Суд повернув землю фермеру у Васильківщині, поцуплену депутатами

Григорій Давиденко 07.02.2022 1039

           Ще одна фермерська перемога в судах, до того ж із єдиним рішенням першої та апеляційної інстанцій. Деякі територіальні громади досі виходять за прописані законом межі, і тоді їхні дії стають протиправними. Зазіхання місцевих обранців на землі постійного користування особливо помітні у Васильківському, Магдалинівському, Новомосковському районах. У першому  лідерами рейдерських спроб є депутати Дубовиківської  сільської ради, де крісло голови обіймає Микола Карнаух. Одну із атак – проти голови СФГ «Аеліта» Олександра СІмонова - Асоціація фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області, яку очолює Анатолій Гайворонський, щойно допомогла побратиму відбити. І відстояти порушене, узаконене право користування фермерською землею, яку отримав його покійний батько Валерій Сімонов ще 1997 р. для ведення СФГ «Аеліта».

Феміда спрацювала на совість

         Колегія суддів Центрального апеляційного господарського суду у складі головуючої Любові Коваль, суддів Валентина Мороза та Антона Чередка у Дніпрі 20 січня розглянула у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Дубовиківської сільської ради. Сільські депутати оскаржували рішення Господарського суду, ухвалене суддею Світланою Панною 30 вересня, якими їхні діяння з «віджиму» фермерської ріллі 25 лютого визнані протиправними. Після розгляду апеляції судді вирішили: залишити без задоволення скаргу дубовиківських депутатів, витрати з оплати судового збору покласти на бюджет сільської ради.  А оскаржуване рішення Господарського суду залишити без змін.

         До цього  сесія Дубовиківської сільської ради 25 лютого 2021 р. ухвалила рейдерське за суттю рішення «про припинення права постійного користування земельними ділянками» площею 39, 1 га на підставі заяложеного, неодноразово скасованого у судах «базису»: «спірна земельна ділянка надавалась у постійне користування Валерію Сімонову як громадянину України, а не як засновнику та голові СФГ «Аеліта». А тому після його кончини з/д не входить до складу майна СФГ «Аеліта» та не може бути використана, оскільки будь-які права приватних осіб щодо вказаної ділянки припинилися зі смертю належного користувача».

         Ця мотивація не має під собою ніякої законодавчої бази, визнали судді в апеляційній інстанції. Далі витяг із їхнього вердикту «з моменту створення ФГ у нього виникли відповідні правомочності та юридичні обов`язки щодо використання земельної ділянки на праві постійного користування. Такі правомочності набули сталого юридичного зв`язку саме з ФГ і стали частиною його майна. При цьому право постійного землекористування є безстроковим і може бути припинене лише з підстав, передбачених статтею 141 Земельного кодексу України, перелік яких є вичерпним, і суд не встановив відповідних обставин припинення у ФГ права постійного користування Земельною ділянкою. Однак, ухвалюючи рішення про припинення права постійного користування спірною земельною ділянкою у зв'язку зі смертю Сімонова В. О., сільська рада фактично не визнавала  права ФГ постійно користуватися земельною ділянкою».

Перелік обґрунтування незаконності рішень дубовиківських депутатів у рішенні Центрального апеляційного господарського суду займає декілька сторінок. Тож рішення суду першої інстанції 30 вересня 2021 р. набрало законної сили. Ось його короткий текст:

- Позовні вимоги СФГ «Аеліта» задовольнити в повному обсязі, визнати протиправним та скасувати рішення сесії Дубовиківської сільської ради 25 лютого 2021 р. «Про припинення права постійного користування земельними ділянками», площею 39, 1 га, надану Сімонову Валерію Олександровичу для ведення селянського (фермерського) господарства. Стягнути з Дубовиківської сільської ради Васильківського району на користь СФГ «Аеліта» витрати по сплаті судового збору у сумі 2 270 грн.

«Землю давали людям, котрі про це й  гадки не мали»

В такий спосіб діяли депутати Дубовиківської с/р 25 лютого 2021 р., коли неправомірно припинили право постійного користування землею. Далі коментар подій фермера Олександра Сімонова:

           - Землю, закріплену за СФГ «Аеліта», розкраяли по 2 гектари для ОСГ і надавали начебто різним людям, але вони напрочуд дружно віддали її в одні руки, в оренду. «Схему» зробили, і все. Ті люди навіть не всі в курсі, що на них оформлена земля. Ніхто не попередив мене про рішення сільради, а я встиг засіяти 20 гектарів ячменем, і ці затрати мені досі не повернули.

Вів справу в судах адвокат АФПЗ Дніпропетровської області Євгеній Падашуля. Він переконаний, що дубовиківські обранці своїми діями не наповнюють, а спустошують сільський бюджет.

- Дубовиківська сільська рада діє в інтересах приватних осіб. Вона найняла юридичну фірму, яка від її імені діяла в судах. Тепер сільрада має вернути О. Сімонову сплачений ним судовий збір, вже витратила суму на збір за подачу апеляції, плюс зарплата найнятим юристам. На підставі чого така щедрість за бюджетний кошт?

Дійсно, це вже питання і до жителів Дубовиківської ОТГ – чому сплачені вами податки використовуються не на користь громаді, а в інтересах приватних осіб?

                                                                                                                                                                         

                                                                                     

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ