Запорізька справа за фактом можливого незаконного привласнення гуманітарки

За матеріалами інтернет-видань 31.08.2022 654
Запорізька справа за фактом можливого незаконного привласнення  гуманітарки

Національне Антикорупційне бюро України у вівторок, 30 серпня, разом із контррозвідкою СБУ провело 20 обшуків у Запоріжжі. Детективи прийшли до міської ради, обласної військової обладміністрації, на склади та до помешкань можливих фігурантів кримінального провадження про розкрадання гуманітарної допомоги. Про це повідомив телеграм журналіста Андрія Цаплієнка. Він, зокрема, зазначив, що до справи долучилась і Служба Зовнішньої Розвідки, вона, як кажуть обтічно, здійснює «інформаційну підтримку».
 

«Агент НАБУ» Євген Шевченко на Facebook дає більше деталей:

«стосовно сьогоднішніх обшуків у Запоріжжі, які провели детективи НАБУ, можно сказати наступне: посадові особи розкрадали в промислових масштабах майже всю (!!!) гуманітарну допомогу, яка надходила в місто та область, і продавали її через торгівельні мережі «АТБ» і «Сільпо»!
Вони підозрюються у тому, що за ці півроку було розкрадено…:

- 22 морські контейнери!!!
- 389 залізничних вагонів!!!
- 220 вантажних автомобілей!!!

Вся ця допомога призначалася для людей, для біженців, переселенців, а також для військових!!! Суми, про які йдеться - мільйони долларів США!!!»

 

Серед підозрюваних, за версією Шевченка, топ-чиновники Запорізької ОВА, міськради та депутат облради.

Розкрадання «гуманітарки» під час війни можна вважати формою мародерства.

І, чесно кажучи, дуже не хотілося б, щоб люди, з якими активно спілкувались журналісти, виявились мародерами. Для багатьох це буде дуже болісне розчарування.

Але є ще один, дуже важливий момент. Там, де розквітла корупція, рано чи пізно починається зрада. Думаю, контррозвідники, які разом з НАБУ працюють по справі, теж так вважають, - пише Андрій Цаплієнко.

Водночас секретар міської ради Анатолій Куртєв повідомив, що слідчі дії завершені.
У зверненні до запоріжців, він, зокрема, сказав:

"  слідчі дії, які проводилися у міськраді....зараз я особисто звітую вам про їхнє завершення.
Також хочу відзначити, що у взаємодії з правоохоронцями ми дотримуємося такого ж самого принципу відкритості та готовності до співпраці. І саме тому сьогодні ми надали правоохоронцям доступ абсолютно до усієї інформації, якої вони потребували. Коли нам задають питання – ми завжди відповідаємо. Це наша проста та зрозуміла позиція".

 

За повідомленням НАБУ, слідча дія санкціонована і здійснюється у межах розслідування за фактом можливого незаконного привласнення гуманітарної допомоги, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, та незаконного збагачення.
Під час обшуків у посадовців Запорізької міської ради виявлено незареєстровану вогнепальну зброю та набої до неї, а також грошові кошти в значних обсягах.
Попередня правова кваліфікація вчинених кримінальних правопорушень — ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 та ст. 368-5 КК України.
Зазначається, що  обшук – це одна з багатьох слідчих дій, що проводять в межах розслідування, і не свідчить про винуватість осіб, а є лише одним із інструментів для здобуття доказів.
Відомості про цей факт були здобуті детективами Національного бюро за інформаційного сприяння Служби зовнішньої розвідки України.
Наразі слідчі дії тривають, деталі – згодом, - йдеться у повідомленні.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ