«Трактора не дамо, грошей - не вернемо!» - пообіцяв «ТЕХНОТОРГ» фермеру з Нікопольщини

Григорій Давиденко 04.07.2022 1301

                  Трактор ХТЗ-242К.20 (2021 р. в), ціна - Prom.ua (ID#1245816535)

           Дивні, парадоксальні дії часом творяться в нашій державі. Переважна більшість громадян

тепер захищає її на фронті та допомагає, чим може, в тилу, аби відбитися від задурманених «кремлеящиком» орд. І в той самий час окремі українські ділки прикривають фактично шахрайські дії стосовно фермерів… запровадженим воєнним  станом. Ця історія про те, як інколи не гідно, по-хамськи ставляться до хліборобів-годувальників представники виробників вітчизняної сільгосптехніки. На часи найбільшого випробування для нації, якими є війна, пнуться списати фактично фінансове рейдерство хліборобів.                                                                                                                                 

             Про новий трактор фермер Сергій Хнюкало із села Покровське Нікопольського району мріяв давно. Та постійно бракувало коштів, тож у вересні минулого року довелося взяти великий банківський кредит. Сергій Вікторович вирішив придбати українського «коня» Харківського тракторного заводу, за який уряд повертає 25 % вартості. Але досі фермер не має ні трактора та компенсації за нього, ні власних, позичених у банку, грошей! Ось рядки із його звернення до редакції «Фермера Придніпров’я»:

               - Шановна редакціє, товариству «ТЕХНОТОРГ» із Миколаєва моє ФГ «Хнюкало» ще у вересні минулого року стовідсотково, наперед заплатило за трактор колісний ХТЗ-242К.20 в сумі 1 815 000 гривень (один мільйон вісімсот п’ятнадцять тисяч). Та досі катма ні трактора, ні грошей (за не поставку товару) - НІЧОГО!!! Торік «ТЕХНОТОРГ» постійно «годував» мене обіцянками «ось-ось, на тому тижні», «після зимових канікул» тощо, тепер посилається на військовий стан. А за договором товариство мало поставити трактор за десять днів після оплати, ще у вересні 2021 року! Навіть кошти категорично відмовляється віддати. В особистій розмові директор «ТЕХНОТОРГА» Ігор Калюжний відмовився, до того ж у грубій формі, вернути сплачене. Допоможіть!

                        Договір із фермером порушений ще 24 вересня
                    Дійсно, Мінекономіки торік вже традиційно затвердило бюджетну програму «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва». До її переліку включені 203 підприємства, серед них і усім відомий Харківський тракторний. Сергій Хнюкало уклав договір з дилером ХТЗ - ТОВ «ТЕХНОТОРГ», копію надав редакції. За договором новий трактор він мав отримати ще 24 вересня. А в разі порушення строку поставки товару, згідно з п. 5.3.1 Договору, ТОВ має сплатити йому пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від вартості простроченого до поставки товару, за кожен день прострочення. Представник «ТЕХНОТОРГУ» в Дніпрі Сергій Бураков так пояснює цю надзвичайну ситуацію:

       - Харківський тракторний збирає трактори з вузлів і деталей, які надходять від різних виробників. Торік діяли обмеження через коронавірус, не все вчасно надходило, тому і сталася затримка з доставкою трактора С. Хнюкалу. А в лютому почалася повномасштабна війна, тепер ХТЗ не працює, це форс мажорні обставини. Гроші ми б вернули фермеру, якби вони в нас були. Тепер відділ збуту збитковий, кошти ми передали на завод. Через ці обставини ми не поставили товар 69 господарствам.

         У цій відповіді величезне число постраждалих фермерів шокує. З огляду на те, що під час війни трактори практично ніхто не замовляв, отже, ці 69 фактично обібраних господарств укладали договори з «ТЕХНОТОРГОМ» ще до війни. Тобто ТОВ хронічно порушує умови договорів на поставку вітчизняної техніки! Як з’ясувалося, не відповідає дійсності і те, що ХТЗ на ладан дише.

                              ХТЗ має готові до відправки покупцям трактори

            - Коли я місяць тому перевіряв «байку» «ТЕХНОТОРГУ» «тож завод у всьому винний», то отримав відповідь: «Давай гроші, трактор буде завтра!», - розповів Сергій Вікторович. – Ще й його фото надіслали із Харкова. Проте тепер трактор коштує вже більше двох мільйонів. А гроші на завод ТОВ не пересилало, інакше б я мав трактора. Так мені тепер що – не їсти, не пити, не працювати, не платити орендну плату пайовикам через «ТЕХНОТОРГ»? Прошу його – дайте папір, що через форс мажор не виконали договірні умови, аби з мене державний «Приватбанк» не стягував оці 30 тисяч гривень щомісячної плати за відсотки! Не дають. Мене фактично приперли «до стінки», роблять банкрутом! Я ледь стягнувся на дешевий ХТЗ, розраховував на державну програму з часткової компенсації затрат. Дехто з окупації теж потрапив під цю «роздачу», та їм тепер не до трактора. А «ТЕХНОТОРГУ» і за вухом не свербить – тишком-нишком користуються нашими грішми. Я не звик бігати по інстанціях, судитися, але до того змушують, хоч завтра і жнива. Оце зателефонував до Мінагрополітики, запитав – у нас правова держава чи ні? А раз правова, то чому продавці вітчизняної техніки, які отримали урядову ліцензію на торгівлю нею, грабують фермерів? Директор «ТЕХНОТОРГУ» Ігор Калюжний грізно заявив мені: «Та х – р ти що отримаєш!» І такій людині держава надає офіційні повноваження торгувати виробленою нею технікою – це що, коли не абсурд і антидержавні дії? Мої мільйон вісімсот тисяч гривень – це сьогодні тисяча тонн ячменю! За один раз відкрито вкрали тисячу тонн ячменю! Як таке може бути у правовій державі?

Справді, обсяги "бенкету" диоера ХТЗ вражають. На телефонний дзвінок «Фермера Придніпров’я» - з приводу порушення умов договору з фермером Хнюкалом – Ігор Калюжний відповів, що часу на спілкування з пресою у нього немає. Зовсім. Виходить, він надто зайнятий працею із пошуку наступних покупців вітчизняної техніки. Ті, що вже «придбали» її, як фермер Сергій Хнюкало, директора дилера ХТЗ більше не цікавлять… А представник ХТЗ Дмитро Туркін запевнив редакцію:

              - Ми не ідентифікуємо клієнтів, бо не працюємо з ними напряму. ТОВ «ТЕХНОТОРГ» є нашим офіційним дилером - на скільки тракторів він нам передав замовлення і оплату, стільки ми йому і відправили.

              Коли ж держава позбавить змоги творити шахрайські діла своїх представників у торгівлі вкрай важливою сьогодні сільгосптехнікою – в особі ТОВ «ТЕХНОТОРГУ»? Три дні тому Сергію Хнюкалу зателефонували з Мінагрополітики і пообіцяли: за місяць розберуться в цій абсолютно простій ситуації із не поставкою трактора, надішлють відповідь. Хто і коли надішле С. Хнюкалу трактор – поки невідомо. Можливо, в уряді чекають, що число постраждалих ФГ сягне цілої сотні - збільшиться із 69 до ста? 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ