«Золотий голос» України - Анатолій Солов'яненко - переміг усі іноземні спокуси

За матеріалами інтернет-видань 27.09.2024 44
На зображенні може бути: 1 особа
  Якраз 25 вересня виповнилося б 92 роки Анатолію Солов'яненку - славетному українському оперному співаку, народному артисту України, Шевченківському лавреату, Герою України (1932 -1999).
   Дмитро чекалкін, блогер, сторінка ФБ.
   Він був одним із найкращих тенорів світу. Його талантом захоплювались мільйони шанувальників. Зірки світової оперної сцени Пласідо Домінґо і Лучано Паваротті вважали, що майстерність Солов'яненка не поступалась їхній власній.
   Анатолій Солов'яненко був справжнім патріотом України. Заради української сцени він не приймав спокусливих пропозицій з московського Большого театру, не емігрував за кордон, хоча йому й обіцяли фантастичні гонорари.
   "Анатолію пропонували прекрасні умови, будь-яку квартиру. Три рази Лужков запрошував нас переїхати в москву. Але я бачила, як Анатолій весь час шукав привід, аби відмовитися. Напевно, він любив свою Батьківщину більше, ніж вона любила його. Ми могли виїхати і в Італію, прекрасно заробляти, там виходили диски Солов'яненка. Але чоловік говорив, що його серце назавжди віддане Україні.", - зі спогадів Світлани Дмитрівни, дружини співака.
   Солов'яненко ніколи не був членом комуністичної партії і ніколи не заспівав жодної комуністичної пісні!
   Народився він у Донеччині, в шахтарській сім'ї.
   Після закінчення середньої школи вступив до Донецького політехнічного інституту, де закінчив аспірантуру і працював викладачем на кафедрі інженерної геометрії.
Упродовж цих років брав участь у концертах художньої самодіяльності, удосконалював вокальне мистецтво у видатного співака-тенора Олександра Коробейченка.
   У 1962 р. Анатолія Солов'яненка запросили до Київського театру опери та балету, він проходив стажування в славнозвісному театрі Ла Скала (Мілан). Вільно володів італійською мовою.
   Співак завжди включав до свого репертуару народні пісні, які у його виконанні стали зразком майстерності для наступних поколінь співаків.
   30 років співак прослужив у Київському Національному театрі опери і балету імені Тараса Шевченка.
   Анатолій Солов'яненко із дружиною Світланою виростили двох синів - Андрія та Анатолія. Молодший син - Солов'яненко Анатолій Анатолійович - народний артист України, головний режисер Національної опери України.
(За матеріалами MiraStudia).
   Цікаві та маловідомі факти про видатних українців представлені у книзі Ганни Черкаської “Українська Історія в Обличчях”.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ