«Зерно пшениці таке сухе, що є ризики при завантаженні, що потріскається»

За матеріалами інтернет-видань 14.08.2024 96
«Зерно пшениці таке сухе, що є ризики при завантаженні, що  потріскається»

Якість ранніх зернових оцінили фахівці елеваторів в різних областях України. Про це пише Elevatorist.com.

Волинська область

Головний технолог компанії «Волинь-зерно-продукт (ВІЛІЯ)» Оксана Мандрика

Прийняли вже ячмінь і практично вже весь ріпак. Ще триває збір пшениці.

Цього року жнива на Волині почалися рекордно рано, — 18 червня ми вже починали приймати ячмінь. Цього року, мабуть, найбільше за останні роки відчувається зміна клімату. За мої 16 років роботи в компанії вперше збір врожаю почався 18 червня. Найшвидше до цього було 25 червня. 

Ячмінь цього року дуже хороший, з високою натурою. 

Ріпак теж хороший, висока олійність — 49-50%. Врожайність залишилася на рівні минулого року. Якщо брати по Волині, то можна сказати, що натурна маса ріпаку трохи менша, — він більш щупліший, але олійність хороша.

 

Зустріч першого врожаю на одному з елеваторів компанії
Зустріч першого врожаю на одному з елеваторів компанії

 

По пшениці були і кращі роки. Дуже мало 2-го класу, є 3-й і багато 4-го. Це пов'язано з погодними умовами. Почались дощі і, відповідно, якість пшениці впала. Зате цього року дуже гарна тверда пшениця. У нашому господарстві вирощують  ще і тверду пшеницю, то цього року вона ну просто як золото: 2-й клас, фактично, навіть 1-й, скловидна, з височезною натурою. Взагалі, пшениця цього року має дуже високу натуру. Навіть у 4-го класу натура від 750 г/л і вище, а тверда пшениця — 800-840 г/л. Яра пшениця з гіршою натурою, але в ній краща клейковина. 

Цього року десь 30% пшениці потребувала досушування. Вологість була підвищена, доходило навіть до 18-20%.

Фузаріоз дуже рідко зустрічається, не більше, ніж 0,3%. Альтернаріоз буває, але теж не надто багато. Було кілька господарств з пшеницею із сажкою, але це в межах допустимого в класі. Але минулого року взагалі не було ні в кого, то зараз є невеликий відсоток.

Хмельницька та Рівненська області

Керівник служби якості та харчової безпеки ГРУПИ КОМПАНІЙ «ВІТАГРО» Ірина Крохмальова.

Приймаємо ріпак, ячмінь та пшеницю. Збір ріпаку розпочали 1 липня. Питань по якості не було. Ріпак з полів майже весь їхав сухий. Гарно налаштовані комбайни дали змогу приймати олійну з не великими перевищеннями по смітній домішці відносно базисів.

В цьому році по одному регіону в нас кращі показники глюкозинолатів в ріпаку, аніж того року.  Цей показник впливає на класифікацію по класу насіння, тому ріпак був вищого класу.

 

Зустріч першого врожаю на одному з елеваторів компанії
Зустріч першого врожаю на одному з елеваторів компанії

 

Пшениця-2024 по якісних показниках майже не відрізняється від минулорічної. Пшеницю 3-го та 4-го класів загалом складає приблизно 1:2. Білки та клейковини 4-го класу такі ж низькі, як і торік. Наразі, середній вміст білка в пшениці 4-го класу — 9,87%. А по деяких кластерах компанії погодні умови під час жнив внесли свої корективи в якість пшениці, додавши невеликий обʼєм нестандартної через незначне перевищення сажкових зерен.

Памʼятаю, 2022 рік був дуже важким для пшениці. Майже всі партії були уражені хворобами: сажка, сажкові зерна, альтернаріоз, фузаріоз. Значну частину зібрали, як нестандартну пшеницю.  В цьому році такого не спостерігається. 

Паралельно приймаємо і ячмінь. Ми вирощуємо пивоварний ячмінь 2-го класу. Але через зміну погодних умов на етапі збору врожаю маємо і незначний обʼєм ячменю 3 класу через наявність фузаріозних зерен. 

Вінницька область 

Генеральний директор елеваторів «Агродар-Бар», «Жмеринський елеватор» агрохолдингу «Агропросперіс» Роман Андрейків.

Збір врожаю почався десь на 2 тижні раніше. Якщо раніше ми активно стартували в другій декаді липня, то в цьому році озимий ячмінь почався в кінці червня, а масовий збір пшениці і ріпаку — з перших днів липня. Тобто, на два тижні швидше почалися жнива.

Якихось глобальних відмінностей щодо якості зерна в цьому сезоні немає. Ячмінь хорошої якості, доволі висока натура — 650 г/л, навіть 700 г/л буває. Середньостатистичний показник — 620-630 г/літр, і в цілому якість хороша.

Ріпак класної якості, доволі високий вміст олії — 44-49% (на сиру і суху  речовину). 

Пшениця теж нормальна, але багато 4-го класу за рахунок низького вмісту білка. Натура є, але, як і минулого року, не вистачає білка. Часом трапляється і заспорене зерно, проте не глобально.

Житомирська область 

Генеральний директор і співзасновник «Зернова База України» Алтинбек Мустапаєв.

Загалом з розмов з фермерами цього року врожай десь на 10% нижчий, ніж минулого. 

Продовольчої пшениці цього року менше. Фермери привозять зразки, і ми бачимо, зараз його приблизно 30% від загального валу. Для порівняння, минулого року було близько 50%. 

Щодо якості пшениці, то вона цього року дуже суха, буває і 10-12%. У нашому регіоні поки не було виявлено серйозних проблем, як, наприклад, фузаріоз чи сажка.

 

Перший врожай на одному з елеваторів компанії
Перший врожай на одному з елеваторів компанії

 

Ріпак сухий і гарний цього року. Ячмінь теж. Також приймаємо жито для нашого млина, воно теж досить хорошої якості.

Кіровоградська область

Ми вже приймали ячмінь, пшеницю і горох. Якістю задоволені. Трохи щодо гороху незадоволені врожайністю, а якість нормальна. 

Ячмінь йшов з дуже високою натурою, середній показник — 680 г/л.

Пшениця. Цього року більше 2-го класу було у порівнянні з минулими роками, але в принципі 2-й, 3-й і 4-й класи відповідають всім показникам. В порівнянні з минулим роком краща якість пшениці 4-го класу: торішня мала дуже низький білок — 7-8%. Цього року білок вищий. 2-й клас — 12,5%, 4-й клас до 10,0%

Проте зараз пшениця йде з полів дуже суха. Везуть з вологістю 10-11%, навіть місцями була і 9%. З такими партіями є ризики при завантаженні, наприклад, в силоси. Зерно може потріскатись, побитися. 

Сумська область

Керівниця ПТЛ елеватора «Ханзе Агрі Україна» Інна Петренко.

Збір цього року почався десь на тиждень раніше.

Пшениця особливо не відрізняється від минулого року. Є 4-й і 3-й клас в регіоні, але 2-го класу ні минулого року, ні цього року нема. Білок минулого року був вище, проте зараз вища клейковина. Отак воно склалося. 

Натура пшениці висока, незалежно від того, чи це фуражна, чи продовольча — від 770 до 820 г/л. Досить виповнене зерно попри те, що в нас погодні умови були не найкращі: то посуха, то заливають дощі. Але на натурну вагу і на виповненість зерна це особливо не вплинуло.

У пшениці білок є критичним фактором. Клейковина висока, але білка немає. Фактично пшениця могла б бути продовольчою, але білок не відповідає нормам навіть 11% по ДСТУ, тому це фураж. Багато зерна ще не завезли на елеватор. Можливо, десь у фермерів ще є продовольча, але, судячи з тих зразків, з якими працюємо, і зі свого зерна, то співвідношення фуражної та продовольчої пшениці приблизно 50 на 50, як і минулого року.

По ріпаку якість цього року відповідає торішньому за вмістом олії, натурою та класністю, засміченістю. Звичайно, є маленькі партії з низьким вмістом олії, але, я думаю, що це залежить від сорту.

Ще працюємо з житом. Минулого року цю культуру не приймали, тому не можу порівняти. Жито доволі високої якості, без шкідливих домішок, без фузаріозу. Виповнене, високо натурне, воно йде як продовольче, навіть 1 класу, оскільки в ньому досить висока натура. 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ