Дубовиківські депутати знову «віджали» землю у спадкоємців фермера

Григорій Давиденко 25.06.2021 1105

Дубовиківські депутати знову «віджали» землю у спадкоємців фермера

Давно вже так ведеться, що передача навичок, умінь господарювати на землі - від батька до сина, від діда до онуків - є справою першорядної ваги.  Одна з найбільших радощів для батьків, це коли діти ідуть далі їхньою хліборобською стежиною. Та за статистикою вислів «буду продовжувати батьківську справу» звучить лише з уст біля 10 % молоді, і тому заслуговує особливої підтримки. Для села і новітнього фермерського руху України цей показник, очевидно, є набагато вищим, що додає оптимізму для збереження в Україні традиційного родинного господарювання на землі-годувальниці.

Створення СФГ «АЕЛІТА» благословив орденоносець колгоспних часів

Фермерський рід Олександра Валерійовича Сімонова зі степової Васильківки споконвіку хліборобський. Його дід, Олександр Іванович Сімонов, трудову діяльність розпочав молодим трактористом в місцевому колгоспі «Вітчизна» у 1952-му. А вже через сім років став справжнім майстром рільничої справи, і його призначили бригадиром тракторної бригади № 3. Відтоді натхненна завзяттям, а згодом і житейською мудрістю Олександра Івановича бригада була в числі найбільш успішних трудових колективів не лише Васильківщини, а і Дніпропетровщини. А бойовий бригадир тракторної за трудові заслуги отримав чимало місцевих відзнак, і не лише їх. В 1966-му Указом Президії Верховної Ради СРСР за трудові заслуги перед державою і суспільством Олександр Сімонов був нагороджений орденом «Трудового Червоного Прапора», в 1970-му – медаллю «За доблесну працю». І в 1973-му за високі досягнення в галузі сільськогосподарського виробництва він був удостоєний ордена «Знак пошани».                                                                                                                                                       

З відродженням Незалежності України земельна реформа долинула і на береги Вовчої та Верхньої Терси, які течуть Васильківщиною. Чимало колгоспних трударів стали задумуватися тоді про майбутню працю на землі – якою вона буде, чи не виявиться оголошене реформування черговим «світлим майбутнім», якого так і не діждалися від радянської влади селяни України? Ось що про історію створення сімейного господарства «АЕЛІТА» розповідає його сьогоднішній голова Олександр Валерійович Сімонов:

- На момент розпаювання колгоспів мій дід Олександр Сімонов вже досяг пенсійного віку, але був ще жвавим і бойовим. Свого часу його представляли і до звання Героя Соціалістичної праці, та за рознарядкою була квота жінки, тож нагороду отримала доярка, а його працю вшанували орденом. У 90-х він спілкувався зі своїм сином Валерієм, моїм батьком, про перспективи щойно дозволеної тоді родинної праці. Дід говорив: «починай хазяйнувати на землі!» Але батько певний час тримався своєї праці у Васильківському дорожньому відділі. Потім зважився, подав заяву про виділення землі для створення фермерського господарства.

Заяву розглянули, і розпорядженням голови Васильківської районної державної адміністрації Олександра Ілющенка 4 січня 1997 року Валерію Сімонову була надана у постійне користування для створення СФГ «АЕЛІТА» земельна ділянка площею 39 гектарів, розташована на території Шевченківської сільської ради Васильківського району. За два місяці на неї був виданий Державний акт на право постійного користування землею, а перегодя присвоєний і кадастровий номер. Нова справа в родини Сімонових пішла на лад, вирощували традиційні для зони Степу зернові, бобові та олійні культури. Членами СФГ «АЕЛІТА» стали Валерій Сімонов з дружиною Антоніною Миколаївною, син Олександр та племінник Сергій Сімонов. А глава родини Олександр Іванович Сімонов ще встиг на перших порах поділитися із сином Валерієм та всіма членами господарства своїм багатющим досвідом роботи на землі. Далі Валерій Олександрович мусив сподіватися на себе і власну родину. Тим паче, що його син Олександр вже закінчив у 2007-му Дніпровський аграрно-економічний університет за спеціальністю «агрономія». Тож молодий спеціаліст допомагав, як міг, словом і ділом батькові, і робота на землі дружньої родини з плином часу ставала більш надійною і прогнозованою.

«Мене навіть не попередили, що землю відібрали»

Та все тече, як кажуть, і змінюється. Торік голові СФГ «АЕЛІТА» Валерієві Сімонову виповнилося сімдесят,  погіршилося здоров’я. На сімейній раді довелося вирішити, що новим головою ФГ буде Олександр Валерійович Сімонов, а до членів господарства ввійдуть його діти Лілія і Руслан Сімонови. Батько встиг внести і відповідні зміни про це до Статуту фермерського господарства. Але сину фермера вже в перший рік керівництва господарством довелося зіткнутися із величезними труднощами, про які він повідомив «Фермеру Придніпров’я»:

- Після відходу батька в засвіти господарство свою діяльність продовжило. Виконали підготовчі роботи, посіяли ячмінь. Та коли у квітні я поїхав підживити сходи, то за підживленням нашого ячменю застав… чужу техніку! Як стало відомо, рішенням сесії Дубовиківської сільської ради (до Дубовиківської ОТГ ввійшла Шевченківська сільська рада – прим. авт.) від 25 лютого 2021 р. «Про припинення права постійного користування земельною ділянкою», площею 39 га, надану Сімонову Валерію для ведення СФГ, припинене. Підставою такої дії визначене свідоцтво про смерть батька! Мене навіть не попередили, що землю відбиратимуть, керівництво сільради все зробило тишком-нишком, руками слухняних депутатів. От і думаю, не доведи Боже, звичайно, коли б подібне трапилося із батьком когось із тих депутатів, то чи добре б їм велося, коли б і з ними так поступили, як зі мною? Коли після витрат на лікування батька, на посівну мусиш забути про урожай з фермерської ріллі? Про компенсацію за оранку, культивування, сівбу і насіння ніхто й «але» не мовив.

Не один раз подібна ситуація зі свавільного припинення діяльності фермерського господарства була описана на сторінках «Фермера Придніпров’я». Зокрема у цьому випадку сесія Дубовиківської сільської ради (сільський голова Микола Карнаух) 25 лютого 2021 р. обґрунтувала «право припинення користування земельною ділянкою 39 га кончиною землекористувача Валерія Сімонова». І послалася при цьому на низку законів, наприклад статтю 19 «Формування майна фермерського господарства» та ст. 23 «Успадкування фермерського господарства» ЗУ «Про фермерське господарство». А ще на статті 1225, 1218 Цивільного кодексу України про успадкування. Проте перелічені статті законів не мають ніякого стосунку до ситуації з СФГ «АЕЛІТА»!

Бо вже не один раз встановлено в Україні судом: з  моменту державної реєстрації селянського (фермерського) господарства, як юридичної особи, право постійного користування земельною ділянкою, яку отримав саме для ведення такого господарства його засновник, переходить до цього господарства! Якраз рік тому, а саме 23 червня 2020 року, Велика Палата Верховного Суду України за позовом ФГ «СПАС» (голова Ганна Спасенко, с. Чернетчина Магдалинівського району), винесла остаточне рішення, що не підлягає оскарженню (скорочено):

- З моменту створення СФГ «СПАС» відбулася фактична заміна постійного землекористувача, і обов`язки останнього перейшли до селянського (фермерського) господарства з дня його державної реєстрації. Дії органів державної влади та місцевого самоврядування, спрямовані на позбавлення суб`єкта права користування земельною ділянкою поза межами визначених Земельним кодексом підстав, є незаконними.

«Звертаюся до Венедиктової, Авакова, ОП – захистіть людей!»

Вочевидь, цей визначальний для фермерського руху вердикт, котрого від імені «СПАСУ» домігся у Верховному Суді його представник, адвокат Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області Євгеній Падашуля, мусить бути відомий і у Васильківському краї. Проте подібне порушення законодавства відбувається тут постійно.

- Утворена в процесі децентралізації в 2017 р. Дубовиківська ОТГ постійно «віджимає» у фермерських господарств, засновники яких померли, землі постійного користування, - заявив на зустрічі з парламентарями в Дніпрі 10 червня голова ФГ «Берегиня» Сергій Фалько, - і вони опиняються у визначених руках. – Ми з головою ФГ «Світязь» Антоніною Ілющенко вже тривалий час боремося із протизаконними рішеннями Дубовиківської ОТГ, а скільки людей припинили боротьбу! Та прокуратура Синельниківського району не захищає нас, як товаровиробників і платників податків, а діє проти нас! Прокуратура і поліція і комбайн у нас арештувала, і незаконно косили урожай. Хто наведе лад, хто контролює громади, в яких твориться отаке свавілля?

Кажуть, корупція не причина подібних антизаконних дій, а наслідок слабкості державних інститутів. Саме вони дозволяють постійно повторюватися одному й тому ж злочину, як це відбувається в Дубовиківській ОТГ.

- Ситуація з СФГ «АЕЛІТА» така ж, як і в СФГ «Алтей» та в кількох інших у Васильківському районі, - коментує адвокат Євгеній Падашуля. – Фермерську землю постійного користування перевели в землі запасу, побили на ділянки по 2 гектари буцімто для ведення ОСГ, на підставних людей. Дехто з них навіть не знав, що на їхнє ім’я оформлена земля! Це додаткова підстава для скасування оборудки судом. Далі від імені «власників» землі хутко передали тому самому замовнику. Це прецедент для правової держави – є рішення Великої Палати Верховного Суду, що всякі дії з «віджиму» у спадкоємців землі фермерських господарств є незаконними, а у Васильківці про них і гадки не мають. Це кричущий прецедент!                                                                                  

Представник СФГ «АЕЛІТА» Є. Падашуля вже подав судовий позов до Дубовиківської сільської ради та 20 нових «власників» 39 гектарів ріллі ФГ з вимогою визнати протиправним та скасувати рішення сесії Дубовиківської сільської ради Васильківського району Дніпропетровської області від 25. 02. 2021 р. «Про припинення права постійного користування земельною ділянкою», площею 39 га, та рішення сесії Дубовиківської сільської ради Васильківського району Дніпропетровської області від 28. 04. 2021 року «Про затвердження документації із землеустрою та передачу земельних ділянок у приватну власність». Є і вимога витребувати у відповідачів на користь позивача земельну ділянку площею 39 га, шляхом скасування державної реєстрації та відповідних записів, за новоутвореними земельними ділянками з кадастровими номерами. І стягнути за рахунок бюджетних асигнувань з Дубовиківської сільської ради на користь СФГ «АЕЛІТА» суму сплаченого судового збору у розмірі 6 810 гривень. Підготовче засідання Господарського суду Дніпропетровської області за позовом СФГ «АЕЛІТА» призначене на 20 липня.

Насамкінець варто навести допис із соцмереж народного депутата Дениса Маслова, опублікований ним після зустрічі із членами АФПЗ Дніпропетровщини 10 червня, які постраждали від рейдерства:

- Мене дуже турбують виклики, з якими зіштовхнулись жителі моєї рідної Дніпропетровщини. Минулого тижня мав зустрічі з сільськими громадами, фермерами, представниками ОТГ. Люди розповіли про реальне свавілля, яке відбувається на місцях: їм погрожують, палять їхню техніку, силою відбирають врожай. Я звертаюся до Ірини Венедиктової, Арсена Авакова, до офісу Президента України - захистіть людей! Це питання національної безпеки. Покидьки, які забирають у людей їхню землю та їхній хліб, мають бути суворо покарані! Ми повинні повернути справедливість! Люди які працюють і живуть на землі, мають бути захищені!

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ