Араби засіють українські поля на 2 млрд. доларів?

24.02.2021 5208

Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ) мають намір збільшити інвестиції в український агропромисловий комплекс до $ 2 млрд на рік.

За кілька років інвестиції повинні зрости в десять разів.  Про це повідомив позаштатний керівник Офісу президента Тимофій Милованов.

Податків менше, прибутку більше.  Парламент знизив агрохолдингам ПДВ на агропромислове сировину

Верховна Рада прийняла законопроект про зниження ставки податку на додану вартість на сировинну продукцію аграрного секторау, включаючи зернові, з 20% до 14%.

Відповідний законопроект №3656 народні депутати схвалили в другому читанні.

У підготовленому депутатами обґрунтуванні необхідності зниження ставки йдеться, що це не призведе до масштабного скорочення податкових надходжень до держбюджету, але допоможе підвищити рентабельність компаній.

  «Переробні підприємства зможуть заощадити 6% витрат при закупівлі продукції за рахунок менших податкових зобов'язань виробника», - йдеться в пояснювальній записці.

Знижена ставка ПДВ введена на велику рогату худобу, свині і цукрових буряків.  До переліку також входять такі зернові, як пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза.  А також соєві боби, насіння льону, насіння ріпаку, насіння соняшнику, насіння та плоди інших олійних культур.

Зміни можуть суперечити зобов'язанням України перед міжнародними кредиторами не вводити податкові преференції, також поки не ясно, як вони відіб'ються на бюджеті 2021 року.

Більше 40% всіх сільгоспземель України можуть втратити родючість

Внаслідок посиленої ссільгоспдіяльності агрохолдингів частка  культур, що «вимивають» родючість - кукурудзи, соняшнику, ріпаку та сої - в посівах по всій Україні зросла на 2,7% з 2017 по 2020 роки.  Тепер ці культури займають більше половини посівних площ, що становить 40% всіх  земель.

Про це йдеться в дослідженні «Вплив концентрації сільськогосподарських земель на суспільство і навколишнє середовище в Україні», яке виконали вчені з Інституту географії НАН України на замовлення ГО «Екодім».

Відзначається, що найбільше збільшення частки таких культур, зокрема кукурудзи, спостерігається в Чернігівській, Сумській, Рівненській, Волинській та Львівській областях - на 6-9% за 2017-2020 роки.

При цьому зменшення частки цих культур відбулося лише в п’яти областях: Херсонській, Донецькій, Кіровоградській, Одеській та Запорізькій.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ