Великі агропідприємства не виходять в поля на деокупованій території Херсонщини

За матеріалами інтернет-видань 03.04.2023 356
Великі агропідприємства не виходять в поля на деокупованій території Херсонщини

Землі Херсонської області, які межують з Дніпропетровською, оброблені на 60-70%, все інше - це не оброблені поля. Про це зазначив Ігор Йосипенко,  політичний і громадський діяч, який зі своєю волонтерською командою опікується деокупованими територіями Херсонщини.
Зокрема, він розповів, що на сьогоднішній день на правобережжі Херсонщини невелика кількість земельних угідь, які знаходяться поблизу Кривого Рогу, наприклад, на  територіях Кочубеївської, частково Високопільської та Великоолександрівської громад, засіяна фермерами озиминою. Але це зовсім невеличкі ділянки, які менш заміновані. Окрім цього, зараз на цих територіях йде і підготовка до посівної соняшником.

"Великі агропідприємства не виходять в поля, взагалі не працюють. Невеличкі приватні підприємства, фермери, хто в обробітку має 20-30 га, пробують виходити в поля, розміновують їх, ризикуючи власним життям. Вони для цього купують і міношукачі. Але є трагічні випадки, коли загинули фермери, мої сусіди, навіть мої знайомі. Хтось загинув, виїжджаючи в поле, хтось знайшов якесь залізяччя, хотів відкинути - й підірвався. Кричущий випадок трапився з 18-річним хлопцем, який повернувся з Польщі допомагати батькові, що фермерує, вони вийшли в поля -  і молодий юнак залишився без ніг. І  таких випадків багато. Щодо роботи на полях: якщо в цифрах, то землі оброблені на 60-70%, які межують з Дніпропетровською областю. Але наголошую, що це невеличка смужка, яка менше постраждала під час боїв. Все інше - це необроблені поля", - підкреслив Ігор Йосипенко.  

На його думку, доки на деокупованих територіях не розмінують соціально важливі місця, об'єкти  критичної інфаструктури, доти до агробізнесу не дійдуть.
Крім того, вартість розмінувань дуже висока, - говорить відомий волонтер Херсонщини.

"Ми звертаємося до організацій, які мають право займатися розмінуванням, наприклад, Укроборонпрому, але цифри за послуги - захмарні. Наприклад, від 10 тисяч за гектар, і то все ще залежить від ситуації, від кількості мін та іншого. Тому невеличкі фермери самі виходять в поле, займаються розмінуванням, наражаючи себе й інших на небезпеку", - повідомив Ігор Йосипенко.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ