ВІЙНА І МИР: УКРАЇНА ЗЕЛЕНА СКРИНЯ ЗІ СКАРБАМИ

За матеріалами інтернет-видань 20.06.2024 404
 

Михайло ВЕДМІДЬ.

ПРО СИТУАЦІЮ на фронті минулого тижня розповів Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський. Він повідомив, що кілька днів поспіль працював у військових частинах, які тримають оборону в найгарячіших точках Східного фронту. За словами генерала, на Харківському напрямку російські загарбники ведуть безуспішні дії, намагаючись просунутися вперед, у глибину наших бойових порядків, та створити так званий пояс безпеки. «У Вовчанську противник загруз, незважаючи на залучені сили та засоби, які постійно поповнює за рахунок підрозділів з інших напрямків», — констатував він.

Головком зазначив, що ворог продовжує вести активні наступальні дії різної інтенсивності фактично по всьому фронту, зосереджуючи основні зусилля на Курахівському та Покровському напрямках. Там противник зосередив найбільшу кількість своїх штурмових підрозділів у складі восьми ударних бригад. «Жорсткі бої на цих напрямках тривають уже кілька місяців, і впродовж цього часу наші воїни мужньо стримують рух ворога вперед», — відзначив генерал.

Ідуть бойові дії і поблизу Часового Яру, Кліщіївки, Калинівки. Ці населені пункти противник намагається захопити для розширення географії свого просування в бік Краматорська та Слов’янська. За словами Головнокомандувача, ворог безуспішно штурмує Білогорівку, яка стала красномовним прикладом стійкості українських захисників на Луганщині. «Противник рветься до Сіверська з двох напрямків, але кожного разу відкочується назад, залишаючи трупи своїх солдатів», — сказав Сирський.

Він наголосив, що на Запорізькому напрямку агресор здійснює наступальні дії біля Старомайорського та Роботиного, але «фактично без успіху». Також тривають бої за утримання плацдарму ЗСУ на лівому березі Дніпра в Херсонській області коло Кринок — суттєвих змін у становищі та положенні сторін не відбулось.

«Нам необхідно добитися переваги над противником, зменшити втрати, а головне, змінити оборонну та наступальну психологію, що буде важливим кроком на шляху до нашої перемоги», — окреслив своє бачення Сирський. З цієї метою підрозділи зараз проводять бойове злагодження, відпрацьовуються питання боротьби з дронами противника та захист від них, користування засобами РЕБ, евакуації поранених та багато інших, які актуальні в умовах сучасного бою.

«Тільки технологічна перевага та навченість військ забезпечать нам успіх на полі бою», — резюмував Сирський. Утім, хіба ж не про це саме говорив свого часу і його попередник Валерій Залужний?

Тривала жорстка боротьба й на політико-дипломатичному фронті. У західних партнерів виникає дедалі більше запитань до «п’яти-шести менеджерів» Володимира Заленського, яких він не може позбутися, бо, мовляв, постраждає вся Україна. Днями у впливовому британському виданні The Times вийшла розгромна стаття про голову Офісу президента Андрія Єрмака та інших його помічників. Заголовок дуже красномовний: «Єрмак узурпує владу. Залежність Зеленського від нього зростає». Зазначається, що голову ОП звинувачують у «накопиченні особистої влади та узурпації демократичних процесів». Деякі джерела в інтерв’ю виданню назвали Єрмака «фактичним главою держави» або «віцепрезидентом України».

Проте в Офісі президента відкинули критику як «пропагандистські атаки». Там стверджують, що критика походить від «прямого, але ефективного» стилю управління Єрмака. Також наголошують, що «саме президент Зеленський ухвалює всі ключові рішення».

Тим часом лідер країни-агресорки владімір путін вкотре оголосив, що нібито «готовий до мирних переговорів». Але при цьому висунув «умови для припинення бойових дій в Україні». Він заявив, що українські війська мають бути повністю виведені з територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей у межах адміністративних кордонів. «Щойно в Києві заявлять, що готові до такого рішення і почнуть реальне виведення військ із цих регіонів, а також офіційно повідомлять про відмову від планів зі вступу до НАТО, з нашого боку негайно, буквально тієї самої хвилини, надійде наказ припинити вогонь і почати переговори…».

Ну які ж це «умови для припинення бойових дій в Україні»? Більше схоже на умови капітуляції.

Більшість із лідерів держав Заходу висловилися щодо такої нахабності очільника кремля максимально чітко — такий ультиматум є неприйнятним і не свідчить про бажання москви зупинити війну. А віцепрезидент-ка США Камала Гарріс на засіданні Глобального саміту миру у Швейцарії заявила: «Ми повинні говорити правду: путін не закликає до переговорів, він закликає до капітуляції. Америка підтримує Україну не з міркувань благодійності, а тому, що це в наших стратегічних інтересах».

Трохи раніше впливовий американський сенатор-республіканець Ліндсі Грем, який симпатизує Україні, говорив про такі факти: «Українці сидять на 10-12 трильйонах доларів критично важливих корисних копалин. Вони могли б бути найбагатшою країною в усій Європі. І цими активами путін хоче поділитися з Китаєм. Якщо ми зараз допоможемо Україні, вони можуть стати найкращим бізнес-партнером… Давайте допоможемо українцям виграти війну».

Своєю чергою The Washington Post, із посиланням на аналіз SecDev, повідомила, що загальна вартість покладів корисних копалин на тимчасово окупованих територіях України сягає щонайменше 12,4 трильйона доларів. А за даними газети FinanciaTimes, в Україні знаходиться до 11,5 трлн доларів корисних копалин, необхідних для енергетичного переходу. «В Україні зарита зелена скриня зі скарбами», — зазначило видання.

Крім того, за інформацією SecDev і керівників гірничодобувної та металургійної промисловості нашої країни, від початку повномасштабної війни окупанти захопили 41 родовище вугілля, 27 — природного газу, 14 — пропану, дев’ять — нафти, шість — залізної руди, два — титанової руди, два — цирконієвої руди, по одному — стронцію, літію, урану та золота. Редактори WP пояснили, що наша країна має поклади титанової та залізної руди, що є одними з найбільших у світі, родовища літію та величезні запаси вугілля. Їх загальна вартість становить десятки трильйонів доларів.

Ну а путін усім розповідає про якісь нібито «гуманітарні» цілі свого вторгнення в Україну. Яке насправді є звичайною імперіалістичною загарбницькою війною.

                                                                                        (Газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")

 

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ