В Україні посівна має більше викликів, ніж підтримки

За матеріалами інтернет-видань 03.04.2023 358
В Україні посівна має більше викликів, ніж підтримки

Як зазначила заступниця генерального директора УКАБ з адвокації Марія Ревенко,  вже минув рік, як Верховна Рада проголосувала за звільнення від сплати певних податків для агросектору. Проте  питання досі залишається не врегульованим.

"На початку 2023 року аграрії були змушені сплатити всі податки і з тих територій, до яких в них немає навіть доступу. Ці землі не обробляються, тому ні про який дохід від них говорити немає сенсу, тому що його нема”,  - зауважила Марія Ревенко під час онлайн події “Посівна-2023: яка сільгоспземля буде на онлайн-аукціонах Прозорро.Продажі та з якими проблемами стикаються аграрії цього року”.

Вона додала, що цьогорічна весняна посівна є надскладною, зокрема, через більшу наявність викликів, ніж державної підтримки. Уряд  продовжив програму “Доступні кредити 5-7-9%”, однак досі існує потреба збільшення лімітів по кредитуванню до 180 млн. грн. Це той обсяг, який дійсно необхідний для компаній, що мають в розпорядженні до 10-15 тис. га землі. Не менш важливою проблемою є ускладнена логістика, котра з'їдає близько 50-60% від ціни аграріїв. Як результат, зернові продаються майже в збиток, і знову ж таки аграрії не можуть отримати належні фінансові ресурси для посівної.  Ще одним викликом є постійні податкові зміни, затягування вирішення питання звільнення від сплати МПЗ, земельного податку, орендної плати по державним та комунальним землям на окупованих, деокупованих територіях та територіях, де велися бойові дії.  
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ