Минулий рік був для фермерів гіршим за 2022-й, - Анатолій Гайворонський

За матеріалами інтернет-видань 08.03.2024 3124
Анатолій Гайворонський: «Українські фермери другий рік працюють собі у збиток»
    Джерело: "Агробізнес сьогодні".
    У ФГ «Гайворонського А. І.», що у Дніпропетровщині, обробляють понад 2 тис. гектарів. Вирощують ріпак, пшеницю, соняшник. Восени посіяли 650 га озимої пшениці та 300 га ріпаку. Керівник господарська Анатолій Гайворонський розповів Агробізнесу Сьогодні, що вже другий рік працює без рентабельності, лише собі у збиток. Вкладають в гектар 10 тис., а отримують 8 тис. гривень.

   Така ситуація не лише у нього, а у більшості малих та середніх фермерів. Вкладають в землю більше, ніж отримуємо. Торік ще був який запас, а в цьому році його вже немає. Якщо нічого не зміниться в державі, то восени багато малих та середніх аграріїв просто збанкрутують, – переконаний голова Асоціації фермерів Дніпропетровщини Анатолій Гайворонський.

   За його словами, 2022-й рік був шоковий, але в ціновій політиці на зернові кращий, ніж минулий. Торік же ситуація, зокрема на Дніпропетровщині, суттєво погіршилася. У нього на господарстві градом вибило 250 га пшениці та 800 га соняшнику постраждало. Якщо раніше врожайність була до 30 ц/га, то після граду – впала до 10-12 ц/га. І ціни на соняшник дуже низькі. Вони і досі не піднялися. Зараз дещо вирівнюються на пшеницю 3-2 класу. Але через опади, які були в тому році, рідко у кого з аграріїв вищий клас пшениці є. У пана Анатолія пшениця лише 4-го класу, то він її продає, залишилося у господарстві ще небагато.

pole liven

   Фермер наголосив, що зараз спостерігається одна кричуща ситуація. В сезон, коли треба вносити мінеральні добрива, то ціни на них відразу суттєво зростають. На думку аграрія, виробники міндобрив граються цінами, в той час, як дрібні та середні аграрії бідніють.

Економічна ситуація склалася дуже несприятлива для фермерів. Складається таке враження, що Міністерство аграрної політики і продовольства повністю відійшло від нагальних проблем. Бачимо, що ціни немає на аграрну продукцію. В сезон, коли треба вносити мінеральні добрива, то ціни на них відразу піднімаються. Місяць назад азотні добрива коштували 17 тисяч за тонну. Зараз вже 20 тисяч і кажуть, що вони ще дорожчатимуть. Власники заводів з виробництва міндобрив граються цінами, в той час як аграрні виробники бідніють, і вже два роки поспіль працюють у збиток. Можна було б домовитися на рівні Кабміну чи профільного Міністерства із виробниками мінеральних добрив, щоб не було такого різкого коливання цін. Виробникам просто викручують руки, коли не знаєш, чим зарплату виплатити, за оренду землі розрахуватися», – розповідає керівник ФГ «Гайворонського А. І.».

___________________________

   Якщо у Польщі зараз нараховується 1млн 400 тис. фермерів, то у нас до війни їх було 33 тис. Гарно говорили, писали про розвиток малого та середнього бізнесу, а насправді ніхто цим не займався
___________________________

 

    Аграрій також розповів, що він у 2021 році взяв кредит під 11% річних та побудував елеватор. Але ж банк почав відсотки за цим кредитом піднімати, і він тепер не знає, де брати кошти, щоб його погасити. Кожен місяць сплачує велику суму тільки за те, щоб покрити ці відсотки. Така ситуація не лише у нього на господарстві, а загалом – в Україні. Банки не йдуть на поступки, не пролонгують заборгованість.

У 2022 році взяли кредити, які тоді були під 0%, а торік довелося ще більше взяти кредитних коштів. У цьому році вже кредити доводиться брати під 13% річних. І чим їх покривати зараз – ніхто не знає. Не можна в період війни, коли весь світ допомагає, а з аграріїв останню шкіру здирати. У них не буде коштів покрити ці кредити. Ніхто не розраховував на таку ситуацію. А ще моє господарство брало у 2021 році інвестиційний кредит під 11% річних на побудову елеватора. Зараз вже треба віддавати 18% річних. Це в той період, коли ціни не має і ми не знаємо, як виживати. Таке враження складається, що спеціально малий та середній бізнес хочуть витіснити повністю, і залишити місце для аграрних монополій. Не погасив вчасно відсотки та тіло кредиту, то завтра на продаж виставили господарство і все. Натомість прийдуть більш ефективні менеджери і почнуть працювати. Більш ефективні це ті, що накрали мільярди гривень і доларів. У них є гроші, і їх треба кудись вкладати. Якщо збанкрутує малий та середній бізнес, то залишаться тільки транснаціональні компанії, які тут працюють», – так емоційно висловився Анатолій Гайворонський.

   На думку голови Асоціації фермерів Дніпропетровщини, треба надавати більше доступних кредитів малому та середньому бізнесу. Наприклад, якщо у аграрія 500 га і більше, то такому господарству у банках нададуть фінансування. Якщо ж у фермера 100 га землі, то він не знає, де взяти кошти, бо йому ніхто кредит не дасть.

dengi 72

Сьогодні фермерам потрібно купити паливо, насіння, виплатити заробітну плату. Але виникає питання, де брати кошти. Якщо продати кукурудзу за ціною 4 тис. за тонну, то ні на що не вистачить. 1000 тонн кукурудзи треба продати, аби отримати 4 млн. гривень. Цієї суми, якщо господарство 2 тис. га землі, то не вистачить навіть на закупівлю гербіцидів. А для того, щоб внести добрива на 600 га пшениці, треба 60 тонн добрив. Якщо порахувати за ціною в 20 тис., то 1 млн. 200 тис. гривень треба, аби один раз внести добрива. А щоб ввійти в посівну і забезпечити комплексне живлення, то про це зовсім можна забути. На кожен гектар пшениці, щоб отримати хоча б 3 клас зерна, потрібно ще внести по 200 кг добрив. А це ще 4 тис. гривень на гектар додаткових витрат. А плюс ще весною гербіцидами обробити, то вийде до 10 тис. гривень на гектар треба вкласти. Фермери все купують за долари. Якщо раніше 1 л гербіциду коштував 25, то зараз вже – 38 гривень, бо долар зріс. Так само – дизельне паливо зросло. А ціни на аграрну продукцію у півтора рази зменшилися», – говорить мовою цифр Анатолій Гайворонський.

___________________________

Вигідно мабуть буде, якби одним трактором всю Україну засіяли, одним комбайном скосили і в один карман комусь гроші поклали
___________________________

 

   Керівник ФГ «Гайворонського А. І.» наголошує, що біда полягає ще й у тому, що в період воєнного часу фермери не можуть зібратися на масову акцію, аби їх почули.

Якщо під час мобілізації зберемося в Києві, то прийдуть з військкомату та вручать всім повістки. До слова, багато фермерів вже й так пішли на війну. І за законом в період воєнного стану не маємо права збиратися на такі акції. Але треба стукати скрізь, розказувати про це. Журналісти мають писати про наші проблеми. З голоду в Україні не помремо, в нас це зараз неможливо. Але настане тяжкий період для фермерів. Дуже складно прогнозувати ситуацію. Якби у нас була правова держава, і працювали закони, то все було б по-іншому. Мають бути якісь правила гри. А у нас їх немає. Є ризики, що прийдуть «ефективні менеджери» і господарства у малих фермерів просто позабирають, – наголосив голова Асоціації фермерів Дніпропетровщини.

   Анатолій Гайворонський займається сільським господарством вже 30 років. Він створив фермерське господарство з нуля. Але зараз навіть погасити кредити не може, які брав на будівництво елеватора у 2021 році. Доводиться перекредитуватися і залазить в ще більші борги. Ціни занадто низькі на зернові, натомість логістика – дуже дорога. Все зросло у вартості, тільки ціни на аграрну продукцію знизилися практично в півтора рази. Через ці обставини останні два роки доводиться працювати в нуль. Фермера насторожує той факт, що через такі обставини в аграрний сектор можуть прийти «ефективні менеджери» і розповідати, як тут треба господарювати.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ