ІНФОРМАЦІЙНА ПАНОРАМА КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

За матеріалами інтернет-видань 06.09.2024 96

 

Катерина ВОРОНЕНКО.

Героям - шана!

ВІДНИНІ у Кропивницькому під час хвилини мовчання з 8:58 до 9:03 зупиняється весь громадський транспорт. Таке рішення ухвалив виконавчий комітет Кропивницької міської ради. Перекриття дороги регулюватимуть патрульні поліцейські. У центральній частині міста, біля приміщення міської ради, працюють динаміки і транслюється аудіозапис хвилини мовчання, він звучить і в комунальному громадському транспорті. Організатори акції вважають, що, вшановуючи загиблих героїв, місто має пам’ятати, що триває важка війна і кожен має докладати зусиль своєю справою на олтар Перемоги. Всеукраїнська хвилина мовчання о 9:00 щодня відбувається на площі Героїв Майдану під звучання Дзвонів пам’яті, на знак шани полеглим українцям.

Велика рада аграріїв

В ОБЛАСНОМУ центрі у межах Всеукраїнського проєкту «Зроблено в Україні» відбувся Всеукраїнський аграрний форум за участі більш як 300 учасників з усієї країни. Виробники представили на форумі свою продукцію, крафтові вироби, також працював виставковий майданчик із сільськогосподарською технікою. Серед учасників близько 30 підприємств, найбільше — з Донеччини. Обговорювались і наболілі питання, зокрема, розмінування земель сільськогосподарського використання, кредитування, оподаткування, робота із зовнішніми ринками, відновлення меліорації.

Замість фотосалону теплиця

ПОДРУЖЖЯ Сергій та Юлія Самофалови із села Михайлівка Олександрівської громади два роки тому переїхали сюди з Луганщини, де вони мали свій фотосалон. На новому ж місці за грантової підтримки створили проєкт «Соціальна теплиця». Вирощеним врожаєм діляться із літніми людьми, яким не під силу обробляти город, і переселенцями. А цієї весни надали малозабезпеченим односельцям розсаду помідорів, солодкого перцю, базиліку та кінзи. Для настрою всі охочі взяли в теплиці петунії, які посадили на своїх подвір’ях. Квіти прикрасили й території старостату та амбулаторії. Надалі подружжя Самофалових хотіло б заснувати сімейне фермерське господарство, виготовляти спеції та крафтову продукцію.

Захищати країну треба вміти

НА БАЗІ освітніх закладів Кіровоградщини створять 51 осередок для викладання предмета «Захист України». Як повідомили в обласній держадміністрації, такі освітні простори облаштують у 33 школах краю, 4 закладах фахової передвищої освіти, 13 закладах професійно-технічної освіти та в Центральноукраїнському науковому ліцеї-інтернаті. На створення осередків передбачили державне фінансування — 57,9 мільйона гривень.

Без права на помилку

ПРОТЯГОМ червня-липня на території Херсонщини працювали кіровоградські вибухотехніки обласного управління Нацполіції. Всього правоохоронці оглянули 87 гектарів та знешкодили близько сотні небезпечних предметів. Іще одна група вибухотехніків Кіровоградщини проводить розмінування деокупованої території в іншій області України. Це вже 18-та ротація поліцейських підрозділів краю для виконання завдань на звільнених землях.

Зігріватиме, мабуть, творчість...

У ПРИЙДЕШНЬОМУ опалювальному сезоні в регіоні тільки у 289 закладів культури із 1141 планується подавати тепло, це становить 71 відсоток. У решті опалюватимуть електрообігрівачами лише робочі місця співробітників. У 46 закладах системи опалення взагалі в неробочому стані. Наразі до осінньо-зимового періоду підготували менше половини існуючих.

Привіт від скіфського вождя

В АРХЕОЛОГІЧНОМУ музеї імені Нінель Бокій Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка зацікавлену аудиторію зібрала презентація виставки «Скіфський курган біля села Васине. Поховання вождя». У 2017 році під час розкопок у Знам’янському районі була знайдена незруйнована дерев’яна гробниця складної форми близько 15 м в діаметрі. В ній, судячи із аналізу знайдених залишків речей, упокоївся знатний скіфський воїн. Розкопки кургану дозволили відтворити всі етапи поховального обряду, здійсненого тут майже 2,5 тисячі років тому. Крім того, були виявлені фрагменти античних амфор, стінки чорнолакового посуду, залишки дерев’яних підносів, на яких, найімовірніше, були жертовні страви. Кандидатка історичних наук Ірина Козир представила присутнім артефакти та розповіла про наукові відкриття, зроблені командою дослідників скіфського кургану. «Наш край є надзвичайно багатим на історичні пам’ятки. Серед них курганне поховання поблизу села Васине посідає особливе місце», — наголосила науковиця. Музей імені Нінель Бокій сприяє збереженню та популяризації історичної спадщини давніх народів, які за різних часів проживали на території краю.

А хтось у цей час на фронті

СЛУЖБА безпеки України затримала у Кропивницькому чоловіка, який видавав себе за її співробітника і за гроші пропонував чоловікам «допомогу» в ухиленні від призову. За даними слідства, фігурант обіцяв працевлаштувати своїх «клієнтів» в охоронній фірмі для отримання броні від мобілізації. Свої «послуги» він оцінював у п’ять тисяч доларів. До цієї суми входило фіктивне працевлаштування та оформлення підроблених документів. Крім того, він інструктував псевдоохоронців щодо правил проходження блокпостів та спілкування з представниками ТЦК. Співробітники СБУ затримали зловмисника на гарячому під час одержання грошей від місцевого мешканця за пакет підроблених документів. Оперативники провели обшуки за місцем проживання зловмисника, вилучивши підроблені посвідчення представників органів влади. Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період).

                                                        (Газета українських селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ