Все буде ПАЛЯНИЦЯ!
На світлині плантація хмелю, без якого лівобережні українці аж до середини ХХ ст. не уявляли своє життя! І ще полюбляли вирощувати коноплі і мак. Науковець і краєзнавець з Царичанської ОТГ Анатолій Білокінь на своїй сторінці у FB опублікував світлину з Лубенщини, яка, зокрема, нагадує, із чого українці пекли паляниці. Анатолій Білокінь підкреслив у своїй публікації, що зараз так званий "магазинський хліб" - це дріжджі, розрихлювач і решта домішок, які не додають хлібові користі і смаку.
"Жуй люд хрещений і не хрещений ! а важко буває їсти цю "хлібну масу". І лише небагато ГУРМАНІВ вміють спекти його на ХМЕЛЮ. Такий ХЛІБ міг днів 10 не черствіти і бути СМАЧНИМ ! У дитинстві, пам`ятаю, ганяєш по селу, захотілоя ДЕШЕВОГО УКРАЇНСЬКОГО МАКДОНАЛЬДСЯ МИТТЄВОГО ПРИГОТУВАННЯ, забіг у хату, а бабуся з печі якраз ПАЛЯНИЦІ вибрала ("улюблене" слово орків). Шмат тобі відріже і вдихаєш ДУХМ'ЯНИЙ НЕПОВТОРНИЙ аромат. Бігом полив холодною колодязною водою цей "шманделик", посипав цукром і знову на вулицю... Мені вже 99,5 років, а доки писав цю маленьку замітку, то слина покотилася ...! А скільки пісень народних про хміль, коноплю та мак склали українці !! Про сучасну їжу пісень не складають", - примітив Анатолій Білокінь.
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я