не розуміють специфіку агросектору.
 

"Фактично для всієї сільгосптехніки виробляються та використовуються універсальні (всесезонні) шини. Для сільгосптехніки і деяких інших видів спецтранспорту зимових шин майже не виробляється або взагалі не існує як таких. Це, зокрема, підтверджується первинною перевіркою сайтів виробників/постачальників шин у пошуковику Google.
Слід розуміти, що для тракторів чи комбайнів придбання додаткових комплектів дисків та спеціальних шин (на декілька місяців неактивного використання) призведе до необґрунтованих економічних витрат. Особливо в період війни, коли у багатьох спостерігаються збитки і зменшення доходів підприємства", - прокоментував нові напрацювання депутатів Олег Нестеров.

 

За його словами,  ситуація виглядає наступним чином: кошти в бюджеті для виконання вимог закону державою і ОМС — не передбачені, специфіка галузі та взагалі ситуація на ринку, судячи з усього, навіть не вивчалась, а обґрунтування ініціативи і сам текст законопроєкту сам собі суперечить. Та й загалом виникає низка запитань щодо можливості реалізувати вимогу зазначеного вище законопроєкту для транспортних засобів понад 3,5 тонн як із боку бізнесу, так і держави.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ