На Одещині цього року збільшать площі посівів гречки і рису

За матеріалами інтернет-видань 13.04.2022 519

На початок квітня Одещина увійшла у ТОП-3 областей за кількістю засіяних площ. Про це повідомила пресслужба Одеської ОДА, передає "Фермер Придніпров'я".
Одеськими сільгосппідприємствами ще восени минулого року під врожай 2022 року посіяно 983 тисячі гектар озимих (озима пшениця та озимий ячмінь) і 187 тисяч ріпаку.
План роботи у цьогорічному весняному полі для одеських аграріїв становить 757 тисяч гектарів. Вже завершено повністю посів ярого ячменю (50 тисяч гектар), гороху (19 000 га), вівса (2 000 га), ярої пшениці (5000 га).
За інформацією Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації в регіоні, у 2022 році, буде значно збільшено площі посівів гречки до 10 000 гектар та рису до 5000 га.
За словами директорки  Департаменту Алли Стоянової, основна продовольча культура  – озима пшениця -  засіяна на площі 550 тисяч гектарів. Стан посівів – задовільний.

«На проведення весняного комплексу польових робіт необхідно 147 тисяч добрив; 1 235 000 тонн засобів захисту рослин; 31,9 тисяч тонн дизельного пального та 6,2 тисяч  тонн бензину. Роботи в полях обійдуться аграріям у суму майже в 13 млрд. грн. В середньому на кожний гектар ріллі планується витратити більше 7 тисяч гривень», – розповіла  Алла Стоянова.

Ще одна проблема посівної 2022 року – це заблоковані порти, через які спинилися експортні продажі зернових. Відсутність цього сполучення із зовнішнім світом заблокувала на елеваторах багато агропродукції. Тому трейдери перестали купляти залишки і відповідно проблема, що постала з вивозом зерна різних культур, яке залишилось із минулорічного врожаю, породжує нову проблему – відсутність обігових коштів на термінову закупівлю насіння.
Наприклад, прогнозовані площі посіву ключової олійної культури, соняшнику – 440 тисяч гектар. Але на разі, через відсутність обігових коштів і велику закредитованість аграріїв, постає проблема щодо закупівлі насіння. Це тим самим може поставити під ризик засів усіх запланованих площ. Кукурудзу на зерно посіють на площі 150 тисяч гектар.

Як повідомила Алла Стоянова, у зв’язку з обмеженням імпорту постала проблема забезпеченості і насінням кукурудзи. Але частково це питання вирішено Департаментом аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації. Одещина отримає гуманітарну допомогу 3 тисяч посівних одиниць, які будуть розподілені між підприємствами площею в обробітку до 500 га, і не більше 100 посівних одиниць на одне підприємство.

Ті ж аграрії, які мали змогу закупитись насінням, пальним та засобами захисту рослин, до початку війни, не мають суттєвих проблем із посівною і не змінюють структуру посівів. Роботи йдуть в строк і за планом.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ