Дніпропетровщина – лідер з рейдерства землі…

Григорій Давиденко 04.07.2021 690

Тридцятого червня Верховна Рада і вся Україна одразу після відкриття пленарного засідання почули шокуючу інформацію про масштаби «віджиму» землі у Січеславщині. «Не перша, але й не друга» з деяких офіційних показників наша область продемонструвала явні лідерські якості і у… рейдерстві землі. До того ж не лише «класичного» - у фермерських господарств, а й «віджиму» ріллі та пасовищ особистих селянських господарств, працівників соціальної сфери, пенсіонерів. Про це з трибуни парламенту повідомив народний депутат Денис Маслов:

- У Казначеївці Магдалинівського району одній особі рішенням ГУ Держгеокадастру в Дніпропетровській області передана величезна кількість орної землі, незаконно переведеної в пасовища і сінокоси. Поблизу Спаського Новомосковського району виділена земельна ділянка, на якій є водний об’єкт. За крайні півроку у Дніпропетровській області у людей вкрадені тисячі гектарів землі! Звертаюся до Офісу генпрокурора, Нацполіції, президента України Володимира Зеленського – це питання національної безпеки держави! Його слід негайно розглянути на Раді нацбезпеки і оборони з відповідними висновками!

А напередодні в Офісі генпрокурора пообіцяли «розрулити» надзвичайну ситуацію у Придніпров’ї із «віджиму» земель, тому акція протесту фермерів і власників землі Дніпропетровщини під цією установою, анонсована на 30 червня, призупинена.

…і незаконного добування надр   

 Дніпропетровська область не пасе задніх і у несамовитому рейдерстві надр в народу України. За даними Офісу генпрокурора, у 2020 році на її території було 37 незаконних піщаних кар’єрів, з яких 11 вдалося закрити. Проте Січеславщина - єдина з областей України, з якої Держекоінспекція України не має даних про кількість незаконно добутого піску і загальну суму завданих державі збитків. Тому лаври «чемпіона» нелегального бізнесу утримує Харківщина, із 20, 7 тисячами злодійськи вкраденого піску і 612, 3 мільйонами гривень завданих збитків.

За висновком розслідувачів із ГО «Стоп Корупції», які моніторять ситуацію на «Великому будівництві», масштаби «Великого крадівництва» найбільші саме в нашому краї. А найбільшим незаконним піщаним кар’єром України вже став новий кар’єр у Китайгородській ОТГ. Посадовці Служби автодоріг у Дніпропетровській області та ТОВ «Автомагістраль-Південь» із 9 квітня до сьогодні вивозять з нього щодня до сотні вантажних 40-тонних «Мерседесів» піску, тобто тисячі тонн! За даними податкової звітності за 2020 рік, через зареєстроване за вказівкою колишнього очільника Служби автодоріг у Дніпропетровській області Владислава Животченка ТОВ «Філ Гуд Інкорпорейтед», безпідставно включене в ланцюг постачання як фірма-прокладка, було реалізовано 1 099 560 тонн піску за завищеною вартістю. Що дало змогу творцям «схеми» привласнити 24, 884 мільйона гривень платників податків.

Правоохоронці у ролі статистів злочинів піщаних нелегалів

Із ростом темпів видобутку піску в урочищі Свиняче Китайгорода збільшуються шанси у жителів громади залишитися і без підземних вод. Їх у незаконному кар’єрі двома потужними мотопомпами закачують у водовози і заливають у полотно Н – 31 для усадки піску. Проте начальник відділення поліції № 11 (Царичанське) Євген Манзюк запевняє обурених місцевих жителів: його підлеглі не можуть припинити незаконний видобуток надр і забір води, що проводиться без спецдозволів, громадських слухань і рішень місцевої та обласних рад! Позаяк немає вказівки процесуального керівника справи - Слобожанської окружної прокуратури – звернутися до суду. А її керівник Олег Катеба на зібрані 454 протестні підписи жителів Китайгорода повідомив:

- За результатами вивчення матеріалів даного кримінального провадження 20 травня слідчому відділу ВП № 11 надані письмові вказівки щодо проведення слідчих (процесуальних) дій з метою документування вчинення злочину.  

Як з’ясувалося, по справі за цими вказівками призначена… експертиза з питань землеустрою та еколого-грунтознавчих досліджень, які виконує НДІ судових експертиз міста Дніпра. Тобто все схоже на банальне затягування часу. Чому правоохоронці у цій найбільшій в Україні схемі крадіжки піску і води перетворилися на звичайних статистів, що вже 8 місяців (!) ведуть хронологію вчинення злочину, але не припиняють його? Можливо, причина рейдерства земель, піску і вод у тому, що президент України Володимир Зеленський, котрий отримав владу за обіцянку побороти корупцію, на початку червня зізнався: «парламенту варто зосередитись на тому, що останні чотири роки в Україні відсутній програмний документ – Антикорупційна стратегія»? Або багато шуму надаремне?

 

 

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ