Більшість українців не довіряє судам, - Михайло Жернаков

За матеріалами інтернет-видань 29.07.2023 396

Верховний суд припинив повноваження скандального судді Князєва - НТА

  Голова Верховного суду Всеволод Князев, спійманий на рекордному хабарі в 2, 7 мільйона доларів

 
   Суди знову серед лідерів недовіри українців (баланс - негативні 50,7%), і поступаються лише пів відсотка політичним партіям (у тих -51,2%) - свіже опитування Центру Разумкова.
   Воно і не дивно - попри значні зрушення в судовій реформі (оновлення ВККС і ВРП) в свмих судах поки мало що змінилося - російські паспорти, мільйонні хабарі, п'яні водіння з летальними наслідками.
Це все зміниться тільки тоді (і тільки якщо) оновлені ВРП і ВККС будуть повною мірою і якісно виконувати свої функції. Нагадаю, за майже 10 років з часів Революції Гідності досить просту задачу "звільнити поганих, набрати достойних" ми так і не виконали.
І якщо не виконаємо - не буде ні верховенства права, ні вступу до ЄС, ні зрештою перемоги. Ну бо не може нормально функціонувати, а тим більше перемагати в війні держава, більше 70% якої не довіряє її ж судам.
   Але виконати її зараз більш реально, ніж будь-коли до того.
Обом органам для цього, правда, ще треба допомогти. Для ВРП потрібно прийняти нормальну процедуру формування Служби дисциплінарних інспекторів, щоб та належно оцінювала порушення в роботі судів. Для ВККС - удосконалити процедуру добору суддів: зробити її прозорішою і чіткішою, щоб вона прозоро і чітко змогла набрати нам 2500 нових суддів. Все це Рада має голосувати досить скоро.
Ну і наостанок.
   Ніякі додаткові процедури не допоможуть, якщо органи не налаштовані на зміни.
Оновлена Вища рада правосуддя, приміром, недавно відправила в почесну відставку суддів, які пачками випускали п'яних водіїв, теж з летальними наслідками, попри наявність стосовно них відкритих дисциплінарних скарг. Це дуже тривожний дзвінок.
   А завтра ВРП проходить іще один тест: вона має звільнити суддю, який раніше не пройшов кваліфікаційне оцінювання. Якщо вона того не зробить - на ідеї очищення судів можна ставити хрест. Бо тоді саме ВРП, а не нова ВККС, яка це оцінювання має провести ще стосовно майже 2000 судів, визначатиме його результати. І цілком зможе позалишати на посадах (і позалишає) чималу кількість хабарників, росіян і вбивць.
   А якщо зробить - значить, світло в кінці тонеля точно є.
Уважно слідкуємо і триматимемо вас в курсі.
   Михайло Жернаков, доктор юридичних наук, сторінка ФБ.
На зображенні може бути: текст
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ