Українські виробники молочних товарів нарощують торгівлю за кордоном

За матеріалами інтернет-видань 15.07.2022 477
  Українські виробники молочних товарів нарощують торгівлю за кордоном

За даними Комітету аграрної та земельної політики Верховної Ради,  експорт молочних продуктів у червні склав 23,9 млн. доларів. Це  на чверть більше за  показники минулого року та на 43,7% довоєнного лютого. Основною причиною приросту стало зростання світових цін на молочні продукти.
Зазначається, що  український експорт переорієнтувався на  країни ЄС.
Якщо у червні 2021-го року менше 6% молочної продукції було реалізовано до ЄС, то за підсумками червня 2022-го року її реалізовано вже понад 50%. Основними ринками збуту української молочної продукції тепер є Польща (9 млн. дол.), Молдова (3,3 млн. дол.), крім того – Казахстан (1,5 млн. дол).
Загалом за останній місяць було експортовано 9,3 тис. тонн молочних товарів, що на 32% більше, ніж в травні. Найбільшу частку експорту становлять молоко та вершки згущені, найменшу - маслянка, коагульовані молоко та вершки, йогурт, кефір. З іншого експортується - масло вершкове, сироватка, усі види сирів.

  • На сьогодні, ситуація на внутрішньому ринку із закупівельними цінами на молочні продукти така: молоко екстра ґатунку в середньому 10,64 грн/кг без урахування ПДВ (в залежності від регіону), молоко вищого ґатунку – 10,54 - 10,69 грн без ПДВ (в залежності від регіону). Щодо закупівельних цін на сире молоко у переробних підприємствах, то вони залишаються вже другий місяць майже без змін.
  • На європейському ринку  в найбільших європейських країнах-виробниках молока закупівельні ціни не залишаються на місці.

За останні 2 місяці вони зміцнилися та становлять:

Польща – 47,37 євро/100 кг (більше на 5%);
Нідерланди – 53,52 євро/100 кг (на 10%);
Франція – 45,08 євро/100 кг (на 6%);
Німеччина – 50,10 євро/100 кг (на 3%).

  • Україна має деяку перевагу перед країнами ЄС – низькі ціни на корми стримують ріст собівартості молока, що робить українську продукцію конкурентною на зовнішньому ринку.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ