Давньоруська грамота ХІІ століття з Полонного розшифрована вченими

За матеріалами інтернет-видань 10.01.2023 581
Вчені розшифрували давньоруську грамоту ХІІ століття: що там написано Який вигляд має древня грамота (колаж: Styler)

      Українські археологи спільно із лінгвістами розшифрували давньоруську грамоту ХІІ століття, написану на пластині зі свинцю. Таку знахідку вперше виявили на території сучасної України. Її розкопали в Хмельниччині у 2021 році.

     Про це повідомив український археолог Тимур Бобровський на своїй сторінці Facebook.

                              Що відомо про грамоту

    Архітектурно-археологічна експедиція НАН України у місті Полонне Хмельниччини знайшла грамоту восени 2021 року, коли розкопувала поховання післямонгольської доби.

Невеликий шматочок свинцю був згорнутий у п’ять обертів. На зовнішній поверхні вчені виявили трирядковий напис.

       Археологи припускали, що знахідка є свинцевою грамотою - своєрідним листом давньоруського часу. Дотепер, на відміну від сотень берестяних грамот, свинцевих було знайдено лише дві. Обидві у Новгороді.

Вчені розшифрували давньоруську грамоту ХІІ століття: що там написано

Свинцева грамота ХІІ століття (фото: facebook.com/tymur.bobrovskyy)

         Що написано у древній грамоті

    Після консультацій з лінгвістами Тимур Бобровський розшифрував текст грамоти. За словами дослідника, більшість літер читається впевнено.

          Розшифрований текст:

    "Грамота від Хитра та й до Міча, і до Гирла: вдвох зібравши до купи худобу, але без Міча, веди до Києва. Грамота до Міча: а мати-но хворіє (а Дорож-но писав, але тобі не віддав), тож йди додому".

       Археолог припустив, що грамота - це лист давньоруського господаря на ім’я Хитр до своїх робітників або молодших родичів Міча та Гирла.

       У посланні господар Хитр дає розпорядження Гирлу зібрати худобу і відігнати її до Києва. А у зверненні до Міча він розповідає про хворобу матері Міча та неотриманий лист від Дорожа і наказ повертатися додому.

Вчені розшифрували давньоруську грамоту ХІІ століття: що там написаноВчені розшифрували давньоруську грамоту ХІІ століття: що там написано

Текст і розшифровка свинцевої грамоти (фото: facebook.com/tymur.bobrovskyy)

     "На цьому можна було б ставити крапку, але лишається низка питань, що потребують відповіді: Хто був автором тексту? Яке походження мають імена Хитра, Гирла, Міча та Дорожа? Звідки й куди мало надійти повідомлення? Коли саме сталися події, позначені в грамоті?...", - пише Бобровський.

      Варто зазначити, що поселення Полонне, де знайшли цю грамоту, вперше згадується в літописі 1169 року. Воно було типовим давньоруським містом. До нього прилягало поселення міських ремісників, промисловиків та купців.

Вчені розшифрували давньоруську грамоту ХІІ століття: що там написаноПодібну грамоту вперше знайшли на території сучасної України (фото: facebook.com/tymur.bobrovskyy)


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ