«Рейдерство у Ниві Трудовій шите білими нитками»

Григорій Давиденко 09.07.2022 804

Нива Трудова з panoramio.com - Нива Трудовая

Нивотрудівська об’єднана громада Апостолівського краю відома у помірних широтах завдяки рейдерським атакам на фермерів. Переважно за цією, болючою для хліборобів темою, 5 липня  у Ниві Трудовій відбулася емоційна, знакова сесія сільської ради. На неї зібралися і місцеві хлібороби, бо в черзі денній фігурували аж три випадки скасування актів постійного користування землею. Важлива деталь: жодного із фермерів, визначених до «розкуркулення», на сесію не запросили. Голова нивотрудівської сільської ради Ірина Пелецька на початку заходу розповіла про підстави найрадикальнішого земельного кроку стосовно фермера Володимира Каллаура:

 - Пропоную припинити право користування земельною ділянкою 44, 9 га, наданою СФГ «Калаур» рішеннями Апостолівської райради і РДА, і скасувати державні акти про реєстрацію землі. В ході проведеної ОТГ інвентаризації виявлені недоліки в оформленні документів щодо володіння землею СФГ. Їх підтвердила і Криворізька РДА. А ТОВ «Стронг-інвест» прохає землі в Апостолівському районі, для забезпечення зерном свинокомплексу, нам платитиме більше. Питання внесене мною до черги  денної на підставі наказу Нивотрудівської військової адміністрації 29 березня про припинення права постійного користування землею СФГ «Калаур».

                 «Віджим» землі СФГ скасований - через розгляд справи в суді

Цікаво, що не більш як два місяці тому, а саме 11 травня, та ж Ірина Пелецька своїм листом народному депутату, члену Комітету з питань правової політики Денису Маслову, який на рівні Верховної ради розслідує невгамовні «претензії» керівництва Нивотрудівської с/р до місцевих фермерів, зазначила: «Згідно із розпорядженням начальника Дніпропетровської обласної військової адміністрації від 15 квітня «Про скасування рішення начальника Криворізького районної ВА» від 11 березня було скасоване розпорядження н-ка Криворізькогої РВА 11 березня «Про утворення ВА Нивотрудівської сільської ради». У приміщенні Нивотрудівської с/р військова адміністрація не діяла, тому винесені нею розпорядження, рішення і накази не належать до документообігу Нивотрудівської с/р».

Тобто на запит народного депутата сільський голова офіційним листом запевнила, що нічогісінько про якісь там рішення військового керівника Нивотрудівської ОТГ Андрія Ровнова не знає. І де підписані ним папери – не відає. А власним депутатам залюбки демонструє грізний наказ ліквідованої сільської ВА про «віджим» землі у Володимира Каллаура… Таке «внутрішнє використання» адвокат В. Каллаура Надія Чухраєва ґрунтовно заперечила на сесії:

 -- Будь-яке рішення місцеві депутати мають аргументувати. Скасувати Акт постійного користування землею, згідно зі ст. 149 Земельного кодексу України, може лише суд, у вас такого права немає. Більше того, через скасування очільником ОВА Валентином Резніченком рішення про утворення Нивотрудівської ВА всі накази і рішення останньої не мають ніякої юридичної сили. Та і Нивотрудівська с/р вже подала позов до СФГ «Калаур» про визнання недійсними документів, що підтверджують право володіння землею. Розгляд справи по суті в Господарському суді Дніпропетровської області ще не завершений, рішення не ухвалене. Тому винесення цього ж питання на сесію є перевищенням наданих повноважень, за що передбачена кримінальна відповідальність.

Пристрасне обговорення проєкту рішення тривало добру годину. Фермер Володимир Каллаур показав депутатам усі необхідні документи, і разом із адвокатом відповів на їхні запитання. Врешті-решт голова депутатської земельної комісії Володимир Мудрак підсумував : «Є такий термін «неприйнятність до розгляду». Ми не можемо вирішувати це питання, це прерогатива суду». Пропозицію зняти з розгляду підтримали одноголосно.

        ПП «АВІ» користуватиметься землею «до з’ясування обставин»

Не менш емоційним було і обговорення сесією пропозиції забрати 48, 1 га землі в голови ПП «АВІ» Анатолія Гергеля. І одразу передати їх - так, теж «Стронг-інвесту». Одним із бенефіціарів його є колишній голова Дніпропетровської ОДА Сергій Касьянов. За інформацією журналу «Фокус», він входить до двадцятки найуспішніших аграрних бізнесменів України і контролює чималий земельний банк - 61 тисячу гектарів. Ірина Пелецька аргументувала свою пропозицію зі збільшення його площ тим, що А. Гергель буцімто користується землею, наданої рішенням сесії, котрої не було. Це, за її словами, перевіряє СБУ, а сільрада тепер хоче, але не може, звернутися до суду, позаяк розтрата коштів ОТГ на судовий збір під час воєнного стану заборонена. Був наведений і докір: « фермер не в ту громаду сплачує податки». Про самого ж А. Гергеля сільський голова повідомила, що бачила його всього один раз, а прохання сплачувати податки в Нивотрудівську с/р… надіслала листом.

Депутати все ж виявили наполегливість і зажадали побачити фермера  у живі очі. Досвідчений 67-річний хлібороб прибув і розповів: його документи на землю перевірені адвокатом, все в порядку. У нього на 48 гектарах офіційно працюють два трактористи і сторож, це, погодьтеся, таки чимало. Крайніми трьома місяцями він переніс дві операції на серці, тому і листа сільради не бачив. Податки пообіцяв негайно перевести в Нивотрудівську с/р. Він навіть не повідомив, що рано-вранці молодики «Стронг-інвесту» заблокували роботу його комбайна на пшеничному полі і схиляли  - разом із поліцією та керівництвом Нивотрудівської с/р - до абсолютно не вигідного йому, незаконного «договорняка» - фактично арешту намолоченого збіжжя. На запитання депутатів – «Чим вважаєте розгляд земельного питання сесією?» фермер упевнено відповів: «Це – рекет, намітили скасувати Держакт, щоб швидше забрати землю».

Бурхливий розгляд  спроб «віджимів» землі виявив доволі дивні методи роботи керівництва Нивотрудівської с/р. Присутній на сесії голова Апостолівської районної Асоціації фермерів та приватних землевласників Віктор Ковальчук зауважив:

- Сьогодні фермери, а не агрохолдинги, на своїх плечах витягують потреби війни. Коли Анатолій Гергель віз у березні на блокпост дрова, його за безпідставною підозрою зупинили в нашій ОТГ. Ще 5 березня я подарував автомобіль теробороні, та досі від сільради навіть цидулки про це не отримав. І по 20 гривень з гектара ми всі склалися, здали на потреби армії. Сьогодні треба думати, як швидше скосити вирощений урожай, аби через обстріли рашистів нічого не втратити. А ще мені потрібна довідка, що техніка мого ФГ «ВОК» відпрацювала на розгородженні блокпосту. Для податкової, аби списати пальне.

Це звичайнісіньке для місцевих чиновників прохання заступниця сільського голови Тетяна Сєннікова чомусь голосно «відфутболила»: «А ми Вас не просили розгороджувати те місце!» Тобто, робота фермерів для зміцнення оборони України для нивотрудівського керівництва, де наступного ж дня стався гучний «приліт» снарядів орків - пустий звук? Головне – аби повна чарка, як сказав поет, тобто – наповнений бюджет? Удвічі дивно чути таке в громаді, яку ворог реально «дістає» своїм «міром».

Розгляд «віджиму» землі в ПОГ «Добробут» скасували автоматично

Ще до ухвалення рішення щодо ріллі А. Гергеля Ірина Пелецька доповіла сесії і про намір передати «Стронг-інвесту» ще й третю, в десятки разів більшу, площу: «Таке ж саме по «Добробуту». ВА припинила дію Акту постійного користування землею 1 200 га. Але ми неправильно це зробили, треба припинити дію цього Акту рішенням сесії. А «Стронг-інвест» візьме землю в оренду, це вигідніше». Та адвокат Надія Чухраєва знову довела депутатам аксіоми про власні дії на підставі виключно українських законів. Після інформації про «Добробут» в усіх трьох спробах вилучення землі став явно проглядатися єдина «схема». І депутати таки ухвалили, вже без заслуховування документальних «негараздів» третього кандидата на обезземелення – скасувати розгляд питань по землі ПП «АВІ» А. Гергеля і ПОГ «Добробут».

Прикметно, що березневі «військові накази» Андрія Ровнова, як зауважили ще в травні адвокати Владислав Пивовар та Олег Лантух,  навіть оскаржити в суді - для гарантії безпечної праці - фермери не можуть! Бо в першому йдеться «про скасування права постійного користування землею фермера Калаура Вролодимира Ігоревича». Хоча претензії сільрада висуває… Каллауру Володимиру Григоровичу, зовсім іншій, погодьтеся, людині. А в «наказі» щодо землі Анатолія Гергеля кадастровий номер земельної ділянки має зайву цифру – у нього наприкінці «…001». Справжня ж ділянка ПП «АВІ» має закінчення номера «…01». Недарма кажуть: що швидко робиться, те сліпе родиться.

Ще на сесії встановили, що раніше в перемовинах з Анатолієм Гергелем про виділення ним коштів на дитячу площадку сільський голова участі не брала, про що помилково йшлося  в попередній статті «Фермера Придніпров’я», за що редакція перепрошує Ірину пелецьку. Насправді розмовляла із фермером лише заступниця голови, і, за його словами, прохала виділити на площадку 50 тисяч гривень, готівкою. Тетяна Сєннікова це категорично заперечила на сесії. Інших свідків розмови немає, відомо лише, що після неї фермер самотужки придбав площадку.

Варто відзначити небайдужість нивотрудівських депутатів до земельних питань рідної громади. Здається, не було жодного, хто б не висловив власні аргументи щодо долі землі та тих, хто на ній працює в непростих, украй гарячих через обстріли рашистської саранчі умовах. Й Ірина Пелецька вела сесію демократично, дала змогу всім оприлюднити власну позицію. Проте, якщо діяти за логікою її підходу – від інвестора «капне» сільраді більше – то так можна і всю ріллю України здати агрохолдингам. І тоді вони за рік-другий таки «ковтнуть» її. Питання в іншому – а що робитимуть українці на своїй, одвічно хліборобській землі? Чи матимуть хліб насущний, чи буде кому ходити до садків і шкіл і викладати в них? Чи народять молоді батьки тут дітей, чи будуть вони впевнені у дні завтрашньому? Чи буде кому прогорнути сніг в наших селах, допомагати армії за потреби?

Тому не варто «вигадувати велосипед» у визначенні пріоритетів дій, а слід згадати ст. 3 Конституції України: «Права і свободи людини та їхні гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави».

Друга спроба рейдерства урожаю за день в Ниві Трудовій 5 липня

Здавалося, після активно-емоційної сесії усі крапки над «і» щодо фермерської ріллі поставлені. Та одразу після заходу із СФГ «Калаур» пролунав сигнал «СОС» - молоді люди із ТОВ «Стронг-інвест» примчали - після ранкового барикадування автомобілями поля Анатолія Гергеля – блокувати ще й роботу комбайна фермера Володимира Каллаура на полі з ячменем. Одразу прибув і місцевий шериф, аби нічого не сталося. Представниця нападників Оксана навіть мала купу паперів із собою - із «військовими претензіями» до неіснуючого в Нивотрудівській ОТГ фермера Володимира Ігоревича Калаура. Їх вона, без тіні сумніву, надала викликаній поліції як доказ правомірності власних дій на полі… Каллаура Володимира Григоровича! Та фахова підготовка адвоката з Харкова Тетяни Чухраєвої, яка тривалий час захищає фермерів від рейдерів, таки переважила. Вона довела усім, що «накази» військового очільника» Нивотрудівської с/р, від яких «танцюють» претенденти на землю фермерів, насправді виїденого яйця страуса, що прижилися в тутешніх степах, не варті. Ті папірці не мають ніякої юридичної сили, а рішення сесії про «віджим» землі не були ухвалені. У цьому дуже сумнівалися представники «Стронг-інвесту», тож І. Пелецькій довелося терміново їхати на поле і підтвердити ці прикрі для рейдерського задуму  обставини. Для всіх перипетій знадобилася іще добра пара годин на свіжій стерні, під спекотним полуденним сонцем, але справа, як кажуть, того варта.

Вже після від’їзду автомобілів «Стронг-інвесту» , сільського голови і поліції з поля, до якого прибули на підмогу В. Каллауру фермери із Новоукраїнського і Вільного, Надія Чухраєва зауважила: «Усе рейдерство у Ниві Трудовій шите білими нитками. Не розумію, як можна до такої міри нехтувати українськими законами». А Нивотрудівська громада вже надвечір 5 липня, кажуть місцеві жителі, загула. Люди неабияк задоволені, що всі потужні атаки на фермерів зупинені.

Та чи надовго? До повного їхнього завершення, як видно, ще потрібен і час, і фахові зусилля правоохоронних органів. Адже рейднрство, за Вікіпедією, це вилучення майна на нібито законних підставах, в основі яких лежать прогалини в законодавстві або системні недоліки функціонування державних інститутів, судової та правоохоронної систем. У сільраді Ниви Трудової переконані, що в них нічого подібного немає.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ