Мінагрополітики дозволяє «Техноторгу» грабувати фермерів!

Григорій Давиденко 19.08.2022 8154

Трактор ХТЗ-242К.20 (2021 р. в), ціна - Prom.ua (ID#1245816535)

         Обурливі дії ділків із ТОВ «Техноторг» Миколаєва, які ще довоєнну не поставку фермеру проплаченої (!) техніки вітчизняного виробництва пояснюють… війною, вже висвітлювалися «Фермером Придніпров’я». Проте це не допомогло. Геть не гідно ставляться до хліборобів-годувальників окремі торгові представники українських заводів і досі. Новий трактор колісний ХТЗ-242К.20 фермеру Сергію Хнюкалу із села Покровське Нікопольського району, за який він повністю розрахувався, за допомогою кредиту в банку, сумою 1 815 000 гривень, директор ТОВ «Техноторг» Ігор Калюжний обіцяв поставити ще у вересні минулого року. Та досі ні трактора, ні штрафних санкцій, як передбачено Договором! Ще й І. Калюжний грубив хліборобу: «Не побачиш ні трактора, ні грошей!», а з редакцією спілкуватися навідріз відмовився.

       Проте після публікації статті «Трактора – не дамо, грошей – не вернемо!», - пообіцяв «Техноторг» фермеру з Нікопольщини» в редакції «ФП» пролунав дзвінок-нарікання: «стаття перекручує події, ви паплюжите ділову репутацію «Техноторгу»!» Якщо так, аргументуйте, чим, відповідаємо. Звідти – мовчок. Тобто з редакційним вердиктом – дії «Техноторгу» стосовно фермера С. Хнюкала є шахрайськими – крамарі технікою таки погодилися.

       Однак це не спонукало їх до якихось дій в конкретному випадку. Щойно Сергій Вікторович повідомив:

- Дієвої реакції на шахрайські дії «Техноторгу» немає, всі радять іти в суд. Але, по-перше, треба мати адвоката, оплачувати його послуги, а в мене боргів по самі вуха. Ще й державний банк справно нараховує мені відсотки за великий кредит, яким вже рік користуються торгаші. По-друге наш суд – це тривалий час, якого немає. Хлопці судяться з «Техноторгом» у Кривому Розі, і краю не видно. Можна відсудити трактор, а отримати - велосипед, бо інфляція все з’їсть. По-третє я агроном, звик самостійно працювати на землі і вірити, що держава хліборобам допомагає, як гучно скрізь у Києві, та й Дніпрі і Миколаєві, розказують. За трактор ХТЗ уряд пообіцяв повернути мені 25 % вартості. Звернувся в Мінагрополітики – допоможіть, ваші представники грабують! Отримав писульку, ні про що. А І. Калюжний пропонує брати замість трактора… добрива, до того ж дорожче за ринкові ціни. «Техноторг» у Західній Україні, дивлюся в соцмережах, щосили торгує «Нью-Холандами» тощо. Таких як я, колгоспників, а ще фермерів із Слобожанщини, він просто грабує. Там, вочевидь, думають: війна, або в армію Сергія заберуть, чи «прилетить» щось до нього, а мо’ в окупацію потрапить… З лівої сторони у нас Нікополь, справа – Воронцовка, ззаду – Апостолове. І скрізь добре гупає, аж земля дрижить. Три дні тому сусідку поховали, жила в Нікополі. Вночі люди сплять, як на полігоні. «Прилітає» і вдень. Проте віримо, орки скоро видихнуться, вже сіємо ріпак. Мені соромно й незручно за несправедливість, яку держава дозволяє собі у ставленні до хліборобів.

Проблеми фермера під час купівлі вітчизняної техніки має вирішувати… сам фермер

     Такий висновок можна зробити з листа Мінагрополітики, без дати і вихідного номера, надісланого С. Хнюкалу:

- Мінагрополітики є головним органом у системі центральних органів влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері сільського господарства та з питань продовольчої безпеки держави. Усі питання щодо Договору поставки комбайна мають розглядатися виключно між постачальником і покупцем. Порушена заявником проблема має вирішуватися в судовому порядку.

       Цей лист підписав заступник міністра Маркіян Дмитрасевич. Чомусь Мінагрополітики не додумалося до простої речі – а може, слід бодай поговорити зі свавільним «Техноторгом», що зухвало «кидає» фермерів на величезні гроші, щодо ймовірного виключення із Переліку, котрий дає право підприємствам торгувати українською сільгосптехнікою? Тим паче, що «Техноторг», як він себе позиціонує, є «найбільшою а Україні групою компаній із реалізації с/г техніки». А якщо б Ігор Калюжний, після розмови, і далі і в ус не дув, то й ініціювати виключення урядом «Техноторгу» з того Переліку. Та, певно ж, легше відписку нашкрябати, аніж щось конкретне зробити. Як, за що і коли звертатися Сергію Вікторовичу до суду, коли з трьох сторін «гупає» день і ніч? Чомусь у Києві про надзвичайні умови війни, в яких тепер трудяться нікопольські хлібороби, не думають.

       Вирішення проблеми по-людськи

        Можна було б опертися і на закони воєнного часу, які передбачають за шахрайство у цей період, та ще й з використанням службового становища, найбільш серйозне покарання, передбачене відповідною статтею Карного кодексу. Та Мінагрополітики фактично «відфутболило» величезну проблему сільських трударів. Адже, за даними С. Хнюкала, чимало фермерів із частини Слобожанщини, що перебуває під окупацією, теж віддали кошти «Техноторгу» але нічогісінько, окрім обіцянок, від нього не отримали.

        Зовсім по-іншому мають діяти в ситуації воєнного стану партнери хліборобів, вважає голова Апостолівської районної організації фермерів Віктор Ковальчук. Щойно він зателефонував «ФП» і повідомив:

- З обуренням разом із колегами прочитали на сайті «Фермера Придніпров’я» про негідні, а для воєнного часу особливо, дії «Техноторгу». Такі фірми слід і на гарматний постріл не підпускати до техніки вітчизняного виробництва. Бо вони підривають довіру не лише до себе, а й до нашої держави. Перед новоріччям я уклав договір із «ТМІ» на купівлю комбайна, зі сплатою вартості частинами. Поставка була передбачена 10 червня, до жнив. Та військовий напад рф пригальмував цей процес, комбайн мені поставили 15 липня. Але хлопці переді мною вибачилися і заплатили за те, що не зміг жнивувати цим комбайном. Оце, вважаю, людське ставлення в умовах війни. Треба бити в усі дзвони, щоб С. Хнюкалу та іншим потерпілим від шахрайських дій «Техноторга» фермерам якнайшвидше віддали оплачену ними техніку.

          Учора голова АФПЗ Дніпропетровської області Анатолій Гайворонський, з огляду на майже річне ігнорування «Техноторгом» своїх обов’язків, передбачених Договором із фермером С. Хнюкалом, та масштабність цієї та інших афер щодо хліборобів Дніпропетровщини направив звернення до найвищих осіб держави. Вимоги: права фермерів краю, зокрема і С. Хнюкала в конкретному випадку, мають бути надійно захищені, а особи, що зловживають наділеними від держави повноваженнями у сфері торгівлі вітчизняною технікою та правоохоронній системі, звільнені та притягнені до карної відповідальності. Про реакцію влади на свавілля «Техноторгу» та інших структур буде повідомлено пізніше.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ