ШАХРАЇ ЩО В НАС, ЩО В ЧЕХІЇ ОДНОГО ПОЛЯ ЯГОДИ

За матеріалами інтернет-видань 27.09.2023 432

Шахраї Дніпра ошукали чехів більш, ніж на 7,5 мільйонів євро

27.09.2023     

У Дніпрі злочинне угрупування організувало «сall-центри». У ході своєї незаконної діяльності ошукали понад 665 громадян Чехії на суму, що перевищує 7 млн 609 тис євро. В еквіваленті це – 300 млн 733 тис. грн.

У Нацполіції розповідають, що схему розробили двоє – мешканець Дніпра та громадянин Чехії. Вони залучили до роботи в злочинній організації понад 20 осіб.
Під час дзвінків шахраї користувались технологією спуфінгу, тобто підміною телефонного номера на будь-який потрібний.
Людям вони представлялися співробітниками служби безпеки банківської установи. Повідомляли жертвам, що їхній банківський рахунок зламано та закликали для збереження коштів тимчасово перевести гроші на інший, який самі ж злочинці і надавали людям.
Далі шахрайський сценарій підтверджувався ще одним дзвінком дзвінком — нібито, від поліцейського, що підтверджував достовірність зламу рахунку та необхідність переводу грошей на інший рахунок. Таким шляхом зловмисники привласнювали гроші жертв.

Оперативно припинити злочинну діяльність міжнародної ОЗГ правоохоронцям допомогла JIT — укладена між українськими та чеськими правоохоронцями угода про створення спільної слідчої групи.
Над розкриттям злочину більше сотні українських та чеських поліцейських працювали за процесуального керівництва Офісу генпрокурора та підтримки Європолу і Євроюсту у складі JIT The Joint Investigation Team.
У рамках обшуків у Дніпрі у квітні 2023 року слідчі затримали громадян Чехії, які 25 вересня 2023 були передані чеським правоохоронцям для подальшого досудового розслідування.
Наразі відносно них чеські компетентні органи розслідують кримінальну справу за фактом шахрайства, передбаченого ч.1, ч.5. а) статті 209 Кримінального Кодексу Чеської Республіки, за що фігурантам загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі.

Також слідчі та працівники Департаменту боротьби з наркозлочинністю Нацполіції під конвоєм Національної гвардії України передали 5 шахраїв представникам правоохоронних органів Чеської республіки в міжнародному пункті пропуску «Краківець» Львівської області. Шостого зловмисника буде екстрадовано вже найближчим часом.

Відносно інших фігурантів слідчі Нацполіції розслідують кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 ККУ – Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах та ч. 1., ч.2 ст. 255 ККУ – Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній. Фігурантам загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ