Сьогодні для ВРП буде «момент істини»

За матеріалами інтернет-видань 21.03.2024 340
“Не вказала квартиру свекрухи в декларації, бо я не вважаю її своєю родиною” — суддю з Великої Новосілки рекомендують звільнити з посади
 
   Суддя Галина Яненко під час співбесіди, скриншот засідання ВККС
   Автор: Михайло Жернаков, доктор юридичних наук, сторінка ФБ.
   Схоже, ВРП перехвалили.
Сьогодні Вища рада правосуддя може збити на злеті очищення судів, і цим поставити під загрозу життєво важливі для країни речі.
   Нагадаємо, з перезавантаженням Вища кваліфікаційна комісія суддів України і формуванням третього складу Громадська рада доброчесності з новою силою і новою якістю відновилося кваліфоцінювання суддів - процес, покликаний очистити судову систему від недоброчесних елементів.
   Одну з перших в ВККС відправили на звільнення в листопаді минулого року суддю Галину Яненко. І було за що: відмазування п'яних водіїв, занижена вартість майна, недекларування нерухомості в Греції і не тільки - таке собі суддівське бінго.
Але за Конституцією остаточне рішення щодо звільненя має на основі цього всього ухвалити саме ВРП.
Здавалося б - це лише формальність.
   Але ні.
Наприклад, попередній склад ВРП вже дозволяв собі рекомендації на звільнення "завертати" назад з тих чи інших підстав. Цим фактично помножив на нуль попередні і так скромні здобутки в очищенні судів.
   І от сьогодні вже оновлена ВРП збирається поховати перший же подібний кейс в її і нових ВККС і ГРД практиці. І цим знову фактично закласти міну під судову реформу. Бо з такою практикою свавільно рятувати недоброчесних суддів можна наліво і направо - аби в тих знаходилося щоразу достатньо, скажімо так, "вагомих аргументів".
   Якщо члени ВРП не розуміють, з яким вогнем вони грають - пояснимо.
Успішне продовження кваліфоцінювання не просто необхідне для нашого подальшого руху до ЄС. Тепер це ще й умова надання життєво необхідних €50 млрд допомоги від Євросоюзу (вчора відповідний текст Ukraine Plan було оприлюднено на сайті Кабміну, от з нього цитата).
   Ну це, окрім того, що з такими судами ми довго не протягнемо в принципі, особливо враховуючи як непросто зараз з міжнародною допомогою.
   Якщо в членів ВРП бракне здорового глузду, сподіваюся, залишається бодай інстинкт самозбереження.
Ставки зараз надто високі, щоб таке допускати.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ