«ТЕХНОТОРГ» ДОГРАВСЯ. Слідами наших публікацій

Микола Ясень 04.10.2022 8727

          Техноторг — Latifundist.com         На знімку: правоохоронці проводять слідчі дії в ТОВ "Техноторг"   

В колишніх радянських газетах була одна надто популярна серед читачів рубрика – «Слідами наших виступів». Це коли на гострі, як тоді говорили, і критичні публікації реагували ті чи інші відповідні органи. Як ще говорили – вживали рішучих заходів, щоб залагоджувати недоліки чи карати винуватців. Ще в недавні часи так званої гласності ця рубрика також не сходила зі шпальт періодичних видань. Сьогодні ж нічого подібного немає і не відбувається. Та ось нам, авторам «Фермера Придніпров'я», випала нагода чимсь подібним похвалитися.

Згадайте «трилогію» публікацій про те, як фермер з села Покровське Нікопольського району Сергій Хнюкало вирішив придбати трактор ХТЗ-242-К Харківського тракторного заводу на умовах урядової програми «Вітчизняна техніка». Тобто з частковою компенсацією вартості «сталевого коня». А коли у покупця коштів катма, то операція купівлі-продажі має відбуватися за участю винятково державного банку. Як і мусив діяти Хнюкало, який оформив чималу позичку в Приватбанку. Але це ще й не все. Умовами програми «Вітчизняна техніка» передбачена посередницька місія уповноважених державою дилерів – цілком конкретних, призначених урядом. Сергій Вікторович і підписав угоду з одним  з них – з ТОВ «Техноторг» (місто Миколаїв, але представництва якого у багатьох регіонах України). Підписав і відразу перерахував усю суму вартості трактора – 1 мільйон 850 тисяч гривень.

Сталося це уже трохи й більше, ніж рік тому – у вересні 2021-го. А дилер угодою гарантував Хнюкалу, що як тільки оплатить, то через 10 днів і отримає свого трактора. Тільки насправді Сергій Вікторович і по сьогодні не одержав омріяного ХТЗ-242-К. Хоч сподівався і розраховував, що задіє його якщо не з осені 2021-го, то з весни нинішнього 2022 року неодмінно. Чому, а точніше як хитрував, викручувався та водив за носа фермера «Техноторг», і розповідав «Фермер Придніпров’я» у своїх публікаціях. Ви можете до них повернутися і поновити у пам’яті перипетії та штукарства, та навіть шахрайські витівки ділків з ТОВ «Техноторг». Отож у розділі статей дивіться публікації «Трактора не дамо, грошей – не вернемо» - пообіцяв «Техноторг» фермеру з Нікопольщини» (4 липня ц.р.), «Тільки десь там загуркоче – так і кидається фермер до вікна» (15 липня) та «Мінагрополітики дозволяє «Техноторгу грабувати фермерів» - 10 серпня. З заголовків, як на нас, усе видно та ясно наскрізь, що уповноважений урядом дилер дозволяє собі не просто глумитися та знущатися над фермером, а що називається залишити його ще й без замовленого ХТЗ, привласнивши при цьому його гроші. Та ще й змусивши з місяця в місяць сплачувати пеню за взятий кредит. Адже трактора Сергій Хнюкало до цих пір так і не отримав! Скільки не виглядає у вікно, ніщо новеньке на його господарському подвір'ї не гуркотить.

Міцним і впертим горішком, коротше, виявився цей «Техноторг». Можна тут нагадати, що натомість дуже сердився, гнівався та погрожував журналістам розправою ніби за безпідставний наклеп. Правда, у директора товариства Ігоря Калюжного для розмови з «Фермером Придніпров’я» часу, як він сказав, не знайшлося, та куратор мережі представництв «Техноторгу» Олександр Конон вимагав негайних спростувань. Більше того, зажадав, щоб були оприлюднені вибачення перед тим же Калюжним ніби «за безпідставне псування ділової честі і репутації». Сьогодні ж ми повідомляємо, що за участі юридичної служби Дніпропетровської обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників Сергій Хнюкало звернувся до Господарського суду області з позовом до ТОВ «Техноторг» розірвати договір та повернути сплачені кошти у сумі 2 млн 251 тис 386 гривень, «з яких 1 млн 850 тис основного боргу, а решта виплачена банку пеня за позику і судові та інші витрати». Позов Сергія Вікторовича суд прийняв, і цей процес, як у подібних випадках говорять, пішов. Виграти його фермер налаштований за будь-яку ціну, а адвокати Асоціації фермерів мають за честь для себе.

А в цей час СБУ та Генпрокуратура повідомили, що цими днями «активи та сільгосптехніку дилера «Техноторг» заарештовано». За які, спитаєте, гріхи? Читаємо: «Активи групи компаній «Техноторг», яка, попри заборону ввезення зараз до України товарів з росії та білорусі, продовжувала здійснювати імпорт сільгосптехніки та запчастин до неї, таким чином сплачуючи податки до бюджету держави-агресора». Ще 26 вересня на офіційному сайті МВС України була розміщена інформація, що «кіберполіція викрила власника української групи компаній у незаконній підприємницькій діяльності з країною-окупантом». Так це про директора ТОВ «Техноторг», репутацію якого ще три місяці тому ніби зіпсували публікації «Фермера Придніпров’я». Тепер це «61-річний фігурант кримінального провадження, який є одним з кінцевих бенефіціарів групи компаній і порушив заборону імпорту на митну територію України товарів з рф». Причому «товари потрапляли в Україну через Європу завдяки офшорним компаніям-«прокладкам».

Кримінальне провадження відкрито за ч. 3 ст. 110-2 ККУ – «фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України». Погодьтеся, більш, ніж серйозне обвинувачення. Серйозне – далі нікуди. Вказується насамкінець, що «на майно товариства і зловмисника накладено арешт, зокрема на банківські рахунки, де сумарно знаходиться близько 3-х мільйонів доларів, корпоративні права, 18 земельних ділянок та 26 нежитлових приміщень, приватні будинки і квартири, елітні автівки, а також на близько тисячі одиниць сільськогосподарської техніки і транспортних засобів».

Залишається «підвести риску», що нас зовсім не хвилює, чим загрожує все це дилеру державної програми «Вітчизняна техніка». То проблеми суто його. Якщо санкції статті, за якою розслідуються справа, передбачає  до 8 років позбавлення волі, то це, як на нас, ще й мало. Нас же більше хвилює, коли і як «Техноторг» верне фермеру Сергію Хнюкалу вкрадені у нього два з половиною мільйони гривень. Котрих знову таки ж як на нас ще й замало. Адже необхідно врахувати і моральні збитки, заподіяні Сергію Вікторовичу. Дізнаємося, що на прохання сайту Traktorist.ua «надати коментар щодо ситуації», «Техноторг» відповів, наче  «готуємо нині офіційну відповідь для своїх клієнтів і партнерів». Готувати то готуйте, але спершу віддайте фермерам силоміць заборговане!


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ