Зі святом Преображення Господнього!

За матеріалами інтернет-видань 06.08.2024 308
Зі святом Преображення Господнього!

Вшанування Преображення Господнього припадає на час доволі суворого Успенського посту. Але це свято для вірян є радісним і урочистим. За новоюліанським календарем ми відзначаємо його 6 серпня, за сорок днів до іншого дванадцятого свята – Воздвиження Хреста Господнього, яке нагадує про Голгофську жертву Спасителя, на яку Він пішов після Свого Преображення.   
Свято Преображення Господнього встановлене на спомин про подію явлення Божественної слави Ісуса Христа Своїм учням, апостолам Петру, Якову та Іоану, на горі Фавор, щоби укріпити їхню віру. Преображення є днем нового Богоявлення для учнів Ісуса Христа, які за першого Богоявлення під час Хрещення Спасителя у водах Йордану ще не були прикликані до звання апостолів.
Святкування дня Преображення Господнього розпочалося зі стародавніх часів. Як і кожне велике свято, Преображення Господнє триває 9 днів (з 5 серпня до 13-го, дня віддання свята). Тому в ці дні Церква в своїх богослужіннях прославляє цю євангельську подію. У V столітті свята рівноапостольна Олена на горі Фавор збудувала храм на честь Преображення Господнього, а Анатолій Константинопольський, святий Іоан Дамаскін і Кузьма Маюмський склали на свято Преображення багато піснеспівів, що ними Церква й донині прославляє Христа, Який преобразився на Фаворській горі.
Хоча історично Преображення сталося у давнину, майже дві тисячі років тому, однак воно залишається дієвим, актуальним, сучасним – Христа преображеного нині маємо ми бачити нашими духовними очима так само, як колись тілесними очима побачили його апостоли. До цього закликає нас і Євангеліє: «Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать» (Мф. 5:8).

 

Православна Церква України 

 

 

 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ