У Гаазі 44 країни підтримали створення спецтрибуналу для рф за війну в Україні

За матеріалами інтернет-видань 03.04.2024 409
У Гаазі 44 країни підтримали створення спецтрибуналу для рф за війну в Україні
Ярослав Герасименко
 Джерело: "Громадське".

   Конференція «Відновлення справедливості в Україні» у Гаазі, 2 квітня 2024 року

Ministerie van Buitenlandse Zaken / Valerie Kuypers en Martijn Beekman.

   У Нідерландах представники 44 країн наголосили вчора на важливості повної відповідальності росії за злочини проти України та підтримали ідею створення для цього спеціального трибуналу.

   Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, також про це йдеться у декларації, опублікованій на сайті уряду Нідерландів.

   У декларації за підсумками конференції «Відновлення справедливості для України», яка проходила в Гаазі 2 квітня, країни-підписанти зазначили, що вони «залишаються відданими» створенню спеціального трибуналу для розслідування та судового переслідування злочину агресії проти України. Також підписанти привітали пропозицію Нідерландів прийняти такий спецтрибунал.

   Підсумковий документ підписали Албанія, Андорра, Австралія, Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словенія, Іспанія, Швеція, Україна, Британія і США. Всього у конференції брали участь 57 країн.

   Кулеба зазначив, що ще два роки тому ідею створення спецтрибуналу «всі категорично відкидали», а рік тому, за його словами, здавалося, що робота над ним «загрузла у суперечках між державами».

   Однак тепер міністр закордонних справ упевнений, що країни зможуть знайти «всі необхідні рішення та втілити трибунал у життя».

«Нам потрібно зробити ще один поштовх, щоб це зробити», — наголосив він.

         Спецтрибунал для покарання росії

   В Офісі президента України ще у вересні 2022-го повідомили, що Україна пропонує країнам «Великої сімки» та іншим державам-партнерам підтримати ініціативу зі створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання росії за злочин агресії проти України.

   В Міністерстві закордонних справ України пояснювали, що міжнародне кримінальне правосуддя має достатньо інструментів для розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду. Але наявні інституції постають перед «об’єктивними правовими перешкодами» в розслідуванні злочину агресії проти України. Саме тому необхідне створення Спеціального трибуналу, який буде здатен притягнути до відповідальності керівництво рф саме за цей злочин.

   16 січня до Європарламенту надійшла пропозиція про запровадження спецтрибуналу для росії. Відтоді свою підтримку висловили низка країн та високопосадовців ЄС. А Нідерланди висловилися, що готові прийняти трибунал над росією в себе.

   У серпні 2023 року заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов на тлі заявив, що Україна не погодиться на будь-який гібридний формат трибуналу, де розглядається його створення як частини української судової системи, і додав, що обговорення щодо трибуналу ще тривають.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ